≡ Menu

Είναι φυσιολογική η ευτυχία;

Man_Tasmania-beach
Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!

Είναι η ευτυχία φυσιολογική; Είναι απλό και εύκολο να είσαι ευτυχισμένος; Η απάντηση ίσως να μην είναι αυτή που θα περιμέναμε…

Η Άννα είναι πολύ στεναχωρημένη και προβληματισμένη. Γιατί είναι τόσο δύσκολη η ζωή της; Γιατί όλα της φαίνονται βουνό; Όλα θέλουν τόση προσπάθεια. Κανονικά θα έπρεπε να είναι ευτυχισμένη. Θα έπρεπε η ζωή να κυλάει αβίαστα και να μπορεί να την απολαμβάνει. Αυτό είναι το φυσιολογικό από όσα ακούει γύρω της…

Έτσι η Άννα σκέφτεται πως για να μην είναι χαρούμενη και ευχαριστημένη με τη ζωή της, μάλλον κάτι πάει στραβά. Μάλιστα, μάλλον κάτι πάει στραβά με εκείνη. Κι αυτό τη ρίχνει ακόμα παραπάνω.

Το ερώτημα

Είναι όμως έτσι;

Είναι η ευτυχία φυσιολογική; Είναι το σύνηθες το να είσαι ευτυχισμένος; Είναι η δυσκολία μια εξαίρεση στην κατά τ’ άλλα ομαλή ζωή μας;

Για να απαντήσουμε αυτό το ερώτημα θα χρειαστεί να κοιτάξουμε λίγο γύρω μας. Όχι μόνο μέσα μας. Είναι οι άνθρωποι γύρω μας ευτυχισμένοι; Είναι τόσο απλό το να είσαι ικανοποιημένος από τη ζωή σου; Γνωρίζεις πολλούς ανθρώπους που είναι χαρούμενοι, συνειδητοποιημένοι και σε αρμονία με τις επιλογές τους;

Τι λες;

Η πραγματικότητα

Οι στατιστικές μας δίνουν μια αρκετά συγκεκριμένη εικόνα για τον κόσμο μας. Περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους θα υποφέρουν κάποια στιγμή από μια ψυχική πάθηση. Περίπου ένας στους δέκα θα επιχειρήσει κάποια στιγμή να δώσει τέλος στη ζωή του και ένας στους πέντε θα υποφέρει από κατάθλιψη.

Αν προσθέσουμε σε αυτά τα νούμερα τον κορονοϊό, τους χωρισμούς, τις εργασιακές δυσκολίες, την οικονομική κρίση, τις δυσχερείς οικογενειακές σχέσεις, τα προβλήματα υγείας, το καθημερινό άγχος, τους ψυχαναγκασμούς, το χρόνιο θυμό, θα συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό το οποίο θεωρούμε ως φυσιολογικό ίσως τελικά να είναι κάτι πολύ πιο σπάνιο ίσως και από ένα διαμάντι. Σίγουρα πολύ πιο σπάνιο από όσο νομίζουμε…

Κι όμως οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι όλοι είναι ευτυχισμένοι γύρω τους εκτός από εκείνους. Και αυτή η πεποίθηση το μόνο που κάνει είναι να παράγει δυστυχία.

Διότι αν πιστεύεις ότι όλοι είναι ευτυχισμένοι εκτός από σένα το λογικό συμπέρασμα το οποίο θα βγάλεις είναι ότι υπάρχει κάτι ελαττωματικό μέσα σου. Αν θεωρείς ότι η ευτυχία είναι «φυσιολογική» και θα «έπρεπε» κι εσύ να νιώθεις ευτυχισμένος τότε θα κρίνεις τον εαυτό σου ως ανεπαρκή και προβληματικό. Και η προσδοκία αυτή θα σε κάνει ακόμα πιο δυστυχή.

Αυτή είναι η τυραννία της ευτυχίας, που προάγεται πολύ από το New Age κίνημα στις μέρες μας. Η ευτυχία πουλάει…

Ο εγκέφαλός μας

Η εξέλιξη του εγκεφάλου μας επίσης δεν ευνοεί την ευτυχία. Είμαστε γενετικά προγραμματισμένοι να δίνουμε περισσότερη σημασία σε αρνητικά ερεθίσματα στο περιβάλλον μας.

Αυτό συμβαίνει διότι όταν ζούσαμε στις σαβάνες πριν από χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι έπρεπε να είναι διαρκώς σε επιφυλακή για να ανιχνεύουν τους κινδύνους γύρω τους και να καταφέρνουν να επιβιώνουν μέσα σε αφιλόξενα περιβάλλοντα.

Στα σημερινά περιβάλλοντα οι κίνδυνοι αυτοί έχουν εξαλειφθεί σε μεγάλο βαθμό, όμως οι δομές του εγκεφάλου μας εξακολουθούν να λειτουργούν με τον τρόπο που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, όπως αμέτρητες μελέτες έχουν δείξει. Έτσι παράγουν αρνητικές σκέψεις και σαμποτάρουν συστηματικά την προσπάθειά μας να είμαστε ευτυχισμένοι.

Συμπέρασμα: Δεν είμαστε φτιαγμένοι για να είμαστε ευτυχισμένοι, όπως το βίντεο περιγράφει.

Το Σκανδιναβικό παράδοξο

Οι Σκανδιναβικές χώρες φιγουράρουν στην πρώτη θέση των πιο ευτυχισμένων χωρών του πλανήτη εδώ και δεκαετίες. Οι κάτοικοί τους δηλώνουν σταθερά ως οι πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους σε σύγκριση με άλλες χώρες του πλανήτη.

Κι όμως σε αυτές τις χώρες παρατηρούνται ταυτόχρονα αρκετά υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών. Πώς τα δυο αυτά φαινόμενα μπορούν να συνδυαστούν;

Η απάντηση που έχει δοθεί από τους ερευνητές αντικατοπτρίζει τη λογική που ανεπτύχθη πιο πάνω. Όταν όλοι στις κοινωνίες αυτές δηλώνουν ευτυχισμένοι, οι λίγοι, οι οποίοι δεν βιώνουν αυτό το συναίσθημα, αποδίδουν σε προσωπικά αίτια την «έλλειψή» τους. Νιώθουν ελαττωματικοί και έτσι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να προβούν σε δραστικές κινήσεις και να πάρουν τη ζωή τους.

Συμπέρασμα

Μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι αλλά θέλει σημαντική προσπάθεια από εμάς. Είναι στο χέρι μας και χρειάζεται να το βάλουμε σκοπό και να κοπιάσουμε για να το πετύχουμε. Η ευτυχία είναι ένας μυς που χρειάζεται εκγύμναση.

Δεν είναι η φύση μας. Δεν είναι μια «φυσιολογική» κατάσταση για τους ανθρώπους. Το φυσιολογικό είναι να δυσκολευόμαστε. Σε αυτό συμβάλλει τόσο η κοινωνία, οι σχέσεις μας οι συνθήκες της ζωή μας αλλά και η ίδια η φυσιολογία μας.

Αν το κατανοήσουμε αυτό θα βγάλουμε ένα μεγάλο βάρος από πάνω μας. Δε θα κατηγορούμε τον εαυτό μας άδικα. Δε θα χρειάζεται να μας επιβάλουμε το να είμαστε ευτυχισμένοι. Θα αγκαλιάσουμε τη φύση μας και θα απενοχοποιήσουμε την ψυχική μας κατάσταση.

Γι αυτό Άννα μην ανησυχείς αν δυσκολεύεσαι με τη ζωή σου. Δεν αρμενίζεις εσύ στραβά. Ο γιαλός είναι στραβός…


Αφήνεις email, σου έρχονται όλα τα νέα άρθρα. Απλά πράγματα!

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!
{ 3 comments… add one }
  • Λία August 23, 2020, 12:57 pm

    Αμφιβάλλω αν οι σκανδιναβοι είναι πραγματικά ευτυχείς ή έχουν δημιουργήσει μια πλασματικη βιτρίνα, πίσω από την οποία κρύβουν τα προβλήματά τους. Η παιδεραστία, ο ρατσισμός, ο ανταγωνισμός, ο αλκοολισμός είναι στα ύψη στις κοινωνίες τους. Δουλεύουν όλο το χρόνο για να κάνουν δύο μήνες διακοπές, όταν εμείς εδώ έχουμε αυτό τον θησαυρό καθημερινά μπροστά μας και τα χουμε κάνει σαλάτα στη διαχείριση.

  • Magda August 23, 2020, 2:08 pm

    Υπέροχα αληθινό το άρθρο σας, οι σκέψεις σας αδιάσειστα στοιχεία του τι συμβαίνει γύρω μασ,αρκεί ν αλλάξει η ματιά μας!

  • fot August 24, 2020, 5:03 am

    Εξαιρετική στάση απέναντι σε αυτό που λέμε…ευτυχία!!!! . “Δεν είναι φυσιολογική κατάσταση για τους ανθρώπους”…Πόσο απενοχοποιητική αυτή η φράση. Πραγματικά, ένα βάρος ένοιωσα να φεύγει από πάνω μου!!! Ευχαριστώ!!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!