Το σεξ προβάλλεται παντού και σχεδόν όλοι συζητάνε για αυτό. Κι όμως, ορισμένες πτυχές του είναι βαθιά παρεξηγημένες.
Το μοντέλο της σεξουαλικής διέγερσης
Το επικρατέστερο μοντέλο για τη σεξουαλική διέγερση είναι το δυαδικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο η διέγερση είναι αποτέλεσμα δυο διαδικασιών.
- Να ενεργοποιήσουμε τους επιταχυντές διέγερσης και
- να απενεργοποιήσουμε τα φρένα της διέγερσης.
Το απλό αυτό μοντέλο μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητικό, καθώς απλοποιεί το θέμα της σεξουαλικής δυσλειτουργίας στην ισορροπία ανάμεσα στα φρένα και στους επιταχυντές.
Όλοι έχουμε φρένα και επιταχυντές (είμαστε όλοι ίδιοι) αλλά όλοι έχουμε διαφορετική ευαισθησία στα φρένα και στους επιταχυντές (είμαστε όλοι διαφορετικοί).
Με αυτό το μοντέλο υπ όψιν, ας εξερευνήσουμε κάποιους από τους μύθους γύρω από το σεξ και τον οργασμό.
Μύθος: Σωματική διέγερση σημαίνει ερωτική διάθεση
Το να ερεθίζεται η φυσιολογία του σώματός μας από ένα ερέθισμα, δε σημαίνει απαραίτητα ότι αυτό που συμβαίνει το βρίσκουμε και εμείς επιθυμητό ή ερεθιστικό.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ένας άντρας μπορεί να έχει στύση, για παράδειγμα, όταν του επιτίθεται μια γυναίκα, ενώ μέσα του μπορεί να νιώθει ντροπή, εξευτελισμό, άγχος, φόβο, θυμό ή και τρόμο.
Την θυμάστε την ταινία;;
Αντίστοιχα γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βιασμού μπορεί να έχουν επιδείξει λίπανση του κόλπου ή να έχουν έρθει ακόμα και σε οργασμό, χωρίς βέβαια αυτό να σηματοδοτεί σε καμία περίπτωση επιθυμία, συναίνεση ή και απόλαυση. Είναι απλά ένα σωματικό αντανακλαστικό.
Είναι πολύ σημαντικό να γίνει αυτό κατανοητό, καθώς πολλές γυναίκες έχουν κατηγορήσει τον εαυτό τους, θεωρώντας ότι μπορεί να είχαν ερωτική διάθεση κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής επίθεσης.
Είναι άλλο πράγμα τι ερεθίζει τη φυσιολογία του σώματος και άλλο τι ερεθίζει τη διάθεση του ατόμου.
Μύθος: Άντρες και γυναίκες ερεθίζονται με παρόμοιο τρόπο
Στους άντρες το κοινό ποσοστό ερεθισμού σώματος και διάθεσης είναι κατά μέσο όρο 50%. Δηλαδή, στο 50% των φορών που το αντρικό σώμα είναι ερεθισμένο, έχει και ο άντρας ερωτική διάθεση. Η επικάλυψη είναι 50%.
Στις γυναίκες η αντίστοιχη επικάλυψη κατά μέσο είναι όρο μόλις 10%. Δηλαδή, ένα ερεθισμένο γυναικείο σώμα σηματοδοτεί και ανεβασμένη ερωτική διάθεση της γυναίκας μόνο στο 10% των περιπτώσεων. Άλλο τι ερεθίζει το γυναικείο σώμα και άλλο τι ερεθίζει τη γυναικεία διάθεση.
Δηλαδή, οι άντρες βασίζονται πολύ περισσότερο στον ερεθισμό του σώματος για την ερωτική τους διάθεση από ό,τι οι γυναίκες.
Για πολλά χρόνια, όμως, η σεξουαλικότητα των αντρών ήταν η «φυσιολογική» σεξουαλικότητα, οπότε σε όποιο σημείο οι γυναίκες διέφεραν από τους άντρες, έπαιρναν την ταμπέλα της «προβληματικής».
It is a man’s world…
Έτσι το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν 10% επικάλυψη θεωρείται «προβληματικό» γιατί όλοι θα έπρεπε να έχουν 50% επικάλυψη. Ακόμα και άντρες που είχαν διαφορετικά ποσοστά επικάλυψης από το 50%, σε έναν ανδροκεντρικό κόσμο θεωρούνται «προβληματικοί».
Αλλά οι γυναίκες δεν είναι προβληματικές εκδοχές των αντρών. Είναι γυναίκες. Αν ζούσαμε σε έναν γυναικοκεντρικό κόσμο, τότε το 10% θα ήταν το «φυσιολογικό» και θα αναρωτιόμασταν όλοι τι πρόβλημα έχουν οι άντρες που έχουν τόσο μεγάλη επικάλυψη και τους νοιάζει κυρίως το τι ερεθίζει το σώμα τους;;
Αν ξεπεράσουμε τον μύθο του ότι οι άντρες είναι οι φυσιολογικοί, τότε θα σταματήσουμε να μπερδεύουμε το διαφορετικό με το «προβληματικό».
Τι μας επηρεάζει;
Όταν έρχεται το θέμα στη σεξουαλική διάθεση, οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες από τους άντρες στο πλαίσιο, δηλαδή στη διάθεση και στο πώς είναι η σχέση και οι γυναίκες διαφέρουν αρκετά η μια από την άλλη στο πόσο τους επηρεάζουν αυτοί οι παράγοντες.
Η εμπιστοσύνη ανάμεσα στο ζευγάρι φαίνεται να είναι ο βασικότερος παράγοντας για να απελευθερώσει τα φρένα μια κοπέλα.
Σε μια έρευνα σε φοιτήτριες στις ΗΠΑ, μόνο το 11% είπαν ότι είχαν οργασμό την πρώτη φορά που βρέθηκαν με έναν νέο σύντροφο σε σχέση με το 67% με κοπέλες που έκαναν σεξ μέσα σε σχέση μεγαλύτερης των έξι μηνών. Με το χρόνο έρχεται (συνήθως) η οικειότητα και η εμπιστοσύνη.
Μπορεί οι άντρες να έχουν ερωτική διάθεση κυρίως όταν ερεθίζεται το σώμα τους, αλλά οι γυναίκες φαίνεται πως ερεθίζονται περισσότερο από το συνολικό πλαίσιο της συνεύρεσης.
Τέλος, το άγχος, η αυτό-συμπόνοια, η ιστορία του τραύματος, η ικανοποίηση στη σχέση και άλλοι συναισθηματικοί παράγοντες έχουν πολύ μεγαλύτερη επίδραση στην σεξουαλική επιθυμία μιας γυναίκας από ό,τι οι ορμόνες της.
Μύθος: Μα αφού το θέλεις κι εσύ
Δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί μια κοπέλα να σταματήσει έναν άντρα από το να προχωρήσουν επειδή δε θα έχει την απαραίτητη ερωτική διάθεση. Πολλοί άντρες, παρατηρώντας το σώμα της γυναίκας, θα πουν τότε την ατάκα: «Μα, αφού το θέλεις κι εσύ» και αρκετοί από αυτούς θα το πιστεύουν. Ίσως και οι γυναίκες να μην καταλαβαίνουν τι τους συμβαίνει σε τέτοιες καταστάσεις.
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα σώματά μας μαθαίνουν να αναγνωρίζουν πότε ένα ερέθισμα είναι σχετικό με σεξ και απαντάνε σε αυτό αυτόματα, χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει πως και εμείς έχουμε ερωτική επιθυμία.
Όπως όταν μας χτυπήσει ο γιατρός το γόνατο με ένα σφυράκι, το γόνατό μας πετάγεται και αυτό δε σημαίνει πως εμείς έχουμε πρόθεση να κλωτσήσουμε τον γιατρό, έτσι και όταν το σώμα μας δει κάτι που είναι σχετικό με σεξ, το σώμα μας αντιδράει, χωρίς αυτό να σημαίνει πως εμείς έχουμε πρόθεση για σεξ.
Οι γυναίκες δεν είναι ψεύτρες, σε άρνηση ή «προβληματικές». Είναι γυναίκες αντί για άντρες, σε έναν κόσμο που θέλει τις γυναίκες να πιστεύουν ότι δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει μέσα τους.
Μύθος: Ο κολπικός οργασμός είναι ο φυσιολογικός οργασμός
Αν και σχεδόν ΟΛΕΣ οι γυναίκες μπορούν να έρθουν σε οργασμό, λιγότερο από το ένα τρίτο των γυναικών μπορεί να έχει κάθε φορά κολπικό οργασμό (οργασμό κατά τη διείσδυση). Τα υπόλοιπα δυο τρίτα έχουν κολπικό οργασμό κάποιες φορές ή ποτέ. Και αυτό δεν είναι προβληματικό.
Η σεξουαλική διείσδυση δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος να ερεθιστεί η κλειτορίδα και ο ερεθισμός της κλειτορίδας είναι ο πιο κοινός τρόπος να έρθει σε οργασμό μια γυναίκα.
Ένας λόγος που οι γυναίκες ποικίλουν στο πόσο συχνά και βάσιμα έχουν κολπικό οργασμό είναι η απόσταση ανάμεσα στην κλειτορίδα και την ουρήθρα.
ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΜΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ.
Αν ο διεισδυτικός οργασμός είναι κάτι τόσο σπάνιο, όμως (33% να έρχεται κάθε φορά), γιατί τόσες γυναίκες αναρωτιούνται αν έχουν «πρόβλημα» που δεν τον έχουν; Η απάντηση και πάλι είναι…η ανδροκεντρική κοινωνία. Ότι οι άντρες είναι οι «φυσιολογικοί».
Τόσο η βιομηχανία του πορνό όσο και τα ρομαντικά μυθιστορήματα ενισχύουν αυτή την εικόνα, εκθειάζοντας τον κολπικό οργασμό, βυθίζοντας έτσι την πλειοψηφία των γυναικών σε μια αίσθηση ανεπάρκειας και προβληματικότητας.
Αν εξετάζαμε το θέμα καθαρά ανατομικά, όπως θα οφείλαμε, το να λέμε ότι οι γυναίκες θα έπρεπε να έχουν κολπικό οργασμό είναι σαν να λέμε ότι οι άντρες θα έπρεπε να έχουν οργασμό από τον ερεθισμό του περίνεου ή του προστάτη. Αρκετοί άντρες μπορούν να έρθουν σε οργασμό με αυτόν τον τρόπο, αλλά δεν τους κρίνουμε αν δεν το κάνουν και οι ίδιοι δε θεωρούν τον εαυτό τους «προβληματικό» αν δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Δυστυχώς στον ανδροκεντρικό κόσμο, οι γυναίκες βασανίζονται από ανατομικά άδικες προσδοκίες…
Συμπέρασμα
Είναι πολλοί οι μύθοι γύρω από το θέμα του σεξ και πολλοί που δεν αναφέρθηκαν εδώ. Ας το καταλάβουμε επιτέλους αυτό που φωνάζω χρόνια τώρα. Δεν έχουμε πρόβλημα οι άνθρωποι όταν δεν ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες της κοινωνίας από εμάς.
Είμαστε όλοι διαφορετικοί.
Είμαστε όλοι ίδιοι.
Είμαστε όλοι φυσιολογικοί.
Το άρθρο βασίζεται στο βιβλίο Come as you are της Emily Nagoski
Σου φάνηκε ενδιαφέρον το άρθρο που διάβασες; Τότε άφησε το email σου για να λαμβάνεις δωρεάν όλα τα νέα άρθρα!
το καλύτερο άρθρο που έγραψες ποτέ !!!!