≡ Menu

Κένυα: Μια χώρα ζωολογικός κήπος

lion_herd__Kenya
Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!

Όταν ακούμε Κένυα ένα από πράγματα που μας έρχεται στο μυαλό είναι άνθρωποι να τρέχουν και να παίρνουν τα μετάλλια στους Ολυμπιακούς αγώνες δρόμου. Όντως, η χώρα αυτή είναι τόσο όμορφη που αξίζει να τρέξει κανείς για να τη δει…

Σε ταξιδιωτική διάθεση το @Psychologikoblog ταξιδεύει καταμεσής του καλοκαιριού στην πιο ζεστή ήπειρο της Γης!

Φτάνοντας στο Ναϊρόμπι η συμβουλή είναι να μείνεις στο ξενοδοχείο σου γιατί πρώτον μπορεί να είναι επικίνδυνα να βγεις πιο έξω (ειδικά βράδυ) αλλά και γιατί την επόμενη μέρα θα έχει ταξίδι πολλών ωρών με το αυτοκίνητο οπότε καλύτερα να πιεις ένα καφέ δίπλα στην πισίνα και να ξεκουραστείς.

hotel_Kenya

Η περιπέτεια ξεκίνησε την επόμενη μέρα όταν πήραμε τα βουνά. Στο Serena Mountain Lodge το ξενοδοχείο είναι χτισμένο μπροστά σε μια γούρνα γεμάτη λάσπη.

serena mountainlodge

Ωστόσο η λάσπη αυτή κρύβει κάποια πολύ απαραίτητα συστατικά για τα ζώα του οικοσυστήματος. Σε όλη τη διάρκεια της μέρας  εμφανίζονται από όλα τα σημεία για να γλύψουν το έδαφος και να πάρουν πολύτιμα για τη δίατά τους άλατα.

buffalos_lake

Άλλα ζώα προτιμούν να γλύφουν κόκκαλα αντί για λάσπη και έτσι το ξενοδοχείο φροντίζει ώστε να υπάρχει πάντα κάτι και γι’ αυτά να καταναλώσουν.

ugly_bird_Kenya

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όμως, γιατί είναι πολύ εύκολο να ξεχαστεί κανείς χαζεύοντας τη μαγεία της φύσης και να έρθει αντιμέτωπος με δυσάρεστες εκπλήξεις και ελλείψεις όταν ξαναγυρίσει στο δωμάτιο. Ακάλεστοι προσκεκλημένοι καραδοκούν για λιχουδιές της βαλίτσας…

monkey_room_Kenya

Ο επόμενος προορισμός δίνει την ευκαιρία να ανακαλυψουμε μέρος της καταπληκτικής πανίδας της Κένυας. Ακόμα και τα πιο μικρά μέλη της, όπως οι τερμίτες που μένουν σε αυτή την τεράστια φωλιά κάνουν εντύπωση στον επισκέπτη.

termites_Kenya

Τα τικ τικ είναι σαν μικρές αντιλόπες. Τα ζώα αυτά έχουν το χαρακτηριστικό ότι ζουν σε ζευγάρια και όχι σε κοπάδια. Τα τικ τικ είναι μονογαμικά. Όταν συναντήσουν το ταίρι τους μετά θα μείνουν για μια ζωή μαζί.

Tik_tik_Kenya

Οι αντιλόπες βγαίνουν και σε κανονικό μέγεθος και είναι πολύ κομψές από όποια γωνία και αν τις δεις…

Gazelles_Kenya

Πέρα από τα συμπαθητικά αυτά ζωάκια στην ίδια περιοχή ζουν και μεγαλύτερα και εξίσου αξιοθαύμαστα αρπακτικά. Η λεοπάρδαλη με φυσικό leopard style είναι ίσως το ομορφότερο θηλαστικό της Σαβάννας.

Leopard_Kenya

Αν και έχει τη φήμη του επικίνδυνου κυνηγού η συγκεκριμένη λεοπάρδαλη φαινόταν πολύ εξοικειωμένη με τις ορδές τουριστών που είχαν τρέξει να τη φωτογραφίσουν!

Leopard_cars_Kenya

Οι επισκέπτες χρειάζεται να είναι σε εγρήγορση συνεχώς γιατί πάντα μπορεί κάποιος περαστικός να κάνει μαι γρήγορη εμφάνιση πίσω από τα πουρνάρια

Elephant_Kenya

Όταν το αυτοκίνητο βγει στην ανοικτή πεδιάδα όμως, τότε γίνεται πολύ πιο εύκολος ο εντοπισμός των ζώων. Πχ αυτά τα ριγέ γαϊδουράκια:

Zebras_Kenya

Τα πιο επικίνδυνα ζώα για τους τουρίστες στις πεδιάδες αυτές είναι οι νεροβούβαλοι. Ο λόγος είναι ότι μπορεί πολύ εύκολα να γίνουν επιθετικοί και τότε μπορούν να ορμήξουν ακόμα και πάνω στα τουριστικά αυτοκίνητα και με τον τεράστιο όγκο τους, να τα ανατρέψουν.

water_buffalos_Kenya

Κάποιο άλλο είδους βουβαλιού είναι πιο φιλικό στον άνθρωπο…

yawning_Kenya

Ένα είδος το οποίο φοβάται τον άνθρωπο είναι ο μαύρος ρινόκερος. Σαν είδος έχει σχεδόν εξαφανιστεί και ελάχιστα ζώα παραμένουν στο φυσικό τους περιβάλλον και όχι σε ζωολογικό κήπο.

blak_rhino

Πέρα από την χερσαία πανίδα υπάρχει και η αμφίβια. Στο ξενοδοχείο αυτό κάθε μέρα σε συγκεκριμένη ώρα οι κροκόδειλοι βγαίνουν από το ποτάμι για να τραφούν με κόκκαλα που το έχουν αφεθεί γι αυτούς λίγο έξω από το τοιχάκι του ξενοδοχείου.

Crocodile_Kenya

Ευτυχώς οι κροκόδειλοι δεν πηδάνε (ή δεν πεινάνε αρκετά) οπότε οι τουρίστες μπορούν να φωτογραφηθούν σε πολύ μικρή απόσταση από αυτούς.

Crocodile_Kenya_close

Συνεχίζοντας τις υγρές περιηγήσεις στη λίμνη Nakuru υπάρχουν τα πραγματικά ροζ φλαμίνγκο! Και μάλιστα κατά χιλιάδες.

Lake_Nakuru_Flamingos

Γύρω από τη λίμνη υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε ζώα, όπως αυτό το επιβλητικό waterbuck

Water_buck_Kenya

Αλλά και ο λευκός ρινόκερος με τα δυο κέρατα στη μύτη

White_rhino_Kenya

Τα βουβάλια ζουν σε αρμονία με τις καμηλοπαρδάλεις εδώ καθώς υπάρχει τροφή για όλους.

all_animals_Kenya

Παρόλα αυτά δημιουργούνται κάποιες φορές θέματα με τους τουρίστες, όταν μπλεκόμαστε στα πόδια τους…

giraffe_Kenya

Στη σαβάννα τέτοια θέματα δεν υπάρχουν. Εκεί ο καθένας έχει το χώρο του και το φαγητό του.

Giraffe_tree_Kenya

Και όσο παραμένουμε σε απόσταση σεβασμού, όλα κυλούν ήσυχα.

Watching_lions_Kenya

Κοιτάζει ο καθένας τη δουλειά του…

Lions_Kenya

Τα τσιτάχ δεν τρέχουν, αλλά παραμονεύουν

Chitah_Kenya

και τα τσακάλια περιμένουν καρτερικά την κατάλληλη ευκαιρία για δράση

Jackal_Kenya

Μέχρι να έρθει αυτή η ευκαιρία όμως, η εν λόγω ύαινα σκέφτηκε να πάρει έναν υπνάκο…

Hyaina_Kenya

Οι αποστάσεις είναι μεγάλες στην Κένυα και τα τοπία τα οποία συναντάει κανείς στο δρόμο του μοιάζουν, μέσα στην ποιητική τους απλότητα, με πίνακες ζωγραφικής.

lone_tree_Kenya

Συνοδοιπόροι στο ταξίδι αυτό είναι οι συμπαθέστατοι ελέφαντες με την ξακουστή μνήμη. Μνήμη που τους χρησιμεύει ώστε να θυμούνται τις διαδρομές που θα τους οδηγήσουν στις δυσεύρετες περιοχές με νερό στις εποχές ξηρασίας. Ταξιδεύουν μαζί με τα μικρά τους

Elephants_Kenya

και ζουν σε μητριαρχικές αγέλες.

Elephants_herd

Μετά από ατελείωτες ώρες οδήγηση στο πάρκο Masaai Mara, στα μαγικά του τοπία φτάνει κανείς έως και την Τανζανία

Tasmania_borders

Ακούγεται ενδιαφέρον και εξωτικό, όμως η σκληρή πραγματικότητα αυτού του ταξιδιού είναι ότι η οδήγηση 5-6 ώρες την ημέρα σε χωματόδρομους είναι ιδιαίτερα επίπονη. Ως αποτέλεσμα με επισκέφθηκε ο πυρετός. Motion sickness είπε ο γιατρός

Kenya_fever

Έχασα δυο σαφάρι λόγω εξάντλησης, όταν όμως ξανασηκώθηκα το θέαμα με αντάμειψε ξανά. Ιπποπόταμοι στο φυσικό τους περιβάλλον.

Hippos_river

Εκεί που νομίζαμε ότι τα βουβάλια είναι τα πιο επικίνδυνα ζώα, ήρθαν τα γλυκύτατα αυτά παχύδερμα με τα ελάχιστα (αλλά κοφτερότατα) δόντια τους να τους πάρουν τη θέση. Οι ιπποπόταμοι παραμένουν κυρίως μέσα στο νερό. Έχουν πάντα όμως ένα σημείο εξόδου σε περίπτωση ανάγκης. Αν για κακή σου τύχη βρεθείς στο σημείο αυτό όταν βγαίνουν τότε είναι απολύτως βέβαιο ότι θα σε ποδοπατήσουν!

Hippos_close

Ευτυχώς τίποτα τέτοιο δεν έγινε και έτσι επιστρέψαμε το ηλιοβασίλεμα πίσω στο κατάλυμα, με μια στάση για μια καταπληκτική φωτογραφία στο δρόμο.

Birds_Kenya

Τι πιο όμορφο σαν τέλος της ημέρας από το να τραγουδήσεις στους ήχους των ντόπιων (είναι γνωστό Κενυάτικο όργανο η κιθάρα εξάλλου!) το Hakuna Matata. Μια Σουαχίλι έκφραση από την Τανζανία η οποία έγινε γνωστή μέσω της ταινίας κινουμένων σχεδίων Lion King. Τι σημαίνει; Μην ανησυχείς! Μαθήματα για μια ήρεμη ζωή από την καρδιά της ζούγκλας!!

Singer_Kenya

 

 


Αφήνεις email, σου έρχονται όλα τα νέα άρθρα. Απλά πράγματα!

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!