≡ Menu

Πώς να γίνεις καλός ακροατής

Ψυχο-λογικό blog
Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!

Οι περισσότερο άνθρωποι όταν συναντιόμαστε με τους φίλους μας έχουμε την τάση να  αρχίσουμε να μιλάμε και να λέμε τα νέα μας. Να μιλάμε κυρίως για τον εαυτό μας. Θέλουμε να ακουστούμε και συχνά να εντυπωσιάσουμε. Δυστυχώς έτσι πετυχαίνουμε το αντίθετο αποτέλεσμα. Ξοδεύουμε πολύ λιγότερο χρόνο ακούγοντας τον άλλον. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Συμβαίνει επειδή δεν είμαστε τόσο καλοί ακροατές. Όχι επειδή είμαστε προβληματικοί σαν άνθρωποι. Αλλά επειδή ποτέ δε μας έμαθαν πώς να ακούμε.

Ίσως και επειδή ποτέ κανείς δεν άκουσε και εμάς.

Αξίζει όμως τον κόπο να αποκτήσουμε αυτή την πολύτιμη δεξιότητα και να μεταμορφώσουμε την ποιότητα των σχέσεών μας με τους άλλους ανθρώπους αλλά και τον εαυτό μας.

Ας δούμε το πώς.

Για πες…

Ένας καλός ακροατής βοηθάει τον ομιλητή να εκφραστεί. Συχνά είμαστε μπερδεμένοι και όχι πολύ σίγουροι για το τι θέλουμε να πούμε ή τι ακριβώς αισθανόμαστε. Ένας καλός ακροατής μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε λέγοντας τις δυο μαγικές λεξούλες.

«Για πες»

Δες και το βίντεο.

Θέλει να ακούσει λεπτομέρειες για το για ποιο λόγο σου τη σπάει ο σύντροφός σου ή τι ακριβώς έγινε στη δουλειά και εκνευρίστηκες. Σε προτρέπει να δώσεις φωνή σε όσα σε προβληματίζουν και είναι εκεί για να τα αναλύσετε. Μέσα από τη συζήτηση συχνά καταφέρνουμε να βρούμε τη δική μας αλήθεια, που μέχρι εκείνη τη στιγμή μας διέφευγε.

Σε καταλαβαίνω

Ο καλός ακροατής δεν ηθικολογεί. Δε θα σου πει «Δεν είναι σωστό να θυμώνεις με την κόρη σου», ή «Αφού είναι τόσο καλό παιδί, γιατί δεν τον θέλεις;» ή «μη μιλάς καθόλου, να δεις οι άλλοι τι τραβάνε…», ή τη χειρότερη ατάκα που υπάρχει: «έλα μωρέ πώς κάνεις έτσι».

Ξέρει ότι αυτό που σε ενοχλεί έχει αξία απλά και μόνο επειδή ενοχλεί εσένα. Γιατί εσύ είσαι σημαντικός. Ξέρει, επίσης, ότι όλοι μας είμαστε λίγο τρελούτσικοι και όλοι μας έχουμε πλευρές παράλογες και παιδικές, που υποτίθεται πως δεν «δικαιολογούνται» από τις εξωτερικές συνθήκες. Είναι φυσιολογικό.

Έχει επίγνωση των δικών του τρομακτικών σκέψεων και έτσι νιώθει άνετα ακούγοντας και τις δικές σου. Δεν απειλείται από αυτές. Ο καλός ακροατής σου κάνει το δώρο να νιώθεις άνετα να του μιλήσεις ειλικρινά και να είσαι ο εαυτός σου μαζί του. Κάτι το ιδιαίτερα σπάνιο στον κόσμο που ζούμε.

Διαφωνώ και συνεχίζω να σ’αγαπάω

Αν διαφωνήσει μαζί σου ο καλός ακροατής σε κάνει να νιώθεις ότι εκείνη τη στιγμή δε σε απορρίπτει. Γνωρίζει πολύ βαθιά ότι κάποιος μπορεί να είναι πολύ καλός άνθρωπος και ταυτόχρονα πολύ μπερδεμένος. Γνωρίζει ότι μπορεί να χρειάζεσαι βοήθεια λίγο να βάλεις τα πράγματα σε μια σειρά. Νιώθεις ασφάλεια μαζί του. Η αποδοχή του δε βασίζεται στην πλήρη συμφωνία των απόψεών σας.

Άλλαξε τον κόσμο

Είναι ανακουφιστική και αναζωογονητική η αίσθηση να βρίσκεσαι υπό την παρουσία ενός καλού ακροατή. Αν είσαι τυχερός και έχεις έναν τέτοιο άνθρωπο στη ζωή σου πρόσεξε πότε σε κάνει να νιώθεις όμορφα. Τι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή;

Εστιάζοντας στις δεξιότητές του μπορείς να τις κάνεις και δικές σου και να γίνεις εσύ αυτό ο άνθρωπος στη ζωή κάποιου άλλου.

Κι έτσι σιγά σιγά ο κόσμος μας θα γίνει λίγο καλύτερος.

Κι αν όχι όλος ο κόσμος, σίγουρα ο δικός σου! (και του άλλου)

Το άρθρο βασίζεται σε βίντεο του School of Life

Σου φάνηκε ενδιαφέρον το άρθρο που διάβασες; Τότε άφησε το email σου για να λαμβάνεις δωρεάν όλα τα νέα άρθρα!

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!
{ 2 comments… add one }
  • Vasilis July 16, 2019, 3:26 pm

    Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την προσπάθεια σας να κάνετε τον κόσμο καλύτερο!Ήθελα να σας ρωτήσω κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει την προσωπική μας ψυχολογική κατάσταση εφόσον δημιουργούμε χώρο για τον άλλον.Θα μείνει ο χώρος που πρέπει για μας?

    • Δημητρης Φλαμουρης July 16, 2019, 3:37 pm

      Ευχαριστώ πολύ! Ο καθένας είναι υπεύθυνος για να βρει τη δική του ισορροπία (οπότε δεν υπάρχει το “πρέπει” κατά την άποψή μου). Εκεί που νιώθει ο ίδιος καλά. Στις περισσότερες περιπτώσεις αν σε μια σχέση φιλική ή συντροφική δώσουμε χώρο στον άλλον τότε θα είναι και ευκολότερο να πάρουμε και εμείς το χώρο μας όταν τον ζητήσουμε (αλλά θα πρέπει να τον ζητήσουμε). Όταν ακούς τότε είναι πιο πιθανό να ακουστείς. Αρκεί να μιλήσεις κι εσύ.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!