≡ Menu

Οι value for money λύσεις της Θετικής Ψυχολογίας για να είστε ευτυχισμένοι ακόμα και στα δύσκολα

Ψυχο-λογικό blog
Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!

Βλέπεις έναν γνωστό στο δρόμο και τον ρωτάς:

«Καλημέρα, τι κάνεις;»

Η απάντηση που θα πάρεις πιθανότατα είναι κάτι σαν:

« Εδώ στον αγώνα. Το παλεύω». «Τι να κάνω; Δύσκολα. Ξέρεις πως είναι τα πράγματα»

Ανοίγεις την τηλεόραση και σφίγγεται η καρδιά σου. Η ευτυχία μοιάζει κάποιες φορές να είναι τόσο μακριά από σένα όσο να χάσεις τα τελευταία δυο κιλά που σου απομένουν! Οπότε, πώς να μιλήσουμε για ευτυχία μέσα σε αυτό το περιβάλλον;

Κι όμως…

Η επιστήμη της Θετικής Ψυχολογίας έχει λύσεις να προτείνει. Μπορείς να εφαρμόσεις πολύ απλές και πρακτικές τακτικές για να νιώσεις καλύτερα με την καθημερινότητά σου, ακόμα και αν οι οικονομικοί σου πόροι είναι περιορισμένοι.

img_4498

Η απόλαυση βρίσκεται στην πρώτη μπουκιά

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η ικανότητά μας να απολαμβάνουμε την ίδια εμπειρία μειώνεται όσο η εμπειρία αυτή επαναλαμβάνεται. Είναι το φαινόμενο της ηδονικής προσαρμογής, για το οποίο έχω μιλήσει και σε άλλα άρθρα. Τείνουμε να συνηθίζουμε τα πράγματα και δε μας προκαλούν την ίδια αίσθηση απόλαυσης και ευεξίας όσο στην αρχή. Ανεξαρτήτως αν πρόκειται για ένα ρούχο, μια σοκολάτα, μια ταινία ή ένα μασάζ.

Θυμήσου πόσες φορές πορώνεσαι με ένα καινούριο τραγούδι μόνο για να το βαρεθείς μετά από μια δυο βδομάδες. Μάλιστα φτάνεις σε σημείο να μη θέλεις να το ξανακούσεις. Πόσο Despacito πια…

Τι σημαίνει αυτό για σένα;

Αν μοιράσεις την κατανάλωσή σου σε δόσεις τότε θα «εισπράξεις» περισσότερη ευτυχία ανά ευρώ.

Φάε τη σοκολάτα μια γραμμή τη φορά και όχι ολόκληρη και θα αντλήσεις πολύ μεγαλύτερη απόλαυση συνολικά, αφού θα αυξάνεις τις πρώτες μπουκιές (για να μην αναφερθούμε στις θερμίδες που θα γλυτώσεις!). Ξέρεις ότι μετά από την τρίτη μπουκιά πλέον, την τρως χωρίς να την απολαμβάνεις και τόσο. Απλά και μόνο επειδή δυσκολεύεσαι να σταματήσεις.

Μοίρασε τα χρήματα της εβδομάδας σου και μην τα ξοδεύεις όλα μεμιάς, όσα κι αν είναι.

Μη φοράς τη νέα σου μπλούζα όλη την ώρα. Φόρεσέ την πιο σπάνια για να τη νιώθεις κάθε φορά σαν καινούρια.

Πάρε τηλέφωνο ή κάνε chat στο Facebook με ένα παλιό και διαφορετικό φίλο μια φορά τη βδομάδα για να νιώσεις τη χαρά της πρώτης φοράς περισσότερες φορές!

Τι άλλες πρώτες φορές μπορείς να σκεφτείς;;

Η ευτυχία σου επηρεάζεται από την ποσότητα των θετικών συναισθημάτων που βιώνεις και ΟΧΙ από την έντασή τους.

Οι περισσότεροι θέλουμε να αγοράσουμε ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο, μια ακριβή τσάντα, ένα ρολόι, ή να πάμε διακοπές κάπου εξωτικά για να νιώσουμε όμορφα και παλεύουμε να τα αποκτήσουμε.

Δουλεύουμε σκληρά για να κάνουμε οικονομίες γιατί όταν έχουμε το σπίτι που θέλουμε, τότε θα είμαστε ευτυχισμένοι.

Όμως, έρευνες στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν κάτι εντελώς διαφορετικό. Βρέθηκε ότι τα άτομα τα οποία έκαναν μικρά καλά δωράκια στον εαυτό τους, όπως ένας ακριβός καφές, ή ένα καλό βιβλίο, ή ένα DVD (τότε που αγοράζαμε ακόμα DVD…), ήταν περισσότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.

Δε χρειάζεται να κοπιάζουμε να πάρουμε το ένα μεγάλο απόκτημα / ταξίδι. Σε θέματα ευτυχίας τα ευρήματα δείχνουν ότι η ποσότητα έχει σημασία, όχι η ποιότητα…

Τι σημαίνει αυτό για σένα;

Αν έχεις 100 ευρώ για να αγοράσεις ένα ακριβό ρούχο, καλύτερα να δώσεις 20 ευρώ να αγοράσεις 5 φθηνότερα.

Βγες πολλές φορές σε μια ταβέρνα αντί για μια φορά σε ένα ακριβό εστιατόριο.

Δες ένα επεισόδιο της αγαπημένης σου σειράς κάθε μέρα και όχι όλα μαζί.

Πήγαινε πολλές φορές σινεμά αντί για μια φορά στο Μέγαρο.

Ποιες άλλες μικρές χαρές μπορείς να βάλεις στην καθημερινότητά σου;

argentina-029

H φιλανθρωπία και ο εθελοντισμός αυξάνουν ιδιαίτερα την ευτυχία σου. Σαν δραστηριότητα, μόνο ο χορός μπορεί να την αυξήσει ακόμα παραπάνω!

Έδωσαν σε ανθρώπους 20 δολάρια και τους είπαν να πάρουν ένα δώρο. Στους μισούς είπαν να πάρουν ένα δώρο για τον εαυτό τους και στους άλλους μισούς ένα δώρο για κάποιον άλλον. Όταν μετά τους ρώτησαν πώς ένιωσαν, όσοι πήραν δώρο για έναν άλλον ένιωσαν πολύ καλύτερα από όσους πήραν δώρο για τον εαυτό τους. Κάνε κάτι για κάποιον άλλον. Οτιδήποτε.

Προσφέροντας σε άλλους (ακόμα και σε φίλους μας) αυτό τους κάνει να φαίνονται πιο σημαντικοί στα μάτια μας. Έτσι νιώθουμε καλύτερα για μας. Ο λόγος είναι ότι αν οι άλλοι είναι σημαντικοί, τότε νιώθουμε κι εμείς καλύτερα για εμάς που έχουμε σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή μας.

Επίσης έχει βρεθεί ότι προσφέροντας εθελοντικά νιώθουμε λιγότερη θλίψη για τη φτώχεια και την ανάγκη του κόσμου και ταυτόχρονα η προσοχή μας αποσπάται από τα δικά μας μικροπροβλήματα.

Τι σημαίνει αυτό για σένα;

Μάλλον αυτό δε χρήζει ιδιαίτερης εξήγησης, αλλά προσπάθησε να βρεις έναν εθελοντικό οργανισμό ή έναν τρόπο να προσφέρεις στους άλλους.

Βοήθησε ένα συνάδελφο με κάτι που κάνει.

Εξυπηρέτησε δικούς σου ανθρώπους για κάτι που χρειάζονται. Βοηθώντας τους, γίνεσαι πιο ευτυχισμένος γιατί θα νιώθεις πιο αλτρουιστής και συμπονετικός. Ταυτόχρονα οι άλλοι θα σου φανούν ότι αξίζουν το σεβασμό και την καλοσύνη σου (αφού αξίζουν τη βοήθειά σου), κάτι που θα σας φέρει πιο κοντά.

Συμπέρασμα

Δύσκολη η κατάσταση, λοιπόν, ναι. Δε χρειάζεται να είσαι ευτυχισμένος, όπως λέω πάντα. Η ευτυχία δεν είναι η φυσιολογική κατάσταση για τους ανθρώπους. Μην νιώθεις άσχημα αν δεν είσαι ευτυχισμένος. Η ευτυχία θέλει εξάσκηση και τρόπο. Δε θα προκύψει αβίαστα, όσο και αν θα ήταν όμορφο να συνέβαινε αυτό.

Δεν είναι πως δεν μπορείς να είσαι ευτυχισμένος, αλλά δεν συνεπάγεται ότι θα είσαι εξ ορισμού ευτυχισμένος απλά και μόνο επειδή είσαι άνθρωπος. Θέλει κόπο και τρόπο.

Αν όμως θέλεις να εξασκηθείς στο γυμναστήριο της ευτυχίας, τότε πρακτικές λύσεις υπάρχουν. Η Θετική Ψυχολογία είναι εδώ να σε βοηθήσει!


Αφήνεις email, σου έρχονται όλα τα νέα άρθρα. Απλά πράγματα!

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!
{ 2 comments… add one }
 • Κωνσταντινα Αραμπατζη February 14, 2018, 9:04 am

  Καλημερα κ Φλαμουρη,συντοπιτισσα σας απο τη Δραμα!οπου και κατοικω΅.Πιστη αναγνωστρια σας,αλλα δυστυχως λογω αποστασης αδυνατω να συμμετεχω στα σεμιναρια σας.Γνωριζω τους γονεις σας και ακουγα για σας οταν ησασταν μαθητης.Διαβασα το υπεροχο βιβλιο σας ,το συστηνω ανεπιφυλακτα και αντι αλλου δωρου ,δωριζω το βιβλιο σας σε φιλους και γνωστους.Ευχομαι πνευματικη και σωματικη υγεια να ειστε δημιουργικος και γενναιοδωρος παντα.
  Με εκτιμηση Κωνσταντινα Αραμπατζη

 • Ελενα August 22, 2018, 7:17 pm

  Καλησπέρα.
  Παρα πολύ ωραία όλα τα άρθρα σας
  Παρακαλω πέστε μου, πώς θα μπορούσα να παραγγείλω το βιβλίο σας για Κύπρο? Και πόσα στοιχίζει? Ευχαριστώ

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!