≡ Menu

7+1 Μύθοι και Αλήθειες των πραγματικών σχέσεων

Ψυχο-λογικό blog
Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!

Ποιοι είναι οι μύθοι των σχέσεων που μας εμποδίζουν να βιώσουμε την πιο απολαυστική ανθρώπινη εμπειρία; Τη σύνδεση με ένα άλλον άνθρωπο.

Μύθος Νο1

Οι καλές σχέσεις είναι εύκολες. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Υπάρχει ροή.

Αλήθεια Νο1

Οι σχέσεις είναι το δυσκολότερο πράγμα στον κόσμο. Υπάρχουν συχνά προβλήματα και τσακωμοί. Αυτό που χαρακτηρίζει τις καλές σχέσεις είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων και όχι η μη ύπαρξή τους. Οι καλές σχέσεις έχουν συνεχόμενη προσπάθεια. Δεν υπάρχει ροή. Σχέση χωρίς προσπάθεια δεν είναι καλή σχέση. Είναι καταδικασμένη σχέση.

Μύθος Νο2

Καταλαβαίνει ο ένας τις ανάγκες του άλλου. “Αν με αγαπούσε πραγματικά θα έπρεπε να καταλαβαίνει τι θέλω” (χωρίς να χρειάζεται να του εξηγήσω).

Αλήθεια Νο2

Σε μια καλή σχέση υπάρχουν συνήθως ασυνεννοησία και παρεξηγήσεις. Ο καθένας είναι στο δικό του κόσμο. Ίσως κανένας δε θα μας καταλάβει ποτέ απόλυτα. Χρειάζεται αδιάκοπη επικοινωνία. Δεν μπορεί να μαντεύει ο άλλος τι θέλουμε. Συχνά ούτε εμείς οι ίδιοι ξέρουμε τι θέλουμε. Αν θέλουμε ή αν μας ενοχλεί κάτι, τότε για το καλό της σχέσης, θα χρειαστεί να το εξηγήσουμε.

Μύθος Νο3

Δυο καλοί σύντροφοι ταιριάζουν στα πάντα.

Αλήθεια Νο3

Ταιριάζουν σε κάποια και σε κάποια διαφωνούν. Συχνά, μάλιστα, κάποιος θα παραπονιέται γι αυτά που τον τράβηξαν αρχικά στο άλλο άτομο. Η αρχική εντύπωση: “Είναι τόσο ανεξάρτητος και ελεύθερο πνεύμα. Όχι όπως εγώ που είμαι κολλημένη στα κουτάκια μου” μετατρέπεται με τον καιρό σε: “Είναι ανεύθυνος και δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε. Με κουράζει που δεν μπορεί να προγραμματίσει κάτι“.

Είναι φυσιολογικό. Απλά έτσι είναι οι σχέσεις. Όσα περισσότερα κοινά έχουμε, τόσο λιγότερες τριβές θα υπάρχουν. Αλλά πάντα θα υπάρχουν τριβές. Αναγκαστικά.

Μύθος Νο4

Ζουν ο ένας για τον άλλον.

Αλήθεια Νο4

Ίσως μόνο στην αρχή. Αν συνεχίσει να ισχύει τότε μάλλον υπάρχει
πρόβλημα. Αν ο άλλος άνθρωπος εξακολουθεί να είναι όλος σου ο κόσμος, τότε είτε είσαι πολύ ανασφαλής και λες: “Βρήκα επιτέλους κάποιον που με αποδέχεται. Τον θέλω συνέχεια κοντά μου για να μη νιώθω μόνος” ή είσαι ο αποδέκτης αυτής της συμπεριφοράς και είσαι παγιδευμένος.

Ο κάθε άνθρωπος έχει την προσωπικότητά του και θα έχει πτυχές που δεν θα μπορεί να καλύψει με τον σύντροφό του. Είναι πολύ υγιές να υπάρχει ο χώρος για να καλυφθούν οι ανάγκες αυτές και με άλλους ανθρώπους. Αν εμένα μου αρέσει το κρασί και στη σύντροφό μου όχι και τόσο, τότε θα βρω άλλους ανθρώπους να μοιραστώ το χόμπι μου.

Μύθος Νο5

Όταν υπάρχει πρόβλημα, το συζητάνε και το λύνουν.

Αλήθεια Νο5

Όταν υπάρχει πρόβλημα κρατάνε μούτρα ή μαλώνουν. Είμαστε όλοι άνθρωποι. Έχουμε τις δικές μας σκοτούρες (δουλειές παιδιά, γονείς) και θέλουμε πολύ να μας καταλάβει ο άλλος από μόνος του (βλέπε Μύθο2). Είναι πιο ξεκούραστο. Η καλή επικοινωνία απαιτεί τεράστια προσπάθεια από εμάς και συχνά δεν έχουμε την ενέργεια που χρειάζεται. Είναι φυσιολογικό.

Σε μια ιδανική σχέση (όπως στα παραμύθια) δημιουργούμε χώρο να επικοινωνούμε τα συναισθήματά μας. Όποια κι αν είναι αυτά. Η κοινή επεξεργασία των συναισθημάτων μας ενώνει. Αυτό μας φέρνει πιο κοντά. Ακόμα (περισσότερο) και των δύσκολων συναισθημάτων.

Μύθος Νο6

Όταν συζητηθεί ένα πρόβλημα, επιλύεται και δεν ξαναπροκύπτει.

Αλήθεια Νο6

Όταν συζητηθεί ένα πρόβλημα, τότε όσο πιο σοβαρό είναι το πρόβλημα τόσο πιο σίγουρο είναι ότι θα ξαναπροκύψει. Ξανά και ξανά. Δεν αλλάζει ο άλλος
επειδή το θέλουμε εμείς. Αλλάζει επειδή το θέλει εκείνος.

Χρειάζεται επιμονή, συνεχής επικοινωνία και κυρίως ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ για τη δυσκολία της εκατέρωθεν αλλαγής. Όσο πιο πυρηνικό το θέμα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αντίσταση στην αλλαγή. Είναι φυσιολογικό. Ούτε σε εμάς αρέσει να αλλάζουμε.

Μύθος Νο7

Το πάθος κρατάει για πάντα.

Αλήθεια Νο7

Όσο περνάει ο καιρός το πάθος φεύγει. Η ανία συνήθως έρχεται (αν κρατήσει η σχέση). Είναι φυσιολογικό. Μια καλή σχέση πρέπει να είναι βαρετή. Γιατί παρέχει ασφάλεια και σταθερότητα. Και η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι εξ ορισμού βαρετές. Η ανασφάλεια εξιτάρει.

Αλλά δεν είναι κακό αυτό. Μπορεί το ζευγάρι να αυξήσει την αμοιβαία εκτίμηση και να διατηρήσει την ζεστή όμορφη αγάπη για πολύ καιρό. Με κόπο. Ο κόπος που απαιτείται για την αγάπη είναι που κάνει τη σχέση μη-βαρετή. Το πάθος είναι εξαιρετικά απίθανο να μείνει. Δεν είναι υγιές να μείνει (βλέπε Μύθο Νο4).

Στο βιβλίο μου Ψυχο-λογικά Μυστικά (που μακάρι να γνώριζα νωρίτερα) αφιερώνω ένα Κεφάλαιο στο θέμα: Γιατί δεν μπορώ να κρατήσω μια σχέση;

Μύθος Νο8

Αγαπάει ο ένας τον άλλον όπως ακριβώς είναι.

Πραγματικότητα Νο8

Θέλει ν’ αλλάξει ο ένας τον άλλον. Να τον “στρώσει”… Είναι φυσιολογικό και θεμιτό να θέλουμε να αλλάξουμε τον άλλον. Όλοι έχουμε τουλάχιστον έναν τρόπο, για να κάνουμε τον βίο αβίωτο για τους άλλους. Όλοι έχουμε κουσούρια. Όλοι. Ο σύντροφός μας θα θέλει να αλλάξει τα δικά μας. Κι εμείς τα δικά του.

Στις επιτυχημένες σχέσεις, αποδέχομαι το ποιος είσαι, αλλά σε διδάσκω πώς να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Και ακούω και εσένα όταν διδάσκεις εμένα. Οι ρόλοι διδάσκοντα και μαθητή εναλλάσσονται καθημερινά.

Όλοι άνθρωποι

Είμαστε όλοι άνθρωποι. Διαφορετικοί. Ταλαιπωρημένοι. Με τις ιδιαίτερες συναισθηματικές αποσκευές και τραυματικές εμπειρίες. Αναγκαστικά ταλαιπωρούμε τους άλλους και οι άλλοι εμάς. Αυτό καθιστά τις σχέσεις ιδιαίτερα πολύπλοκες. Δεν υπάρχουν απλές και εύκολες σχέσεις.

Όλοι θα συμβιβαστούμε στη σχέση μας. Πρέπει να συμβιβαστούμε αν θέλουμε να είμαστε σε σχέση και όχι μόνοι μας. Και είναι πολύ εντάξει να συμβιβαζόμαστε. Είμαστε τόσο διαφορετικοί που δε γίνεται αλλιώς να κάνουμε χωριό.

Η επικοινωνία είναι το λιπαντικό που μειώνει τις τριβές των σχέσεων. Επικοινωνία με αμοιβαία διάθεση για κατανόηση και αλλαγή. Με την πρόθεση να κάνουμε χώρο για τις ιδιαιτερότητες του άλλου κι εκείνος για τις δικές μας. Να διαμορφώσουμε και να διαμορφωθούμε.

Είμαστε όλοι διαφορετικοί κι όμως έχουμε όλοι τον ίδιο στόχο σε μια σχέση. Ας είμαστε προετοιμασμένοι για τις φυσιολογικές και αναπόφευκτες δυσκολίες που θα συναντήσουμε. Ας είμαστε ομάδα και όχι αντίπαλοι.

Γιατί όλοι αξίζουμε να νιώσουμε αποδεκτοί και άξιοι αγάπης. Όλοι αξίζουμε το στοργικό χάδι ενός άλλου ανθρώπου.

Ας δώσουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να το βιώσουμε!

Σου φάνηκε ενδιαφέρον το άρθρο που διάβασες; Τότε άφησε το email σου για να λαμβάνεις δωρεάν όλα τα νέα άρθρα!

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!
{ 8 comments… add one }
 • Sissy Charatsari February 21, 2021, 9:33 am

  Καλημέρα σας,
  Τι ωραία και απλά που γράφετε! Με έχετε βοηθήσει πολλυ με τα άρθρα σας.

  Σας ευχαριστώ

 • Κατερίνα Εργαζακη February 21, 2021, 12:40 pm

  Εξαιρετικό άρθρο!!! Δημήτρη μου ευχαριστώ πολύ για αυτη την τοσο ζωτικής σημασίας υπενθύμιση… Αυτο το άρθρο πρέπει να το διαβάζουμε τακτικά, ώστε να θυμόμαστε ότι οι σχέσεις μας ανθίζουν μονο , οταν ο “αγρότης” εργάζεται, φροντίζει και περιποιείται τον κήπο του. Αξίζει τον κόπο η προσπάθεια, παρόλο που η καταιγιστική καθημερινότητα δεν αφήνει χρόνο κι ενέργεια…

 • Λαμπροπουλου Κατερινα February 21, 2021, 2:30 pm

  Το καταλληλο αρθρο την καταλληλη στιγμη.Ευχαριστω.

 • Χριστίνα February 21, 2021, 8:45 pm

  Υπέροχο κείμενο,απλό,κατανοητό κ Αλήθειες που πρέπει να της κοιτάζουμε κατάματα ώστε η ζωή μας κ η ζωή των ανθρώπων μας να είναι όμορφη.σας ευχαριστούμε πολύ!!!

 • Θέμης February 22, 2021, 6:17 am

  Πολύ καλό άρθρο. απενοχοποιεί πολλά πράγματα μέσα στην σχέση που έχουμε στο μυαλό μας και μας γεμίζουν ενοχές . Είμαι σε σχέση 39 χρόνια και τα καταλαβαίνω όλα αυτά. Ας χαρούμε χωρίς περιττές ενοχές

  • Δημητρης Φλαμουρης February 22, 2021, 6:48 am

   Πολύ ωραία συμβουλή Θέμη!

 • Κaterina February 22, 2021, 2:45 pm

  Καλησπέρα και από εμένα. Υπέροχο το άρθρο σου Δημήτρη αν και έχω το βιβλίο σου και έχω διαβάσει το σχετικό κεφάλαιο.Δεν μπορώ όμως να μην σχολιάσω το θάρρος σου να λες στους ανθρώπους φράσεις του τύπου (μια καλή σχέση πρέπει να είναι βαρετή,γιατί παρέχει ασφάλεια
  ) ,ή ( η αγάπη είναι μία δεξιότητα που πρέπει να αποκτήσουμε).Συμβουλή σε όσους άρεσε το άρθρο, να πάρουν το βιβλίο γιατί θα ευχαριστηθούν πολύ με την παρουσίαση των θεμάτων των σχέσεων.

 • artemi vaxevanaki February 22, 2021, 4:45 pm

  Ποςο υγιής κ κατανοητή τοποθέτηση Δημήτρη !!! Είσαι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ γι αλλη μια φορά!! Ευχαριστούμε !!!!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!