≡ Menu

Είναι η ομοφυλοφιλία ενάντια στη φύση; Η επιστήμη απαντάει…

Ψυχο-λογικό blog
Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!

Η ομοφυλοφιλία έχει κατακριθεί πάρα πολύ μέσα στους αιώνες και οι ομοφυλόφιλοι άνθρωποι υπέφεραν πολύ και συνεχίζουν να υποφέρουν σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Ένας βασικός λόγος για την κατάκριση είναι ότι η ομοφυλοφιλία είναι μια ανωμαλία, που πάει ενάντια στη φύση.

Είναι όμως έτσι;

Το άρθρο στηρίζεται στο βιβλίο Humans and other animals, του Adam Rutherford

Ποσοστά

Δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά για το πόσοι άνθρωποι είναι ομοφυλόφιλοι. Κάποιοι άνθρωποι είναι αποκλειστικά ομοφυλόφιλοι από πολύ μικρή ηλικία και κάποιοι αποκλειστικά ετεροφυλόφιλοι. Πολλοί όμως είναι κάπου ενδιάμεσα, έχοντας κυρίως ομοφυλοφιλικές ή κυρίως ετεροφυλικές επαφές, αλλά και έχοντας ομοφυλοφιλικές ετεροφυλικές ή bisexual (αμφιλοφυλικές) εμπειρίες ή σκέψεις μια φορά ή συχνά στη ζωή τους.

Μια μελέτη έδειξε ότι περίπου το 20% των ενηλίκων έχουν νιώσει έλξη από άτομα του ίδιου φύλου, αν και το ποσοστό που τελικά είχαν μια εμπειρία ιδίου φύλου είναι τυπικά το μισό από αυτό.

Δεν είναι λοιπόν τόσο σπάνια η ομοφυλοφιλία και δεν είναι λογικό να χαρακτηρίσουμε ως ανωμαλία της φύσης κάτι το οποίο συμβαίνει στο 20% ή το 10% του πληθυσμού.

Τα άλλα ζωάκια του πλανήτη

Περαιτέρω αποδείξεις ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι αφύσικη έρχονται από η μελέτη άλλων ζωικών πληθυσμών. Αν εξαιρέσουμε τους Bonobos (είδος πρωτεύοντος θηλαστικού) όπου όλοι πηγαίνουν με όλους σε μια ομάδα, σαν ένα είδος κοινωνικής συνεύρεσης, (περίπου τόσο συχνά όσοι οι Άγγλοι συζητάνε για τον καιρό και συζητάνε πολύ συχνά!) η ομοφυλοφιλία είναι πολύ συχνή στη φύση.

Για παράδειγμα στις καμηλοπαρδάλεις. Όταν δυο αρσενικά βρεθούν και μαλώσουν μεταξύ τους, θα τυλίξουν τους μακριούς λαιμούς τους το ένα γύρω από το άλλο.

Αυτή η διαδικασία, θυμίζει και ανθρώπινες ανταγωνιστικές συμπεριφορές, όπου μαλώνουν τα αρσενικά για το ποιος θα κερδίσει την κοπέλα. Μαλώνουν και ένας από τους δυο τελικά βγαίνει από πάνω.

Η βασική διαφορά στις καμηλοπαρδάλεις είναι ότι συχνά θα καταλήξει σε ομοφυλοφιλικό διεισδυτικό σεξ. Όχι μόνο αυτό, αλλά φαίνεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των σεξουαλικών συνευρέσεων στις καμηλοπαρδάλεις είναι ομοφυλοφιλικού τύπου, μεταξύ αρσενικών. Οι θηλυκές είναι γόνιμες μόνο για δυο μέρες το χρόνο και καθώς η εγκυμοσύνη διαρκεί περισσότερο από ένα χρόνο, δεν τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα η συνεύρεση με ένα αρσενικό. Η ομοφυλοφιλία, λοιπόν, στις καμηλοπαρδάλεις φαίνεται πως έχει κάποιο κοινωνικό νόημα.

Πολλά άλλα ζώα επιδεικνύουν ομοφυλοφιλικές συμπεριφορές, όπως οι αρουραίοι, οι ελέφαντες, τα λιοντάρια οι μακάκοι και τουλάχιστον 20 είδη νυχτερίδας.

Υπάρχουν λιγότερα δεδομένα για τη θηλυκή ομοφυλοφιλία, αλλά αυτό ισχύει γενικά και για την ανθρώπινη γυναικεία ομοφυλοφιλία, καθώς ιστορικά, σχεδόν σε ολόκληρη την επιστήμη, δυστυχώς υπάρχει μια μεροληψία προς τη μελέτη της αρσενικής συμπεριφοράς.

Σαν παραδείγματα, οι κτηνοτρόφοι δε δίνουν καμία σημασία από την ομοφυλοφιλική συμπεριφορά στις προβατίνες, τις κατσίκες τις κότες και θεωρούν το γεγονός ότι η μια αγελάδα καβαλάει την άλλη σαν μια καλή ένδειξη ότι είναι γόνιμες.

Tο πρώτο ασφαλές συμπέρασμα είναι πως η ομοφυλοφιλία είναι μια συμπεριφορά που βρίσκουμε ση φύση, συνεπώς σίγουρα δεν είναι ενάντια στη φύση…

Υπάρχει άραγε το γονίδιο της ομοφυλοφιλίας;

Στους ανθρώπους μας αρέσει να σκεφτόμαστε απλά και να θεωρούμε ότι υπάρχει μια απλή εξήγηση για τα πάντα. Έτσι δουλεύει ο εγκέφαλός μας. Βάλθηκαν, λοιπόν, οι επιστήμονες να ψάχνουν για το γονίδιο της ομοφυλοφιλίας, καθώς υπάρχουν κάποια δεδομένα που δίνουν ενδείξεις, ότι μπορεί να έχει ΚΑΙ γενετική βάση.

Για παράδειγμα, η αναλογία του μήκους των δακτύλων του δείκτη και του παράμεσου στους ανθρώπους, θεωρείται σαν δείκτης προγενητικής έκθεσης σε αντρογόνα. Σαν αποτέλεσμα οι άντρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετική αναλογία αυτού του δείκτη. Δηλαδή, αν διαιρέσουμε το μήκος του δαχτύλου του δείκτη και του μήκος του παράμεσου βρίσκουμε άλλες τιμές για τους άντρες και άλλες για τις γυναίκες.

Έχει βρεθεί ότι στους ομοφυλόφιλους άντρες η αναλογία αυτή είναι πλησιέστερη στην τιμή των γυναικών, ενώ δεν έχει βρεθεί τέτοια διαφορά για τις ομοφυλόφιλες γυναίκες.

Φαίνεται, λοιπόν, πως μπορεί να υπάρξει μια γενετική προδιάθεση προς την ομοφυλοφιλία (καθώς δεν είναι θέμα σεξουαλικής προτίμησης η αναλογία του μήκους των δαχτύλων σου) και άλλες έρευνες δίνουν παρόμοιες ενδείξεις. Σαν κανόνας όμως δεν υπάρχει γονίδιο για καμία περίπλοκη κοινωνική συμπεριφορά. Τα πράγματα είναι πάντα πιο σύνθετα. Είναι πάντα η αλληλεπίδραση των δυο.

Για οποιαδήποτε κατάσταση (ή ακόμα και ασθένεια) το να ρωτάμε τι είναι πιο σημαντικό, τα γονίδια ή το περιβάλλον (nature or nurture) είναι το ίδιο λογικό με το να ρωτάμε τι είναι πιο σημαντικό για το εμβαδό ενός ορθογώνιου παραλληλόγραμμου. Το μήκος ή το πλάτος;

Αυτή η ερώτηση δεν έχει νόημα, όσο και αν το μυαλό μας ψάχνει μια απλή απάντηση.

Η θεωρία της εξέλιξης

Αν υπάρχει ΚΑΙ γενετικός παράγοντας στην ομοφυλοφιλία, τότε κάποιος θα αναρωτηθεί πώς δεν έχει εξαλειφθεί αυτή η συμπεριφορά από τη φυσική επιλογή (natural selection). Οι ομοφυλόφιλοι δεν κάνουν παιδιά, οπότε τα γονίδιά τους θα έπρεπε να πεθαίνουν μαζί τούς. Ακούγεται λογικό.

Αλλά δεν είναι.

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι εξετάζουμε την ομοφυλοφιλία από τον μοντέρνο φακό του Δυτικού πολιτισμού. Είναι ένα είδος ταυτότητας (είμαι γκέι) και όχι ένα είδος συμπεριφοράς (κάνω σεξ με άτομα του ίδιου φύλου).

Είναι το ποιος είμαι. Όχι το τι κάνω.

Αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Στην αρχαία Ελλάδα και την αρχαία Ρώμη (και άλλες κουλτούρες της Ιαπωνίας αλλά και της Αμερικής) η ομοφυλοφιλική συμπεριφορά ήταν αρκετά συχνή.

Έχει θεωρηθεί από κάποιους ως η ύψιστη και η ευγενέστερη μορφή έρωτα ή αγάπης αν και έχει καταδικαστεί από άλλους.

Το θέμα είναι ότι στα ζώα, ενώ η ομοφυλοφιλική συμπεριφορά είναι πολύ συχνή, ταυτόχρονα σχεδόν ποτέ δεν είναι αποκλειστική. Είναι κάτι που κάνουν. Όχι κάτι που είναι.

Οι καμηλοπαρδάλεις επιδεικνύουν κυρίως ομοφυλοφιλικές συμπεριφορές, όμως συνεχίζουν και υπάρχουν σαν είδος, καθώς δεν επιδεικνύουν αποκλειστικά ομοφυλοφιλικές συμπεριφορές.

Το εγωιστικό γονίδιο

Η ευρέως αποδεδειγμένη θεωρία της εξέλιξης είναι ότι αυτό που έχει σημασία είναι η επιβίωση του γονιδίου και όχι του ατόμου. Ο στόχος του οργανισμού είναι να μεταφέρει τα γονίδιά του και όχι να επιβιώσει ο ίδιος.

Έτσι, υπάρχουν συμπεριφορές στη φύση που, ενώ δε βγάζουν νόημα σε ατομικό επίπεδο, βγάζουν πάρα πολύ νόημα σε γονιδιακό επίπεδο. Για παράδειγμα, σε κοινωνικά είδη όπως οι μέλισσες, οι σφήκες, τα μυρμήγκια, τα αρσενικά δεν αναπαράγονται σχεδόν ποτέ. Όμως όλα έχουν το ίδιο DNA, τα ίδια γονίδια, με τη μητέρα τους, η οποία αναπαράγεται μαζικά. Έχουμε λοιπόν ένα σύστημα μαθηματικώς στείρων αρσενικών, να βοηθάνε ένα γόνιμο θηλυκό να αναπαραχθεί και αυτό βοηθάει τη γενετική επιβίωση και των δυο.

Μια παράδοξη σεξουαλική συμπεριφορά για το άτομο (στειρότητα) βοηθάει στην επιβίωση των γονιδίων του.

Παρόμοιες θεωρίες έχουν προταθεί και για την ανθρώπινη ομοφυλοφιλία.

Είναι η υπόθεση του γκέι θείου (gay uncle), ο οποίος βοηθάει στο να μεγαλώσουν τα ανήψια του (με τα οποία μοιράζεται μεγάλο ποσοστό του γενετικού του υλικού) φροντίζοντας, προστατεύοντας και στηρίζοντάς τα.

Δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για αυτή τη θεωρία, αλλά μια μελέτη του 2012 έδειξε ότι οι θείες και οι γιαγιάδες των ομοφυλόφιλων αντρών είχαν σημαντικά περισσότερα παιδιά από γιαγιάδες και θείες ετεροφυλόφιλων αντρών. Έτσι η έλλειψη απογόνων από τους ομοφυλόφιλους άντρες αναπληρώνεται από την αυξημένη γονιμότητα των θηλυκών συγγενών τους.

Η συσχέτιση δεν είναι ποτέ και αιτιότητα, αλλά αυτό δείχνει πως ίσως η γενετική προδιάθεση που οδηγεί τους άντρες προς την ομοφυλοφιλία να είναι η ίδια που επίσης οδηγεί την αυξημένη γονιμότητα των θηλυκών συγγενών τους, με τέτοια αναλογία που τα γονίδια τελικά περνάνε επαρκώς στην επόμενη γενιά.

Ο κοινωνικός παράγοντας

Η ομοφυλοφιλική συμπεριφορά είναι πολύ έντονη στα ζώα και δεν είμαστε ξεκάθαροι για ποιο λόγο συμβαίνει. Αλλά είναι πολύ ασφαλές να υποθέσουμε ότι είναι για λόγους πέρα της σεξουαλικότητας. Έχει συχνά μια κοινωνική διάσταση.

Έτσι και στους ανθρώπους υπάρχουν πολλά παραδείγματα ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς που έχει κοινωνικό ή ιεροτελεστικό χαρακτήρα.

Για παράδειγμα, άντρες της φυλής Marind-Anim στη Νέα Γουινέα συχνά έχουν πρωκτικό σεξ με άλλους άντρες, κάτι το οποίο σχετίζεται με την πεποίθηση ότι το σπέρμα έχει μαγικές ιδιότητες. Το βάζουν στις μύτες από τα βέλη για να τους βοηθήσει να πετύχουν το στόχο τους και καταναλώνεται σαν παρασκεύασμα από άντρες, γυναίκες και παιδιά. Σε αυτή την κοινωνία, το να δέχεσαι σπέρμα από πρωκτικό σεξ θεωρείται ένα μέσο για να αυξάνεις τον ανδρισμό σου!

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ακόμα και στην αρχαία Ελλάδα, ο ομοφυλοφιλικός έρωτας ήταν πολύ συχνός και κατείχε εξέχουσα θέση στις προτιμήσεις πολλών αντρών. Ο Πάτροκλος παρουσιάζεται στο πρώτο μέρος της Ιλιάδας ως θεράπων και εταίρος του Αχιλλέα, δηλαδή ακόλουθος και σύντροφός του.

Συνεπώς είναι η εκάστοτε κουλτούρα που καταδικάζει την ομοφυλοφιλία και δεν υπάρχει κάτι αφύσικο στην πράξη την ίδια.

Συμπέρασμα 

Οι επιστημονικές ενδείξεις είναι, λοιπόν, πως η ομοφυλοφιλία, σε επίπεδο της φύσης είναι μια ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ πολύ συχνή. Το ίδιο ισχύει και στους ανθρώπους, όμως στον μοντέρνο Δυτικό πολιτισμό η ομοφυλοφιλία έχει πάρει πολύ περισσότερο την έννοια της ταυτότητας.

Το Νοέμβριο του 2017 ένα Κενυάτης φύλακας ενός εθνικού πάρκου απάντησε σε σχόλια πάνω σε φωτογραφίες δυο αρσενικών λιονταριών να κάνουν σεξ μεταξύ τους, ότι μάλλον θα αντέγραψαν την συμπεριφορά αυτή από τους ανθρώπους…

Αν και ακούγεται αστείο, ακόμα και αυτή την εποχή οι ομοφυλόφιλοι άντρες και γυναίκες διώκονται, φυλακίζονται και βασανίζονται σε πολλές χώρες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Κένυας.

Ιστορικά το επιχείρημα για τη δίωξη της ομοφυλοφιλίας ήταν ότι ήταν ενάντια στη φύση. Όποια και να είναι η φύση της ομοφοβικής αυτής πεποίθησης, η επιστήμη δεν την υποστηρίζει.

Είναι η ώρα να ευθυγραμμίσουμε τα πιστεύω μας με την επιστήμη.

Η ομοφυλοφιλία είναι φυσική και είναι παντού.

Το άρθρο στηρίζεται στο βιβλίο Humans and other animals, του Adam Rutherford

Σου φάνηκε ενδιαφέρον το άρθρο που διάβασες; Τότε άφησε το email σου για να λαμβάνεις δωρεάν όλα τα νέα άρθρα!

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!
{ 1 comment… add one }
  • Νικολ May 28, 2023, 6:57 am

    Καλημέρα Δημήτρη και Καλή και Ευλογημένη Κυριακή….
    Τα, θέματα, που παρουσιάζεις μέσω των άρθρων σου είναι πάντα ενδιαφέροντα, και τεκμηριωμένα…. Σε πληροφορώ ότι έχω μάθει τόσα πολλά πράγματα από εσένα για όσο καιρό σε παρακολουθώ και σε διαβάζω … Δεν το γνωρίζω το θέμα για να σχολιάσω κάτι…. Είμαι ανοιχτομυαλη ως άνθρωπος οπότε ακουω και διαβαζω τα πάντα….
    Καλή Κυριακή!!!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!