Νιώθεις πως έχει φύγει η αγάπη από τη σχέση σου; Μήπως υπάρχει απόσταση ανάμεσα σε σένα και στον σύντροφό σου; Μια παγωμάρα ή ίσως μια επιφανειακή ευγενική άχρωμη κατάσταση;
Μην είσαι πολύ αυστηρός με σένα ή με το σύντροφό σου. Είναι πολύ φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό.
Και αν θέλετε μπορείτε να κάνετε κάτι για να το αναστρέψετε.
Μπορείτε να κάνετε τις ακόλουθες 7 ερωτήσεις ο ένας στον άλλον. Σε κλίμα κατανόησης και με διάθεση συμφιλίωσης, όχι εκδίκησης ή δικαίωσης.
1. Αυτό για το οποίο θα ήθελα να με εκτιμάς είναι…
Όλοι θέλουμε να νιώθουμε την εκτίμηση των άλλων. Και είναι αναπόφευκτο να παίρνουμε ο ένας τον άλλον σαν δεδομένο σε μια μακροχρόνια σχέση. Είναι πολύ σημαντικό να θυμίσουμε (ή να πούμε και για πρώτη φορά ίσως) κάποια χαρακτηριστικά μας, που κατά την άποψή μας συμβάλουν στην ισορροπία της σχέσης. Όχι με νεύρα. Αλλά με την βαθιά κατανόηση, ότι δεν υπάρχει κακή πρόθεση από κανέναν να σταματήσει να δείχνει την εκτίμησή του. Με το χρόνο απλά θα συμβεί. Λέγεται ηδονική προσαρμογή. Ας ενεργοποιήσουμε ξανά την εκτίμηση ο ένας για τον άλλον.
2. Όταν πανικοβάλλομαι, τότε εγώ…
Όλοι έχουμε διαφορετικούς τρόπους να αντιδρούμε υπό πίεση. Άλλοι κλεινόμαστε στον εαυτό μας και δε μιλάμε. Άλλοι ξεσπάμε σε όποιον βρούμε μπροστά μας. Δεν είναι εύκολο για κανέναν να διαχειρίζεται το στρες. Συζητώντας ανοικτά γι αυτό, σκοπός μας είναι να δείξουμε ότι αναγνωρίζουμε τα λιγότερο αξιαγάπητα κομμάτια μας. Να δώσουμε στον άλλον να καταλάβει, όσο γίνεται, τι μας συμβαίνει τις δύσκολες στιγμές που πονάμε ή που νιώθουμε απειλή.
Δεν το κάνουμε επίτηδες.
3. Θα ήμουν μάλλον πιο «κανονικός» αν δεν είχαν συμβεί τα ακόλουθα στην παιδική μου ηλικία…
Και στα δυο μου βιβλία εξηγώ συνέχεια πόσο ο χαρακτήρας μας επηρεάζεται και διαμορφώνεται από όσα βιώσαμε στην παιδική μας ηλικία. Ό,τι ηλικία και να έχουμε τώρα…
Ίσως είμαστε φοβικοί επειδή μας τρόμαζαν από μικρούς, ίσως είμαστε πολύ ενοχικοί επειδή μας κατηγορούσαν εύκολα, ίσως είμαστε ανασφαλείς επειδή νιώθαμε πως ό,τι κάναμε δεν ήταν αρκετά καλό. Όσο περισσότερο αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες του παρελθόντος, τις δικές μας και του συντρόφου μας, τόσο περισσότερο κατανοούμε ότι ο σύντροφός μας δεν είναι «κακός» άνθρωπος. Ταλαιπωρημένος είναι και παλεύει με τα θέματά του. Όπως και εμείς. Έτσι θα μπορούμε να αλληλοσυγχωρούμε περισσότερο.
4. Αυτό για το οποίο θα ήθελα να με συγχωρήσεις είναι…
Όταν είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας ξέρουμε ότι έχουμε ταλαιπωρήσει κι εμείς τον σύντροφό μας. Δεν είμαστε ούτε κατά διάνοια τέλειοι. Είμαστε άνθρωποι. Όλοι ανεξαιρέτως έχουμε έναν τρόπο να κάνουμε το βίο αβίωτο για τους άλλους. Όσο καλοί κι αν νομίζουμε ότι είμαστε.
Θα προσπαθήσουμε να τα πάμε καλύτερα. Αν μας δοθεί η ευκαιρία.
5. Εκεί που θα μου άρεσε πολύ να συνειδητοποιήσεις ότι με πληγώνεις, είναι…
Σε μια σχέση αναγκαστικά θα πληγώσουμε ο ένας τον άλλον. Είναι λυτρωτικό να μπορέσει να υπάρξει η ευκαιρία να εκφράσουμε, χωρίς να κριθούμε, το που έχουμε πληγωθεί. Ο σκοπός δεν είναι να αρχίσουμε να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον. Είναι να βοηθήσουμε να εκφραστούν και να λυθούν όλα όσα μας έχουν πληγώσει, μια για πάντα. Μακάρι μάλιστα να επαναλαμβάνουμε την άσκηση αυτή συχνά. Πχ. μια φορά την εβδομάδα.
6. Αυτό που θα με βοηθούσε να αλλάξω, είναι αν εσύ…
Όλοι θέλουμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο. Το θέλει και ο σύντροφός μας. Αλλά είναι τόσο δύσκολο να το κάνουμε μόνοι μας. Θα χρειαστούμε τη βοήθειά του. Ίσως να υπάρχουν συμπεριφορές του που θα μας βοηθούσαν να κάνουμε την αλλαγή. Ίσως να θέλουμε τη στήριξή του, ή τον σεβασμό του, ή την κατανόησή του. Να θυμώνει λιγότερο ή να μας λέει μια καλή κουβέντα που και που. Δεν υποσχόμαστε ότι θα αλλάξουμε. Δεν είναι εύκολο. Δείχνουμε όμως ότι δεν αδιαφορούμε για τα ελαττώματά μας.
Ας γίνει κοινή η προσπάθεια. Θα κερδίσουμε και οι δυο.
7. Αυτό που θα μου έλειπε πάρα πολύ από σένα είναι…
Αν δεν ξαναέβλεπες τον σύντροφό σου ποτέ, τι θα σου έλειπε από εκείνον; Όπως είπα στην αρχή, είναι πολύ εύκολο να ξεχνάει ο σύντροφός μας όσα του δίνουμε και εμείς να ξεχνάμε όσα εκείνος μας δίνει. Ας πάρουμε μια στιγμή να εστιάσουμε ξανά και να επανεκτιμήσουμε συνειδητά όσα προσφέρει στη ζωή μας και έχουν περάσει λίγο στο…πολύ πίσω μέρος του μυαλού μας. Θα νιώσουμε και οι δυο καλύτερα.
Οι σχέσεις είναι ό,τι δυσκολότερο υπάρχει στον κόσμο. Είναι πολύ φυσιολογικό να τα κάνουμε μαντάρα, να ξεχνιόμαστε και να απομακρυνόμαστε. Ας δείξουμε κατανόηση στον εαυτό μας.
Κατά πάσα πιθανότητα, υπάρχει αρκετή αγάπη ακόμα μεταξύ μας. Χρειαζόμαστε μόνο τις κατάλληλες συζητήσεις για να μπορέσει να αρχίσει να ρέει ξανά…
Βασισμένο σε video του School of Life
Σου φάνηκε ενδιαφέρον το άρθρο που διάβασες; Τότε άφησε το email σου για να λαμβάνεις δωρεάν όλα τα νέα άρθρα!
Πάντα σε διάβαζα σκεφτόμενη οτι είσαι η ελληνική βερσιον του TSOL 🙂 με χαροποιεί που με επιβεβαιώνεις!
Καλή βδομάδα!
Βλέπω είσαι Alain-itsa!! (κατά το Ρουβίτσα…) Με τιμάει αυτό που λες. Κι εγώ στηρίζω πολύ TSOL. Και όπως λες προσπαθώ να φέρω το πνεύμα του και στην Ελλάδα, εμπλουτισμένο ενίοτε 🙂
🙂 Kάνουν φοβερή δουλεία κι αξίζει να διαδοθεί κι στην Ελλάδα… ιδιαίτερα σε ανθρώπους χωρίς εντριβή στην αγγλική.
Καλή συνέχεια!
Με εκφράζει απόλυτα η ερμηνεία σας.