≡ Menu

5 φιλόσοφοι, ένας ψυχίατρος και o Αϊνστάιν, δίνουν μια άλλη προοπτική για τις φετινές διακοπές

Ψυχο-λογικό blog
Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!

Το φετινό καλοκαίρι είναι πολύ διαφορετικό από ό,τι έχουμε ζήσει μέχρι τώρα. Ένας αόρατος εχθρός υπάρχει παντού γύρω μας. Πολλοί από εμάς δε θα πάμε διακοπές όπως παλιά. Ίσως να μείνουμε στην πόλη μας ή να κάνουμε επιλογές πολύ διαφορετικές από αυτές που έχουμε συνηθίσει.

Πώς μπορούμε να καταφέρουμε να ξεκουραστούμε πραγματικά με τόσο φόβο γύρω μας;

Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα πρέπει να πάμε πίσω στην αρχή. Τι είναι οι διακοπές; Είναι μια διακοπή από τα πράγματα που κάνουμε συνήθως. Μια πολύ απαραίτητη αλλαγή στην κουραστική ρουτίνα μας.

Ο ευκολότερος τρόπος να επιτύχουμε την αλλαγή είναι αλλάζοντας μέρος. Αρκεί όμως αυτό;

Η απάντηση είναι βέβαια ΟΧΙ.

Μου έχει τύχει να είμαι διακοπές σε εξωτικό μέρος και ένας από την παρέα να είναι διαρκώς πάνω από τον υπολογιστή και το κινητό. Οι υπόλοιποι απολαμβάναμε το νησί, αλλά ο δύστυχος φίλος μου δεν μοιραζόταν την εμπειρία μας. Όπως βλέπετε, σίγουρα δεν έκανε διακοπές…

Για να το πάμε ένα βήμα παραπέρα, είναι άραγε απαραίτητο να αλλάξουμε μέρος;

Και πάλι η απάντηση είναι ΟΧΙ.

Δεν χρειάζεται να φύγουμε από την πόλη μας για να βιώσουμε την ψυχική ξεκούραση των διακοπών. Αρκεί να «διακόψουμε» τον τρόπο με τον οποίο υπάρχουμε στο σπίτι μας ή στην πόλη μας.

Αν σας φαίνεται απεχθής η ιδέα να μη φύγετε από την πόλη, σκεφτείτε ότι κάποιοι πολύ σημαντικοί άνθρωποι την είχαν ενστερνιστεί για ολόκληρη τη ζωή τους και όχι μόνο για ένα καλοκαίρι. Ο φιλόσοφος Ιμμάνουελ Καντ δεν έφυγε ποτέ από το Königsberg όπου γεννήθηκε και ο Σωκράτης αρνιόταν να φύγει από την Αθήνα. «Μπορώ να μάθω πολλά περισσότερα για τον κόσμο διαβάζοντας», υποστήριζε.

Βεβαίως εμείς δεν είμαστε ούτε Καντ ούτε Σωκράτης και η σκέψη να μείνουμε στην πόλη μας είναι κάτι που μας δυσκολεύει. Πόσο μάλιστα να μείνουμε σπίτι μας.

Όπως μάλλον ισχυρά υποστήριξε ο Γάλλος φιλόσοφος Blaise Pascal: «η μοναδική αιτία της δυστυχίας του ανθρώπου είναι ότι δεν μπορεί να κάτσει ήσυχος στο δωμάτιό του».

Είναι ιδιαίτερα επώδυνη η ησυχία για τους περισσότερους από εμάς και ακόμα και στις διακοπές φροντίζουμε να έχουμε πάντα κάτι να απασχολεί το μυαλό μας. Ένα βιβλίο, τη θάλασσα, τις δραστηριότητες, το μπάνιο, τα μπαρ, την ταβέρνα, το ούζο, τα κοκτέηλ, τα παιδιά, το να δούμε κι άλλα μέρη. Και φυσικά τα κινητά μας.

Δεν καθόμαστε ήσυχοι με τις σκέψεις μας ποτέ…

Πώς να απολαύσουμε τις διακοπές μας;

Πώς μπορούμε λοιπόν να κάνουμε διακοπές στην πόλη μας ή ακόμα και στο σπίτι μας;

Για μια εβδομάδα, ποια κατάσταση της ρουτίνας σου μπορείς να διακόψεις ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ;

Πόση ώρα σε μια ημέρα ρουτίνας περνάς στο κινητό σου; Μπορείς ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ να το αφήσεις στην άκρη σε ένα ντουλάπι και να το πιάνεις στα χέρια σου δυο φορές την ημέρα;

Αν σου αρέσει το διάβασμα, πόση ώρα της ρουτίνας σου διαβάζεις;

Αν σου αρέσει να κάνεις πράγματα με τα χέρια σου, πόση ώρα της ρουτίνας σου ασχολείσαι δημιουργικά με κάτι;

Αν σου αρέσει να μαθαίνεις νέα πράγματα, πόση ώρα της ρουτίνας σου περνάς μαθαίνοντας κάτι καινούριο;

Αν σου αρέσει να εξερευνάς στις διακοπές σου, τότε πώς μπορείς να εξερευνήσεις πραγματικά νέους τόπους από τον καναπέ σου;

Ο Μάρκο Πόλο έγραψε το επικό βιβλίο, «H Περιγραφή του Κόσμου» όπου περιγράφει με λεπτομέρειες τα ταξίδια του στην Κίνα. Κι όμως σύγχρονοι μελετητές αμφισβητούν αν ο ίδιος έχει πραγματικά ταξιδέψει πιο πέρα από την Κωνσταντινούπολη!!

Αν το έκανε εκείνος τότε, μπορείς να το κάνεις κι εσύ σήμερα. Η τεχνολογία είναι με το μέρος σου.

Διακοπές από σένα

Πώς βλέπεις τα πράγματα στη ζωή σου; Μπορείς να πάρεις διακοπές από τ χαρακτηριστικά σου που σε κουράζουν;

Αν είσαι αγχώδης και ανησυχείς για τα πάντα, πώς θα είναι αν για δυο  μέρες το παίξεις χαλαρός; Hint: Ίσως να σου αρέσει και το συνεχίσεις για άλλες δυο.

Αν είσαι ο άνθρωπος που τα κάνει όλα και τα κάνει μόνος του, πώς θα σου φανεί να κάνεις διακοπές από τον εαυτό σου και για δυο μέρες να ζητάς για βοήθεια;

Αν είσαι ο άνθρωπος που γκρινιάζει όλη την ώρα, τι θα έλεγες να περάσεις δυο μέρες όπου θα εστίαζες στην όμορφη όψη της καθημερινότητας;

Αν είσαι πολυάσχολος, θα άντεχες άραγε να μείνεις ακίνητος για λίγο; Από τι τρέχεις;

Αν είσαι πολύ οργανωτικός, θα ήθελες να δοκιμάσεις για 2-3 μέρες να το πάρεις μια μέρα τη φορά; Όπως έρθει…

Οι άνθρωποι είμαστε όντα που αντιδρούμε στο περιβάλλον μας. Πηγαίνουμε διακοπές γιατί τα μέρη των διακοπών είναι έτσι οργανωμένα ώστε να μας δίνουν διαφορετικά ερεθίσματα από αυτά της καθημερινότητάς μας. Δε χρειάζεται να είμαστε συνειδητοί. Μας βγαίνει ένας (σχεδόν) άλλος εαυτός αυτόματα.

Μπορούμε όμως να αναπαράγουμε ακριβώς τις ίδιες συνθήκες και στην πόλη μας, αλλά θα πρέπει να γίνει ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ.

Χάθηκε η ελευθερία μας;

Με τον κορονοϊό νιώθουμε περιορισμένοι και φυλακισμένοι. Πρέπει να φοράμε μάσκα, δεν μπορούμε να πάμε εκεί που θα θέλαμε, δεν μπορούμε να αγκαλιάζουμε τους δικούς μας ανθρώπους. Οι επιλογές μας έχουν επηρεαστεί σημαντικά.

Κι όμως ο Βίκτορ Φρανκλ, ο Αυστριακός Εβραίος ψυχίατρος που επέζησε από το ολοκαύτωμα, έχει μια διαφορετική πρόταση για εμάς: «Η τελική ελευθερία του ανθρώπου συνίσταται στο πώς επιλέγει να αντιδρά στις συνθήκες που βρίσκεται». Ακόμα και αν δεν τις έχει επιλέξει ο ίδιος.

Πώς θα επιλέξεις να αντιδράσεις στο φετινό καλοκαίρι; Εκεί κρύβεται η ελευθερία και η δύναμή σου.

Ίσως να έχει νόημα να ακούσουμε τον Στωικό φιλόσοφο Μάρκο Αυρήλιο όταν έγραφε στους Διαλογισμούς του: «Οι αντιξοότητες είναι μέρος της ζωής. Είναι μάλιστα μέρος του τι σημαίνει να είσαι ζωντανός. Αντί για να προσεύχεσαι να μην έρθουν, το οποίο δεν είναι ούτε εφικτό, ούτε στο χέρι σου, γιατί να μην προσεύχεσαι για το δώρο να μην τις φοβάσαι, να μην λυπάσαι από αυτές και να μην τις επιθυμείς. Αυτό δίνει τον έλεγχο πίσω σε σένα και στη δική σου αντίδραση.»

Πώς θα επιλέξεις να διαχειριστείς το φετινό καλοκαίρι;

Οι σημαντικότερες διακοπές της ζωής σου

Ίσως οι φετινές διακοπές να είναι οι σημαντικότερες της ζωής σου. Ίσως το γεγονός ότι αναγκάζεσαι να μην κάνεις ό,τι έκανες πάντα να είναι μια ευκαιρία για να δεις κατάματα τα δικά σου θέματα. Όπως έχει πει ο Αινστάιν: «Δεν γίνεται να λύσεις ένα πρόβλημα με τον ίδιο τρόπο σκέψης με τον οποίο το δημιούργησες» και τώρα αναγκάζεσαι να σκεφτείς αλλιώς.

Μπορεί να είναι η στιγμή για να ταξιδέψεις μέσα σου, αφού οι εξωτερικές μετακινήσεις έχουν σχεδόν απαγορευτεί. Κάνε τις δικές σου ανακαλύψεις παρέα με καλά βιβλία οδηγούς.

Άκουσε τη συμβουλή του Μαρσέλ Προυστ:

«Το πραγματικό ταξίδι ανακάλυψης δεν είναι το να βλέπεις νέα τοπία, αλλά το να βλέπεις με νέα μάτια.»

Εσύ με ποια μάτια θα επιλέξεις να δεις τον κόσμο φέτος το καλοκαίρι;

Σου φάνηκε ενδιαφέρον το άρθρο που διάβασες; Τότε άφησε το email σου για να λαμβάνεις δωρεάν όλα τα νέα άρθρα!

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!
{ 4 comments… add one }
  • Σοφια August 9, 2020, 4:11 pm

    Βρισκω πολυ ενδιαφεροντα τα αρθρα σας

    • Δημητρης Φλαμουρης August 9, 2020, 4:28 pm

      Σας ευχαριστώ!

  • ORFANOUDAKIS GEORGIOS August 9, 2020, 6:41 pm

    ιδιαιτέρως αισιόδοξα τς γραφόμενα σας ,δίνουν μια τελείως διαφορετική οπτική γωνία της κατάστασης που βιώνουμε σήμερα

  • Ειρήνη Δινιοζου August 11, 2020, 9:46 am

    Σας έχω επισκεφθεί..δε συνεργαστηκαμε τελικά, αν και το επιθυμουσα, εξακολουθω να σας παρακολουθώ πήρα κ το βιβλίο, ήδη αναγνωρίζω από τις πρώτες σελίδες σχόλια που μου κάνατε στην πρώτη κ μοναδική μας συναντηση, μια πραγματικότητα που την αντιλαμβάνεσαι μόνο όταν στην εντοπίσει άλλος. Είστε ένα ποτ πουρί γνώσεων κ θετικής σκέψης. Χαίρομαι που σας ανακάλυψα και σας παρακολουθώ έστω κ εξ αποστάσεως.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!