≡ Menu

Μπουτάν : Στη χώρα των δράκων και της ευτυχίας

Tiger-nest-Bhutan
Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!

Υπάρχει ένα βασίλειο μακρινό, όπου οι άνθρωποι ζουν αγαπημένοι και ευτυχισμένοι. Στα παραμύθια είναι το βασίλειο στο οποίο πηγαίνουν οι ήρωες των παραμυθιών όταν ζουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα… Στην πραγματικότητα είναι το Βασίλειο του Bhutan.

Μια  μακρινή, περήφανη χώρα ανάμεσα στην Ινδία και στην Κίνα. Μια χώρα που οι άνδρες ντύνονται ακόμα με τις παραδοσιακές φορεσιές τους, τα Γκο, αψηφώντας τη δυτική μόδα (αν και λίγο camera-shy).

img_0786

Σε αυτή τη χώρα το Ακκαθάριστο Εθνικό Προϊόν έχει αντικατασταθεί από την Ακκαθάριστη Εθνική Ευτυχία. Την ευτυχία των πολιτών προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν οι αρχές του κράτους. Με τις σπουδές μου στη Θετική Ψυχολογία είναι το ιδανικό μέρος για να πάρω μαθήματα!

Ο Βασιλιάς τους (ο οποίος θέλει να φύγει και να κάνει εκλογές, αλλά δεν τον αφήνουν οι κάτοικοι), είναι παντρεμένος με 4 αδερφές και έχει σπουδάσει στην Οξφόρδη. Στο κράτος αυτό επιτρέπεται να παντρεύεται ένας άντρας πολλές γυναίκες, αρκεί να είναι αδερφές. Το ίδιο όμως ισχύει και για τις γυναίκες. Μπορούν να παντρεύονται πολλούς άντρες αν είναι αδέρφια…

Δεν είναι πλούσια χώρα όμως δεν τους απασχολεί και τόσο. Η ζωή κυλάει πολύ ήρεμα στην πρωτεύουσα Thimphu. Σε στέγες και σε αγορές…

dscf0536 dscf0538

Η κυρία στη φωτό πουλάει έναν κόκκινο καρπό τον οποίο μασάνε όλοι και είναι κάτι σαν το ταμπάκο, αλλά κάνει το στόμα τους εντελώς κόκκινο.

dscf0546

Με ένα τέτοιο στο στόμα, πηγαίνουν να παρακολουθήσουν το αγαπημένο τους σπορ. Την τοξοβολία! Από μια απόσταση περίπου 145 μέτρων σημαδεύουν μια λεπτή σανίδα στην άλλη άκρη.

dscf0556

Στην άκρη αυτή, συμπαίκτες τους, με φωνές και χειρονομίες προσπαθούν να καθοδηγήσουν το σκοπευτή ώστε να πετύχει το στόχο. Αν το καταφέρει, τότε ένας χορός ακολουθεί για να το γιορτάσουν!

Archery-Bhutan

Μέσα στα βουνά το Thimphu είναι η μοναδική πρωτεύουσα στον κόσμο χωρίς φανάρια.

img_0760

Είχαν βάλει για ένα διάστημα αλλά μετά τα κατήργησαν αμέσως για να επιστρέψουν στον αγαπημένο τους τροχονόμο!

dscf0568

Λίγο πιο έξω υπάρχει ένας λόφος με ένα τεράστιο άγαλμα του Βούδα.

bhuda-statue-bhutan

Το άγαλμα αυτό πέρα από επιβλητικό, είναι και πολύ ταιριαστό για φωτογραφία εξωφύλλου για άρθρα σε blog ψυχολογίας…

Είναι μια χώρα με παράξενες δοξασίες. Για παράδειγμα, ο τρελός άγιός τους, Drukpa Kunley, ο οποίος έζησε τον 15-16 αιώνα, λέγεται ότι “μύησε” 5000 γυναίκες στη φώτιση κάνοντας έρωτα μαζί τους. Μάλιστα μπορούσε και έδιωχνε τους δαίμονες ξαπλώνοντας γυμνός και εκθέτοντας το πέος του… Έτσι τους τρόμαζε και απομακρύνονταν, Ο μύθος αυτος έχει δημιουργήσει μια αγορά σουβενίρ αλλά…dscf0580

εξακολουθεί να ακολουθείται από τους κατοίκους. Έτσι βάζουν ακόμα και σήμερα φαλλούς στους τοίχους των σπιτιών τους για να κρατούν τους δαίμονες μακριά!

dscf0686

Είναι μια πανέμορφη χώρα με γραφικούς ναούς και απίστευτη φύση. Οι Μπουτανέζοι είναι άνθρωποι φιλικοί, χαρούμενοι και περήφανοι.

dscf0626

Ο διασημότερος ναός της χώρας είναι “Η Φωλιά Της Τίγρης”, Paro Taktsang. Ο διαλογισμός μέσα στο ξωκκλήσι ήταν μια πολύ δυνατή εμπειρία.

paro-taktsang-bhutan

Ανεβαίνοντας στον ναό υπάρχει μια τρύπα στο βράχο και λένε ότι αν καταφέρεις να περάσεις από αυτή και να βγεις στην άλλη μεριά, θα ξαναγυρίσεις στο Μπουτάν. Ένα ενδιαφέρον τεστ το οποίο πέρασα, αλλά πρέπει να πω ότι το κόλπο με το νόμισμα στη Φοντάνα ντι Τρέβι είναι πιο πρακτικό!

Οι Βουδιστικές αντιλήψεις είναι πολύ διαδεδομένες στους ανθρώπους, οι οποίοι κρατούν τις παραδόσεις τους με νύχια και με δόντια από τις δυτικές επιρροές. Σε ένα γεύμα που είχα με τον διευθυντή του πρακτορείου μου, ο οποίος έτυχε να είναι και ο Υπουργός Τουρισμού της χώρας, μου είπε ότι δεν υπάρχουν ξενικές λέξεις στο Μπουτάν. Προσπαθούν και βρίσκουν ντόπιες λέξεις για όλα, ακόμα και αν είναι περιγραφικές. “Μπουζ ντουλάπ” το ψυγείο και τέτοια, που λέμε κι εμείς…

Μου είπε επίσης, όταν κάτοικοι που ζουν σε απόμακρες περιοχές χωρίς ρεύμα, ερωτήθηκαν για το αν θέλουν ρεύμα, κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας, απάντησαν: “Δε θέλουμε, ευχαριστούμε. Έτσι έχουμε μάθει και είμαστε καλά”

Μα δεν έχετε να φάτε κάποιες φορές τους είπε ο υποψήφιος.

“Σήμερα έχουμε. Για αύριο έχει ο Θεός” απάντησαν με ηρεμία…

Σύμφωνα με τις έρευνες η ευτυχία μας εξαρτάται κατά 50% από τα γονίδιά μας, κατά 40% από τον τρόπο σκέψης μας και κατά 10% μόνο από τις συνθήκες ζωής μας. Οι Μπουτανέζοι φαίνεται να το έχουν καταλάβει πολύ καλά αυτό και αρκούνται σε αυτά που έχουν, με ευγνωμοσύνη και δεν προσδοκούν συνέχεια κι άλλα. Όπως έχει πει και ο Σωκράτης: «Αν δεν είσαι ευτυχισμένος με αυτά που έχεις, δε θα είσαι ευτυχισμένος ούτε και με αυτά που θα ήθελες να έχεις»

Παίζει μεγάλο ρόλο η θρησκεία στο βασίλειο του Μπουτάν και οι μοναχοί αφιερώνουν μεγάλο κομμάτι της ημέρας τους μελετώντας τις γραφές. Κάθονται έξω αλλά πάντα μόνο στον ήλιο, καθώς η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ήλιου και σκιάς είναι τεράστια στα 3000 μέτρα!

img_0807

Και αν βρεθείς σε ένα σπίτι και σε φιλοξενήσουν τότε η τύχη σου χαμογέλασε.

Bhutan-friends

Θα μπορέσεις να δοκιμάσεις ένα από τα αγαπημένα τους ποτά. Κρασί από ρύζι με τηγανητό αυγό!

Στην υγειά μας!

img_0856

 

 


Σου φάνηκε ενδιαφέρον το άρθρο που διάβασες; Τότε άφησε το email σου για να λαμβάνεις δωρεάν όλα τα νέα άρθρα!

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!
{ 4 comments… add one }
 • Maria Kramer-Hoch January 16, 2018, 3:53 pm

  Το άρθρο σας ειναι πολύ ενημερωτικό, επειδή περιλαμβάνει πολλές πτυχές της ζωής στο Μπουτάν, μια χώρα που σκέφτομαι να την επισκεφτώ και εγω, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή!
  Ευχαριστω για την εγγραφή και θα. Άρωμα, να διαβάσω και αλλα άρθρα σας.
  Να είστε καλα!

  • Dimitris Flamouris January 16, 2018, 4:10 pm

   Σας το εύχομαι! Είναι μια υπέροχη και διαφορετική χώρα.

 • Βασιλική Ζαχαριάδου October 7, 2019, 7:59 am

  Καλημέρα.Ευχαριστώ για το άρθρο και τις φωτογραφίες από το Μπουτάν!Με ταξιδέψατε !Σας ευχαριστώ και για όλα αυτά που γράφετε για την στάση στην ζωή μας και στις διάφορες πρακτικές για το θετικότερο!Πάντα με χαρά και προσοχή σας διαβάζω.Να είστε γερός και να μας εμπνέετε!!!

 • Maria Kiosia December 27, 2019, 6:29 pm

  Έχω ενθουσιαστεί τόσο πολύ με το άρθρο που νιώθω ότι απλά πρέπει να πάρω τις βαλίτσες μου και να μείνω εκεί.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!