≡ Menu

Πώς μπορούμε να κάνουμε συζητήσεις με περισσότερο νόημα;

madagascar_discuss
Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!

Υπάρχει άραγε σύνδεση ανάμεσα στις κουβέντες που κάνουμε και στο πόσο ευτυχισμένοι νιώθουμε; Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την ουσιαστικότητα των συζητήσεων που κάνουμε;

Μπαίνεις με το συνάδελφο ή τον γείτονά σου στο ασανσέρ. Καθώς το ασανσέρ κατεβαίνει, ρωτάς: «Τι κάνεις;»

«Καλά, στον αγώνα» έρχεται η απάντηση.

«Πώς πήγε το Σαββατοκύριακο;»

«Πώς να πάει; Κλεισούρα και χάλια. Που να χαλαρώσεις»

Η συζήτηση συνήθως τελειώνει εκεί.

Κάποιοι άνθρωποι (οι περισσότερο εσωστρεφείς ανήκουν στην κατηγορία αυτή) μισούν τέτοιου είδους επιφανειακές συζητήσεις. Θέλουν να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στο μυαλό του άλλου. Θέλουν να μιλήσουν για θέματα σημαντικά και να κάνουν βαθύτερες συζητήσεις.

Και από ό,τι δείχνουν οι έρευνες, αυτές οι βαθύτερες συζητήσεις είναι ιδιαίτερα επωφελείς για εμάς, ανεξάρτητα αν είμαστε εσωστρεφείς ή εξωστρεφείς χαρακτήρες.

Το πείραμα

Σε μια εκπληκτική έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Psychological Science, καταγράφηκαν δείγματα συνομιλιών των συμμετεχόντων για ένα διάστημα τεσσάρων ημερών.

Οι συζητήσεις που έκαναν κατανεμήθηκαν από τους ερευνητές είτε ως επιφανειακές (πχ, κουτσομπολιό ή συζήτηση για τον καιρό, τα αθλητικά κλπ), είτε ως βαθιές (συζητήσεις για τα κοινά ή για φιλοσοφία, ιδέες) είτε ως ουδέτερες (πχ, ποιος θα πλύνει τα πιάτα, αν και όλοι ξέρουμε ότι μπορεί να γίνει εύκολα αντικείμενο φιλοσοφικής συζήτησης το θέμα αυτό!).

Ταυτόχρονα οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με το πόσο ευτυχισμένοι νιώθουν, αλλά και μέλη του περιβάλλοντός τους ερωτήθηκαν και τοποθετήθηκαν σχετικά με το πόσο ευτυχισμένους τους θεωρούσαν. Με αυτόν τον τρόπο οι ερευνητές προσπάθησαν να αποκτήσουν μια αντικειμενικότερη εικόνα για τους συμμετέχοντες.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές βρήκαν ότι περίπου το ένα τρίτο από τις συζητήσεις που πραγματοποίησαν όσοι συμμετείχαν στην έρευνα ήταν βαθιές, ενώ το ένα πέμπτο ήταν επιφανειακές.

Το ενδιαφέρον ήταν όμως ότι το πιο ευτυχισμένο άτομο είχε διπλάσιο αριθμό βαθιών συζητήσεων από το πιο δυστυχισμένο! Και μόνο το ένα τρίτο των επιφανειακών. Συγκεκριμένα, το 46% των συζητήσεων του ήταν βαθιές ενώ μόλις 22% ήταν το αντίστοιχο ποσοστό του δυστυχισμένο ατόμου. Τα νούμερα για τις επιφανειακές ήταν 10% για το ευτυχισμένο και 30% για το δυστυχισμένο άτομο αντίστοιχα.

Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο. Οι επιφανειακές συζητήσεις συνδέονται άμεσα με τη δυστυχία…

Γιατί οι βαθιές συζητήσεις συνδέονται με την ευτυχία;

Δεν είναι εύκολο να απαντήσουμε ποιο πράγμα προκαλεί το άλλο. Δηλαδή, θέλεις να συζητάς βαθύτερα επειδή είσαι ευτυχισμένος ή αν συζητάς βαθύτερα γίνεσαι πιο ευτυχισμένος; Όπως και να έχει, το σίγουρο είναι ότι συνδέονται.

Ο επικεφαλής της έρευνας σχολιάζει ότι οι άνθρωποι ψάχνουμε για νόημα στη ζωή μας και οι βαθιές συζητήσεις ικανοποιούν την ανάγκη μας αυτή.

Επίσης, είμαστε ιδιαίτερα κοινωνικά όντα και επιζητούμε τη σύνδεση με τους άλλους γύρω μας. Όταν συζητάμε για ένα πιο ουσιαστικό θέμα νιώθουμε ταυτόχρονα και μεγαλύτερη σύνδεση με το συνομιλητή μας.

Ενώ όταν απλά κουτσομπολεύουμε, η αίσθηση αυτή είναι απούσα. Δε μοιραζόμαστε κάτι. Απλά περνάμε την ώρα μας.

Πώς μπορούμε να κάνουμε πιο ουσιαστικές συζητήσεις;

Οι επιφανειακές συζητήσεις δε θα εκλείψουν ποτέ. Έχουν εξάλλου τη χρησιμότητά τους. Βοηθούν να σπάσει κάπως ο πάγος. Αν στο ασανσέρ η ερώτηση που γινόταν ήταν:

«Για πες μου, ποιοι είναι οι βαθύτεροι φόβοι σου αυτόν τον καιρό;» τότε μάλλον ο συνάδελφος ή ο γείτονας θα τρόμαζε. Θα το θεωρούσε πολύ άμεσο και απειλητικό.

Αν όμως ο πρώτος έλεγε:

«Για πες, πώς είσαι; Εγώ είχα ένα πολύ ενδιαφέρον Σαββατοκύριακο αν και έμεινα στο σπίτι», τότε είναι αρκετά πιθανό να υπήρχε ανταπόκριση και να ακολουθούσαν διερευνητικές ερωτήσεις από την άλλη μεριά.

Τι γίνεται λοιπόν, στην πράξη; Αν θέλεις να νιώσεις τα οφέλη των βαθύτερων συζητήσεων ή αν δεν είσαι αρκετά σίγουρος για το πώς μπορείς να τις πραγματοποιήσεις μπορείς να δοκιμάσεις κάτι από τα παρακάτω:

Αντί για:

«Τι κάνεις;»   (όταν πρωτογνωρίζεις κάποιον)

Ρώτησε:

«Ποια είναι η δική σου ιστορία;»

Αντί να ρωτήσεις τη Δευτέρα το πρωί στη δουλειά, ή στο εταιρικό chat:

«Πώς πήγε το Σαββατοκύριακο;»

Μπορείς να επαναδιατυπώσεις την ερώτηση με αυτόν τον τρόπο:

«Ποιο ήταν το ωραιότερο σημείο του Σαββατοκύριακού σου;»

Αν θέλεις να μιλήσεις για τον τόπο καταγωγής του άλλου αντί να πεις το κλασικό:

«Από που είσαι;»

Μπορείς να ρωτήσεις:

«Πες μου κάτι ενδιαφέρον για το μέρος όπου μεγάλωσες»

Αν θέλεις να ξεφύγεις από το ξερό:

«Τι δουλειά κάνεις;» ή «Με τι ασχολείσαι;»

Μπορείς να πεις στον συνομιλητή σου:

«Τι σε έκανε να επιλέξεις τη δουλειά που κάνεις;»

Δώσε χώρο στον άλλον να εκφραστεί και να μιλήσει για την ιστορία του ή το συναίσθημά του. Και μοιράσου κι εσύ το δικό σου μετά.

Όλοι έχουμε ανάγκη να νιώσουμε τη σύνδεση. Να μιλήσουμε και να ανοιχτούμε. Πολύ συχνά αν κάνουμε το πρώτο βήμα και μιλήσουμε εμείς για εμάς, το αποτέλεσμα είναι πολύ πιθανό να είναι να ενθαρρύνουμε και το άλλο άτομο να ανοιχτεί.

Η κάθε βαρετή συνάντηση μπορεί ξαφνικά να μετατραπεί απρόσμενα σε μια άκρως ενδιαφέρουσα εμπειρία. Μια εμπειρία μοιράσματος, ταύτισης, κοινών ανησυχιών ή και ανταλλαγής διαφορετικών απόψεων.

Μπορεί να γίνει μια ευκαιρία να εξελιχθούμε και να κερδίσουμε κάτι που ποτέ δε θα περιμέναμε. Φτάνει να τολμήσουμε εμείς πρώτοι, ή να φανούμε δεκτικοί αν το τολμήσει ο άλλος.

Το μυστικό της ευτυχισμένης ζωής είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Οι ουσιαστικές συζητήσεις φέρνουν τη σύνδεση με τους άλλους και συνδέονται άμεσα με την ευτυχία.

Εμβαθύνετε για να ευτυχήσετε!


Αφήνεις email, σου έρχονται όλα τα νέα άρθρα. Απλά πράγματα!

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!
{ 5 comments… add one }
  • Vivi Papadopoulou June 24, 2017, 5:20 am

    Εξαιρετικό άρθρο. Μεγαλη υποθεση η συνδεση, απελευθερωση. Μεγάλο βάρος η στημένη, προφυλαγμενη, υποκριτική επικοινωνία.

  • Antheea November 12, 2018, 7:17 pm

    Οι ειλικρινείς συζητήσεις κι οι από καρδιάς διάλογοι μας κάνουν να νιώθουμε όντως πληρέστεροι!!
    Γεμάτοι, έστω κι αν οι βαθιές κουβέντες είναι ακόμη και ‘στενάχωρες’…
    Ευχαριστώ για το μοίρασμα!!

  • MICHAEL KARDIOPOULIS March 17, 2020, 10:19 pm

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.
    ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ. ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΘΥΜΩ ΚΙ ΕΓΩ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΩ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΜΟΥ, ΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΑΤΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΩ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

    • Δημητρης Φλαμουρης March 17, 2020, 10:43 pm

      Μιχάλη καλησπέρα, θα σου πρότεινα να διαβάσεις το Ψυχο-λογικά Μυστικά που μακάρι να γνώριζα νωρίτερα. Σ’ευχαριστώ για το ενδιαφέρον

  • Κaterina April 21, 2021, 8:13 am

    Καλημέρα. Έχεις πολύ δίκαιο Δημήτρη. Αναλώνομαι τα λίγα λεπτά με τους άλλους σε ανούσια πράγματα και σε λίγο μειώνονται και αυτά επειδή είναι ανούσια. Δηλαδή το Καλημέρα τι κάνετε του ασανσέρ εξελίσσεται σε ένα απλό ‘γειά’ .Αλλά πολλοί χάσαμε την διάθεση. Φταίει ο εγκλεισμός? Τι από όλα? Ευχαριστούμε που προσπαθείς να μας κρατήσεις ‘σώους’ .

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!