≡ Menu

Δέκα απλοί τρόποι για να κάνεις κάποιον ευτυχισμένο

man_woman_campervan_new_zealand
Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!

Ίσως ο απλούστερος τρόπος να γίνεις ευτυχισμένος είναι να είναι να κάνεις ευτυχισμένους τους γύρω σου. Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι αυτό και πολλοί τρόποι να το πετύχεις!

Η χαρά είναι μεταδοτική: Το περιβάλλον μας επηρεάζει πολύ τη δική μας διάθεση. Έτσι όταν οι άλλοι γύρω μας είναι χαρούμενοι αυτό μετά επηρεάζει κι εμάς και μας μεταδίδει τη χαρά τους!

Κάνε κάτι για τους άλλους: Η ικανοποίηση που λαμβάνουμε όταν δίνουμε σε κάποιον άλλον είναι, σύμφωνα με όλες τις έρευνες, μεγαλύτερη από την ικανοποίηση που λαμβάνουμε όταν δίνουμε σε εμάς. Επίσης, αν φροντίζεις για τους άλλους τότε αυτόματα τους θεωρείς πιο σημαντικούς. (Αφού αξίζουν τη φροντίδα σου). Έτσι νιώθεις ευγνωμοσύνη που υπάρχουν στη ζωή σου.

Παίρνεις ό,τι δίνεις: Ο τρόπος με τον οποίο σχετίζεσαι με τους άλλους είναι ακριβώς ο ίδιος με τον τρόπο με τον οποίο σχετίζεσαι με τον εαυτό σου. Αν λοιπόν, δίνεις το μήνυμα στον εαυτό σου ότι νοιάζεσαι να κάνεις τους άλλους ευτυχισμένους, τότε θα του δώσεις επίσης το μήνυμα ότι σε νοιάζει να σε κάνεις κι εσένα ευτυχισμένο!

Πώς, λοιπόν, μπορείς να κάνεις τους άλλους να χαρούν; Βρες παρακάτω 10 τρόπους και διάλεξε αυτούς που σου ταιριάζουν περισσότερο

Κάνε ένα ειλικρινές κομπλιμέντο. Ένα ισχυρό κομπλιμέντο περιέχει και την αιτιολόγησή του. Δηλαδή προσπάθησε να μην πεις μόνο: «Τι ωραία που είσαι σήμερα» αλλά πες «τι ωραία που είσαι σήμερα που τα μαλλιά σου είναι χτενισμένα όμορφα ή πόσο ταιριάζει το φουλάρι σου με τα νύχια σου» Με αυτόν τον τρόπο μεταφέρεις το μήνυμα ότι έχεις σκεφτεί αυτό που λες και όντως ισχύει για σένα. Δεν το λες τυπικά και αόριστα. Αν βέβαια, δε σου βγαίνει η δικαιολόγηση και το κομπλιμέντο από μόνο του την κάνει τη δουλειά του.

Δείξε ευγνωμοσύνη. Τείνουμε να θεωρούμε ως δεδομένα πολλά από όσα οι άλλοι κάνουν για εμάς. Το ότι φροντίζουν το σπίτι, το ότι υπάρχει φαγητό έτοιμο να φάμε, το ότι αναλαμβάνουν τους λογαριασμούς, το ότι είναι εκεί για να τους μιλήσουμε όταν χρειαζόμαστε, το ότι δουλεύουν για να μας παρέχουν ό,τι χρειαζόμαστε, το ότι ανέχονται τις ιδιοτροπίες μας. Ένα ειλικρινές ευχαριστώ αρκεί πολλές φορές για να ανανεώσει τον άλλον και να του δώσει το μήνυμα ότι αξίζουν οι προσπάθειές του. Αρκεί για να του φτιάξει τη μέρα.

Δώσε σε κάποιον προτεραιότητα στο δρόμο. Είτε για να ξεπαρκάρει, είτε για να βγει από ένα στενό, είτε για να μπει στη λωρίδα κυκλοφορίας σου. Θα τον ξεαγχώσεις και θα νιώσεις κι εσύ πολύ καλύτερα.

Κράτησε λίγη ώρα παραπάνω την πόρτα ανοικτή. Είναι τόσο απλό κι όμως τόσο δυνατό για να αλλάξει τη διάθεση του άλλου.

Αγόρασε του ένα καφέ. Αν πηγαίνεις να πάρεις καφέ για σένα (πχ στη δουλειά) είναι εύκολο να παραγγείλεις ένα έξτρα καφέ και για ένα συνάδελφό σου. Θα το εκτιμήσει πολύ!

Χαμογέλασε. Υπάρχει ένα σύστημα νευρώνων στον εγκέφαλο, οι κατοπτρικοί νευρώνες (mirror neurons) οι οποίοι έχουν σαν αποτέλεσμα να μιμούμαστε ασυναίσθητα αυτό το οποίο βλέπουμε γύρω μας. Να νιώθουμε αυτό που νιώθει και ο άλλος. Αν κάθεσαι στην ουρά για τα εισιτήρια ή περιμένεις να πληρώσεις στο super market, ένα χαμόγελο στον ταμία θα έχει μεγάλη επίδραση επάνω του.

Κρύψε ένα σημείωμα για να το βρει όταν δεν το περιμένει. Το στοιχείο της έκπληξης προκαλεί πάντα το μεγαλύτερο συναίσθημα επάνω μας. Όταν κάτι γίνεται εκεί που δεν το περιμένουμε. Γι αυτό πρόσεξε το σημείωμα να γράφει κάτι όμορφο! Ένα «ευχαριστώ», μια «καλημέρα», ένα κομπλιμέντο και τον απογείωσες! Το αγαπημένο μου…

Αγκάλιασε. Η σημασία της επαφής και της αγκαλιάς έχει διαπιστωθεί πολλές φορές από τις έρευνες, αν και οι περισσότεροι από εμάς δεν τις χρειαζόμαστε για να το γνωρίζουμε. Μειώνουν το άγχος, αυξάνουν την αίσθηση σύνδεσης και ευγνωμοσύνης. Κάνε  μια αγκαλιά. Όλοι κερδίζουν.

Κάνε μια δουλειά για εκείνον. Αν είναι πολύ απασχολημένος, αν τρέχει και δεν προλαβαίνει, πρόσφερε να βοηθήσεις σε κάτι που έχει να κάνει. Θα τον ανακουφίσεις και δε θα το ξεχάσει εύκολα.

Απλά άκουσέ τον. Όλοι οι άνθρωποι αναζητούμε την επαφή και τη σύνδεση. Είμαστε κοινωνικά όντα και είναι πολύ θεραπευτικό να έχουμε σε κάποιον να μιλήσουμε. Άκουσε τον άλλον και θα δεις τη διάθεσή του να μεταμορφώνεται. Ταυτόχρονα θα νιώσεις κι εσύ πολύ όμορφα για το δώρο που προσέφερες.

Εσένα ποιος είναι ο αγαπημένος σου τρόπος;


Σου φάνηκε ενδιαφέρον το άρθρο που διάβασες; Τότε άφησε το email σου για να λαμβάνεις δωρεάν όλα τα νέα άρθρα!

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!
{ 2 comments… add one }
  • Βαρβαρα December 1, 2017, 7:19 am

    Αισθάνομαι ευτυχισμένη γιατί όλα αυτά τα κάνω και με τους συνανθρώπους μου και με τον σύζυγό μου. Πραγματικά αισθάνεσαι υπέροχα να αναγνωρίζεις και να αναγνωρίζεσαι, θέλεις να συνεχίσεις να προσπαθείς περισσότερο!

  • Anna May 22, 2019, 12:12 pm

    Όλα είναι σημαντικά και το καθένα με τη δική του αξία. Αναγνωρίζω τη δύναμή τους όταν τα εισπράττω από τους άλλους, π.χ όταν μου κάνουν ένα κομπλιμέντο, όταν μου αφιερώνουν το χρόνο τους για να με ακούσουν , αλλά και όταν τα κάνω εγώ για τους άλλους. Πραγματικά, και στις δύο περιπτώσεις νιώθω αν όχι ευτυχισμένη, τουλάχιστον νιώθω πολύ πολύ καλύτερα.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!