Τι συμβαίνει όταν όλα εξωτερικά δείχνουν ότι μια σχέση πάει καλά; Τι συμβαίνει όταν υπάρχει φαινομενικά ηρεμία και αγάπη; Οι σχέσεις αυτές είναι όντως τόσο αξιοζήλευτες όσο φαίνονται;
Όταν είμαστε σε μια νοσηρή σχέση το καταλαβαίνουμε συνήθως εύκολα. Νιώθουμε πιεσμένοι, υπάρχουν συνεχείς καβγάδες, διαφωνίες ή απλά βαριόμαστε. Ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνουμε εμείς σίγουρα οι φίλοι μας θα το έχουν αντιληφθεί και ίσως προσπαθήσουν να μας το επικοινωνήσουν. Όπως και να το δεις, το πράγμα κάνει μπαμ από μακριά…
Τι συμβαίνει όμως όταν όλα εξωτερικά δείχνουν ότι η σχέση πάει καλά; Τι συμβαίνει όταν υπάρχει φαινομενικά ηρεμία και αγάπη; Θα μπορούσε μια τέτοια σχέση να κρύβει ύπουλες παγίδες που ίσως δεν τις έχουμε σκεφτεί; Τρεις από τις πιο κοινές καταστάσεις οι οποίες θα έπρεπε να μας προβληματίσουν περιγράφονται παρακάτω. Όλες οι περιπτώσεις αφορούν σχέσεις τουλάχιστον δυο μηνών όπου το πρώτο όμορφο, έντονο, παθιασμένο αλλά και ψυχωτικό διάστημα της γνωριμίας έχει περάσει και πλέον η σχέση καταλαγιάζει και «ωριμάζει».
Δε φέρνει αντιρρήσεις ο ένας στον άλλον
Εάν μέσα στη σχέση σας υπάρχει μια ηρεμία και ο ένας δε φέρνει ποτέ, ή πολύ σπάνια, αντιρρήσεις στον άλλον, συνήθως το συναίσθημα που επιφανειακά προκαλείται είναι η αίσθηση γαλήνης και αρμονίας. Μόνο που αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Είναι αδύνατον να ταιριάζεις με κάποιον 100%. Απλά δεν μπορεί να συμβεί. Είμαστε όλοι μοναδικοί άνθρωποι με τα δικά μας γούστα και προτιμήσεις.
Είναι ευτύχημα να βρούμε κάποιον ο οποίος έχει πολλά κοινά με εμάς, όμως δε θα τα έχει όλα. Αν δεν φέρνετε αντιρρήσεις ο ένας στον άλλον μάλλον σημαίνει όχι ότι δεν υπάρχουν αλλά ότι δεν τις εκφράζετε ο ένας στον άλλον. Ίσως φοβάστε για το πώς θα το πάρει και τις κρατάτε για εσάς. Αν μέσα στη σχέση σας δεν υπάρχει ο χώρος για αντιρρήσεις και η συνηθισμένη ατάκα είναι «ό,τι θέλεις δεν έχω πρόβλημα» τότε αυτό είναι μια σίγουρη συνταγή για κρίση στο όχι πολύ μακρινό μέλλον…
Δε μαλώνετε ποτέ
Αν μέσα στη σχέση σας υπάρχουν αντιρρήσεις και εκφράζονται, αλλά πάντα επιλύονται ειρηνικά και αναίμακτα. Αν μέσα στη σχέση σας απουσιάζουν οι καβγάδες και κυριαρχεί η φράση «Τέλος πάντων, δε θα πω τίποτα τώρα». Αν δεν ανεβαίνουν οι τόνοι και οι κρίσεις εκτονώνονται πάντα ήρεμα ή δε δημιουργούνται ποτέ τότε υπάρχουν δύο ενδεχόμενα.
Η πρώτη είναι να είστε οι γκουρού των σχέσεων και μπράβο σας, οπότε σας παρακαλούμε αρχίστε ένα blog ή μια εκπομπή ή γράψτε ένα βιβλίο και μοιραστείτε το μυστικό σας και με μας!
Η δεύτερη εκδοχή είναι να μην υπάρχει χώρος για την ένταση μέσα στη σχέση σας. Αυτό σημαίνει ότι η διατήρηση της επιφανειακής ηρεμίας είναι σημαντικότερη από την υγιή συνύπαρξη και την απαραίτητη έκφραση των δύσκολων συναισθημάτων. Συναισθήματα τα οποία είναι αναπόφευκτο να μην κάνουν την παρουσία τους αισθητή. Η ένταση και ο καβγάς έχουν τη θέση τους σε κάθε υγιή σχέση γιατί δίνουν τη δυνατότητα να εκτονώνονται πιέσεις που είναι φυσιολογικό να δημιουργούνται από τη συχνή τριβή δυο ατόμων. Αρκεί μετά να ακολουθεί η ήρεμη επεξεργασία τους όταν η σκόνη θα έχει καταλαγιάσει, αφού όπως έχει αναφερθεί στο παρελθόν, η επεξεργασία του συναισθήματος είναι αυτό που μας εξελίσσει.
Είστε όλη την ώρα μαζί
Βλέπουμε ανθρώπους που από την πρώτη στιγμή που γνωριστήκανε είναι μαζί. Δεν κάνουν λεπτό χωρίς τον άλλον. Και συνεχίζουν και μετά και τα κάνουν όλα μαζί. Μένουν μαζί, διακοπές πάντα μαζί, κάθε βράδυ τρώνε μαζί και θα βγουν για ποτό μόνο μαζί. Η συνήθης αντίδραση του κόσμου σε μια τέτοια περίπτωση είναι: «Μα, τι γλυκό ζευγάρι!». Ίσως όμως να υπάρχει και μια πιο ανησυχητική πλευρά.
Οι άνθρωποι έχουμε μια έμφυτη ανάγκη για αποδοχή. Ο σύντροφός μας συνήθως έχει και αυτό τον ρόλο στα πλαίσια της σχέσης και μας την παρέχει. Ταυτόχρονα όλοι οι άνθρωποι έχουμε μια έμφυτη ανάγκη για αυτονομία. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να χρειάζεται ο καθένας χρόνο μόνος του. Να χρειάζεται τον προσωπικό του χώρο ώστε να εκδηλώνει τη διαφορετικότητα και την ατομικότητά του. Όταν αυτό θυσιάζεται για να είμαστε σε μια σχέση τότε μάλλον η ανάγκη μας για αποδοχή είναι τόσο τεράστια που υπερκαλύπτει οτιδήποτε άλλο. Μια σχέση που ο πυρήνα της βασίζεται σε ανασφάλειες («μείνε μαζί μου ώστε να νιώθω καλά για μένα») είναι μια σχέση η οποία δεν έχει υγιή θεμέλια. Σε μια τέτοια σχέση δεν επιλέγουμε τον άλλον. Επιλέγουμε αποκλειστικά την ασφάλεια που ο άλλος μας προσφέρει. Έτσι είναι πολύ πιθανό να αν κάποια στιγμή νιώσει πιο σίγουρος με τον εαυτό του ο ένας από τους δυο συντρόφους, να μην μπορέσει να διαπραγματευτεί εσωτερικά την παραμονή του στη σχέση αυτή και να θελήσει να φύγει.
Αν θέλετε να έχετε μια υγιή σχέση διαφωνήστε με το σύντροφό σας. Μαλώστε μαζί του. Αφήστε τον και βγείτε μόνοι σας. Πάρτε το χρόνο σας. Όλα αυτά όμως, εφαρμόστε τα υπεύθυνα!
Αφήνεις email, σου έρχονται όλα τα νέα άρθρα. Απλά πράγματα!