≡ Menu

Μια εύκολη και ασυνήθιστη τεχνική για να αυξήσεις κατακόρυφα τη συναισθηματική ευφυΐα σου

Ψυχο-λογικό blog
Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!

Άραγε υπάρχει τρόπος να βελτιώσεις την συναισθηματική σου νοημοσύνη από την ασφάλεια του καναπέ σου; Χωρίς να κοπιάσεις πολύ και να χωρίς να ρισκάρεις;

Η απάντηση είναι: ΝΑΙ.

Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα Λεξικό!

Φαντάσου αν είχες μόνο δυο τρόπους να περιγράψεις το πώς νιώθεις. Είτε καλά, είτε χάλια. Όποτε θα ένιωθες ένα συναίσθημα, το μυαλό σου θα το κατηγοριοποιούσε σε μια από αυτές τις δυο κατηγορίες.

«Πώς είσαι;» «Καλά».

«Πώς είσαι;» «Χάλια».

Είναι σαν να έχεις μια τεράστια βούρτσα και να κάνεις μόνο μεγάλες πινελιές. Όπως ο Rothco.

Ένα τέτοιο άτομο σίγουρα δε θα το χαρακτηρίζαμε ως συναισθηματικά ευφυές.

Αντιθέτως, αν μπορούσες να διαχωρίσεις τις 50 αποχρώσεις του «Καλά» (χαρά, ενθουσιασμό, ικανοποίηση, ηρεμία, ευγνωμοσύνη, ευλογία, περηφάνια, ελπίδα, αισιοδοξία, κλπ) και τις 50 αποχρώσεις του «Χάλια» (θυμός, εκνευρισμός, ανησυχία, ταραχή, τρόμος, αποστροφή, αηδία, μελαγχολικός, ζήλια, μουνταμάρα, κλπ) τότε σίγουρα η συναισθηματική σου ευφυΐα θα ήταν υψηλότερη.

Αντί για μια τεράστια βούρτσα θα είχες ένα λεπτό πινέλο. Όπως ο Botticelli.

Name it to tame it

Για ποιο λόγο βοηθάει το να μπορούμε να ονομάζουμε το συναίσθημά μας με μεγαλύτερη ακρίβεια;

Στα αγγλικά η έκφραση είναι “Νame it to Τame it” δηλαδή, «δώσε όνομα στο συναίσθημα για να το δαμάσεις».

Διότι όταν ο εγκέφαλός μας έχει στη διάθεσή του πιο πολλές επιλογές για να κατανοήσει τι μας συμβαίνει, τότε μπορεί να προβλέψει καλύτερα τον πιο βοηθητικό τρόπο να αντιδράσουμε στην εκάστοτε περίσταση. Αλλιώς αντιδράς όταν είσαι θυμωμένος και αλλιώς όταν είσαι ανήσυχος.

Αν όμως, απλά νιώθεις «χάλια», τότε σε κάθε περίσταση θα αντιδράς το ίδιο. Θα σε παρεξηγούν οι άλλοι και εσύ θα νιώθεις μπερδεμένος και απογοητευμένος που δεν μπορείς να επικοινωνήσεις το πώς αισθάνεσαι. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το κυριότερο πράγμα που μας ηρεμεί είναι να νιώθουμε ότι μας καταλαβαίνουν. Ζωγραφίζοντας τη συναισθηματική μας εικόνα με το λεπτό πινέλο, αποκτούμε ευκρινέστερη την εικόνα του πώς νιώθουμε και επικοινωνούμε πολύ πιο αποτελεσματικά.

Πώς να το κάνεις

Ίσως ο ευκολότερος τρόπος να αυξήσεις τη συναισθηματική σου ευφυΐα, λοιπόν, είναι να μάθεις νέες λέξεις.

  1. Πάρε ένα λεξικό και ψάξε και βρες λέξεις συναισθήματος. Μάθε δυο νέες λέξεις κάθε μέρα. Σε ένα μήνα θα έχεις μάθει 60!
  2. Μπες στο Word και στο Μενού «Εργαλεία» επίλεξε την δεύτερη επιλογή από την κορυφή (Thesaurus στο δικό μου Word που είναι στα αγγλικά) που σου δίνει τα συνώνυμα.
  3. Ψάξε στο ίντερνετ για «χάρτη συναισθημάτων».
  4. Μπες σε αυτό το website όπου θα βρεις βίντεο που προκαλούν διαφορετικά συναισθήματα (είναι στα αγγλικά αλλά τα βίντεο δεν έχουν λόγια).

Ο στόχος σου είναι να ανακαλύψεις νέες λέξεις και να μάθεις τι σημαίνουν.

Μετά αναρωτήσου πότε ένιωσες εσύ αυτό το συναίσθημα. Άρχισε να ταυτίζεις συναισθηματικές σου εμπειρίες, παρούσες ή παρελθοντικές, με τις νέες λέξεις που μαθαίνεις. Αυτό είναι το ζουμί.

Γιατί να το κάνεις

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν ευρύτερο συναισθηματικό λεξιλόγιο πηγαίνουν στο γιατρό λιγότερο συχνά (οπότε αν είσαι γιατρός ζητώ συγνώμη…) παίρνουν λιγότερα φάρμακα και περνούν λιγότερες μέρες στο νοσοκομείο αν αρρωστήσουν. 

Μάθε τη διαφορά ανάμεσα στο «αποκαρδιωμένος» και στο «απογοητευμένος». Μάθε τη διαφορά ανάμεσα στο «εμπνευσμένος» και στο «εκστασιασμένος».

Όσο μαθαίνεις νέες συναισθηματικές εκφράσεις, τόσο θα κάνεις πιο ντελικάτο το εκφραστικό σου πινέλο και θα μπορείς να ζωγραφίζεις πιο λεπτομερείς εικόνες του συναισθηματικού σου κόσμου. Θα μπορείς επίσης να αναλύεις καλύτερα τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων και να τους καταλαβαίνεις και να σε καταλαβαίνουν και εκείνοι καλύτερα.

Οι έρευνες βρήκαν ότι άνθρωποι που χρησιμοποιούν πιο πλούσιο συναισθηματικό λεξιλόγιο είναι 30% πιο ευέλικτοι στη ρύθμιση των συναισθημάτων τους, είναι λιγότερο πιθανό να πιουν υπερβολικά όταν αγχωθούν και λιγότερο πιθανό να φερθούν εκδικητικά όταν κάποιος τους πληγώσει.

Τώρα που το σκέφτομαι, είχα ένα συμμαθητή στα γαλλικά όταν ήμουν στο λύκειο, τον Γιώργο, ο οποίος μιλούσε με πολλά συνώνυμα.

Θα έλεγε: «Αυτό το μάθημα ήταν δύσκολο, στριφνό, απαιτητικό, κουραστικό και εξαντλητικό».

Έμπαινα και εγώ στο τριπάκι να απαντάω με τον ίδιο τρόπο και μου άρεσε πολύ η πρόκληση. Ο Γιώργος σήμερα είναι ένας καταπληκτικός δάσκαλος που νοιάζεται για τα παιδιά και ένας χαρούμενος, ικανοποιημένος, ανοιχτόκαρδος, ευπροσήγορος (το έψαξα στο λεξικό για να το γράψω…) άνθρωπος με πολλή ενέργεια και αγάπη για τους άλλους και την οικογένειά του.

Ψυχικές ασθένειες και λεξιλόγιο

Ακόμα και άτομα με ψυχικές ασθένειες βοηθιούνται από πρόσβαση σε ευρύτερη γκάμα συναισθημάτων. Άτομα με σχιζοφρένεια, τα οποία έχουν πλουσιότερο συναισθηματικό λεξιλόγιο, έχουν καλύτερες σχέσεις με οικογένεια και φίλους, σε σχέση με όσους έχουν πιο περιορισμένο λεξιλόγιο.

Σε αντίθεση, ένα φτωχό συναισθηματικό λεξιλόγιο συνδέεται με πολλές καταστάσεις. Άτομα που έχουν μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια, κοινωνική αγχώδη διαταραχή, τροφικές διαταραχές, διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού, διαταραχή οριακής προσωπικότητας, ή που απλά βιώνουν περισσότερο άγχος και καταθλιπτικά συναισθήματα, όλα τείνουν να έχουν πιο περιορισμένο συναισθηματικό λεξιλόγιο.

Για να είμαι ξεκάθαρος, δεν ισχυρίζονται οι επιστήμονες ότι το χαμηλό συναισθηματικό λεξιλόγιο προκαλεί αυτές τις καταστάσεις. Αλλά είναι πιθανό ότι παίζει κάποιο ρόλο.

Φοβάσαι τις αράχνες;

Σε ένα πείραμα επιδίωξαν να μάθουν στους ανθρώπους με αραχνοφοβία να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους. Στο πρώτο γκρουπ εφαρμόστηκε μια τεχνική που λέγεται Γνωστική Επανεκτίμηση, ώστε να βλέπουν τις αράχνες μη-απειλητικά. «Μπροστά μου κάθεται μια μικρή αράχνη και είναι ασφαλής». Η δεύτερη προσέγγιση ήταν ο αντιπερισπασμός. Έστρεφαν την προσοχή των συμμετεχόντων μακριά από τις αράχνες, σε ένα άλλο ερέθισμα. Στο τρίτο γκρουπ δόθηκε η οδηγία να περιγράψουν τα συναισθήματά τους με όσο μεγαλύτερη λεπτομέρεια μπορούσαν. «Μπροστά μου είναι μια άσχημη αράχνη που μου δημιουργεί αηδία, άγχος και εκνευρισμό και ίσως και λίγη περιέργεια.»

Η τρίτη προσέγγιση ήταν η πιο αποτελεσματική και βοήθησε τους ανθρώπους να είναι λιγότερο αγχωμένοι όταν κοιτάζουν μια αράχνη. Aκόμα και να πλησιάσουν τις αράχνες. Τα αποτελέσματα, μάλιστα, κράτησαν μέχρι και μια εβδομάδα μετά το πείραμα.

Συμπέρασμα

Αν περνάς πολύ χρόνο στο σπίτι λόγω καραντίνας και δεν ξέρεις τι να κάνεις, υπάρχει ένας απλός τρόπος να αυξήσεις τη συναισθηματική ευφυΐα σου και να βελτιώσεις την ψυχική σου υγεία και τις διαπροσωπικές σου σχέσεις.

Η γνώση είναι δύναμη όπως λέω στο βιβλίο μου. Μάθε νέες συναισθηματικές εκφράσεις και επένδυσε χρόνο να σκεφτείς πότε μπορεί να ένιωσες έτσι (ή να είδες κάποιον άλλον να νιώθει έτσι). Μπες στη συνήθεια όταν επικοινωνείς να χρησιμοποιείς τις νέες εκφράσεις.

Μην συμβιβάζεσαι με ένα διάλογο: «Τι κάνεις;» «Καλά». Εμπλούτισέ τον.

Ξεκίνα να παρατηρείς τη συναισθηματική σου εμπειρία και να την απεικονίζεις με όσο πιο λεπτεπίλεπτο πινέλο μπορείς.

Πώς νιώθεις τώρα που διάβασες το άρθρο;

Ικανοποίηση; Περιέργεια: Ενθουσιασμό για τη συνέχεια; Έξαρση; Βαρεμάρα; Απογοήτευση; Πλήξη; Αγαλλίαση; Θέρμη; (πάλι άνοιξα λεξικό) Ενδιαφέρον;

Η σημασία είναι στη λεπτομέρεια. Γίνε πιο συναισθηματικά ευφυής και κάνε τη ζωή σου πιο όμορφη, γεμάτη, ενδιαφέρουσα, απολαυστική, ενθουσιώδη, ικανοποιητική, κοινωνική και ενσυναισθητική.

Τι καλύτερο δώρο για το νέο χρόνο!

Το άρθρο αντλεί στοιχεία από το βιβλίο “How Emotions Are Made” της Lisa Feldman Barrett.

Σου φάνηκε ενδιαφέρον το άρθρο που διάβασες; Τότε άφησε το email σου για να λαμβάνεις δωρεάν όλα τα νέα άρθρα!

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!
{ 13 comments… add one }
  • Petros Markantonakis December 20, 2020, 9:12 am

    Αυτο το αρθρο μου εδωσε εμπνευση για να αυξησω τη συναισθηματικη μου νοημοσυνη, μια δεξιοτητα την οποια θεωρω πολυ σημαντικη για να πετυχω τα ονειρα μου.
    Εκτος απο το να εμπλουτισω το λεξιλογιο μου και να εφαρμοζω πιο συγκεκριμενες λεξεις για να περιγραφω πως νιωθω η ενιωθα η βλεπω οτι νιωθουν οι αλλοι, πως αλλιως μπορω να ανεβασω την συναισθηματικη μου νουμοσυνη?

    • Δημητρης Φλαμουρης December 20, 2020, 9:24 am

      Αν σου άρεσε σαν τεχνική, τότε μπες στη διαδικασία να την εφαρμόσεις. Στην πράξη είναι καλύτερα να ξέρεις μια τεχνική και να την εφαρμόζεις από το να μαθαίνεις νέες τεχνικές, γιατί μετά χάνεσαι στην διανοητική ευχαρίστηση της μάθησης των τεχνικών. Αν την εφαρμόσεις για κανένα μήνα, μετά μπορείς να ψάξεις και για κάτι άλλο.

  • Καουρη Ελευθερία December 20, 2020, 9:22 am

    Πολύ ενδιαφέρον!!! Μια καινούρια προκληση,ευχαριστούμε πολύ!Καλά Χριστούγεννα!!!

  • Ελένη Τασιούλη December 20, 2020, 12:04 pm

    Χαρούμενες γιορτές με πολλές όμορφες στιγμές, Δημήτρη! Κάθε σου άρθρο είναι μια ευχάριστη έκπληξη και μια ευκαιρία για ένα διάλειμμα από τους ρυθμούς της καθημερινότητας! Σ’ ευχαριστούμε!💖

  • ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ December 20, 2020, 4:22 pm

    Ενθουσιασμό για τη συνέχεια μαζί με θέρμη !!Σ ευχαριστούμε πολύ Δημήτρη !Όμορφες γιορτές να περάσεις !!

  • Georgia skoulou December 20, 2020, 4:23 pm

    Να μια καλη ιδεα για δημιουργικη
    απασχοληση εν μέσω “εορταστικής κατάντιας “! Προκλητικό! Ευχαριστούμε!

  • Georgia skoulou December 20, 2020, 4:26 pm

    Προκλητικό! Ευχαριστούμε. Να περάσετε όμορφα!

  • Φροσω December 20, 2020, 6:12 pm

    Τροφή για σκέψη και έρευνα!
    Ευχαριστώ για το δώρο

  • Katerina December 21, 2020, 6:03 pm

    Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου ,θα έλεγα άκρως προκλητικό,ανταγωνιστικό του εαυτού μου,αξιόλογο,συναρπαστικό…καλό ξεκίνημα ε?? Αν και η ανάγνωση του με βρήκε σε μία στιγμή σχεδόν καταθλιπτική,με ερέθισε να βρω λέξεις να περιγράψω το πωςνοιώθω.Ευχαριστώ πολύ,είναι όντως δώρο γιορτών.Καλές γιορτές και σε σένα και στους δικούς σου.

    • Δημητρης Φλαμουρης December 21, 2020, 6:07 pm

      Πολύ καλή αρχή! Πώς θα περιέγραφες όσα νιώθεις αυτή τη στιγμή αν όχι σαν καταθλιπτικά; Όπως με τις αράχνες, οι κατάλληλες λέξεις ανακουφίζουν!

  • ΖΩΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΟΥ December 24, 2020, 12:49 pm

    Σαφες και διαφωτιστικο!!! Οταν στην θεωρια προτεινεται και η συγκεκριμενη δραση αυτης, τοτε μιλαμε για γειωμενη πραγματικοτητα!!

  • Μαρία December 26, 2020, 5:28 pm

    Προσωπικά ήμουν τυχερή που είχα θέσει στόχο ζωής την ψυχραιμία και την διαχείριση του συναισθηματικού μου λόγου με τις ντελικάτες εκφράσεις, και σήμερα επιβεβαιώνονται οι απόψεις μου με αυτά που διαβάζω στο άρθρο σας και ειλικρινά σας ευχαριστώ πολύ…😘

  • Μαντω January 20, 2021, 8:34 pm

    Ότι πιο ωραίο διάβασα σήμερα!!!! Μπράβο!!!!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!