≡ Menu

Τι είναι η “χημεία” στις σχέσεις;

man-woman-smiling-sigiroya
Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!

Γνωρίζεις κάποιον και νιώθεις μετά από 1-2 ραντεβού ότι έχετε καλή χημεία. Σου ταιριάζει. Σου βγάζει κάτι.

Τι εννοούμε όταν λέμε ότι υπάρχει χημεία με κάποιον; Τι είναι η χημεία στην πραγματικότητα;

Τι εννοούμε λέγοντας «χημεία»;

Συνήθως εννοούμε μια ανεξήγητη έλξη που νιώθουμε μέσα μας προς το άλλο άτομο. Κάτι στο χαρακτήρα του μας προκαλεί ένα θετικό συναίσθημα. Νιώθουμε πως ταιριάζουμε καλά μαζί του. Δεν είμαστε σίγουροι γιατί αλλά το νιώθουμε. Μας κάνει κλικ, βρε παιδί μου.

Η έλξη που νιώθουμε είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε με λόγια. Δεν μπορούμε να το περιγράψουμε ακριβώς και αν μας πιέσει κάποιος να του το αναλύσουμε, θα βρούμε εκείνη τη στιγμή τον τρόπο να το αποτυπώσουμε σε λέξεις εκλογικεύοντας την κατάσταση. Θα πούμε κάτι σαν:

«Δεν ξέρω, είναι ο τρόπος του που μου αρέσει.»

«Έχει πολύ ωραία αύρα..

«Με εξιτάρει όταν μιλάμε και μου προκαλεί ενθουσιασμό!»

Τι είναι η «χημεία» στην πραγματικότητα;

H χημεία είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να εξηγήσουμε, είναι κάτι έξω από τον συνειδητό μας έλεγχο. Συνεπώς ανήκει στον χώρο του ασυνείδητου (ή του υποσυνείδητου για τους υποστηρικτές του Φρόυντ). Είναι ένα κλικ που κάνει ο εγκέφαλός μας στην παρουσία του άλλου και εμάς μας φαίνεται ότι μας κάνει κλικ ο άλλος.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας λοιπόν;

Ο εγκέφαλός μας αναγνωρίζει κάτι το γνώριμο στον άνθρωπο απέναντί μας. Έχουμε ένα πραγματικά αξιοθαύμαστο μηχανισμό αναγνώρισης μοτίβων μέσα στο κεφάλι μας και ενεργοποιείται παράγοντας τα χημικά που προκαλούν ευχαρίστηση (ντοπαμίνη, σεροτονίνη) όταν αναγνωρίζει ένα μοτίβο που του είναι γνώριμο από παλιά. Πόσο παλιά; Από τότε που κάναμε τις πρώτες μας σχέσεις σαν μικρά παιδιά με τους γονείς μας, (και μετέπειτα με τα αδέρφια μας, τους θείους μας, τους δασκάλους μας στο σχολείο).

Ερωτευόμαστε το γνώριμο, όπως εξηγώ λεπτομερώς στο βιβλίο μου Ψυχο-λογικά Μυστικά που μακάρι να γνώριζα νωρίτερα. Όχι το ευχάριστο. Όσο παράλογο και αν ακούγεται αυτό, είναι εντούτοις ψυχο-λογικό.

Κοιτάξτε γύρω σας και θα δείτε την αλήθεια αυτού του ισχυρισμού. Πόσοι άνθρωποι δεν ερωτεύονται τα «λάθος» άτομα και υποφέρουν εξαιτίας τους. Πόσοι άνθρωποι δεν πονάνε λόγω του έρωτα. Αν ερωτευόμασταν το «ευχάριστο» αυτό δε θα συνέβαινε ποτέ.

Άρα κάτι άλλο συμβαίνει.

Βασάνισέ με όπως έχω μάθει να βασανίζομαι

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Αλαίν ντε Μποτόν ερωτευόμαστε αυτόν που μας κάνει να υποφέρουμε όπως υποφέραμε στις σχέσεις μας όταν ήμασταν μικροί.

Για παράδειγμα πολλές κοπέλες τυχαίνει να γνωρίσουν έναν καλό, περιποιητικό, ρομαντικό σύντροφο και την επόμενη μέρα λένε στις φίλες τους.

«Καλό παιδί, δε λέω. Αλλά δε μου έβγαζε κάτι. Δε μου έκανε κλικ. Δεν είχαμε χημεία, πώς να το πω

Αυτό το οποίο λένε στην ουσία είναι ότι «δεν αναγνώρισα σε αυτόν τα μαρτύρια της παιδικής μου ηλικίας.»

Και μετά θα συνεχίσουν να αναρωτιούνται που είναι οι καλοί οι άντρες και γιατί έχουν τον βλακομαγνήτη… (το λέω κόσμια). Γιατί όντως τον έχουν. Με την πολύ σημαντική διαφορά ότι δεν έλκουν τους «προβληματικούς» άντρες, αλλά έλκονται από αυτούς.

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τους άντρες, σαφώς.

Better the evil you know

Στην ουσία ερωτευόμαστε συναισθηματικά σενάρια και όχι ανθρώπους. Είμαστε εθισμένοι σε ένα είδος σχέσης και όχι σε ένα τύπο ανθρώπου.

Δεν έχει σημασία αν βγάζει νόημα. Ο εγκέφαλός μας, το συναίσθημά μας, η καρδιά μας δε λειτουργεί με βάση τη λογική. Λειτουργεί με βάση το γνώριμο. Λειτουργεί με βάση την ψυχο-λογική. Γι αυτό θέλει να επαναλαμβάνει διαρκώς τα ίδια πράγματα. Γιατί εκεί νιώθει οικεία. Αυτόν τον τύπο σχέσης νιώθει ότι μπορεί να διαχειριστεί ψυχικά. Όσο δυσάρεστος και αν είναι.

Ο φόβος του αγνώστου είναι πολύ ισχυρότερος από τον πόνο του οικείου.

Όπως λένε οι Άγγλοι, better the evil you know.

Στην πράξη

Αν λοιπόν γνωρίσεις κάποιον και δε νιώσεις χημεία μαζί του, ξανασκέψου το. Που οδήγησαν οι προηγούμενες σχέσεις σου όπου υπήρξε χημεία; Σε πήγαν κάπου που σου άρεσε; Τότε άφησέ τον και περίμενε τον επόμενο.

Αν όμως έχεις παρατηρήσει ότι όταν κάποιος σου έκανε κλικ τελικά η κατάσταση δεν προχώρησε και τόσο καλά, ίσως να αξίζει τον κόπο να δώσεις μια ευκαιρία ακόμα.

Αν η «χημεία» δεν έχει υπάρξει οδηγός προς το ευχάριστο τότε πολύ πιθανώς τα δικά σου παιδικά μαρτύρια ακόμα να σε ταλαιπωρούν. Ίσως να χρειαστεί να μάθεις έναν άλλο τρόπο να σχετίζεσαι. Ίσως η φλόγα που θέλεις να υπάρχει στην αρχή να μη σε ανάβει μόνο αλλά να είναι αυτή που στο τέλος σε καίει.

Ψάξε τον εαυτό σου, ζήτα βοήθεια και να είσαι σίγουρος ότι η ζωή σου πρόκειται μόνο να ανθίσει!


Αφήνεις email, σου έρχονται όλα τα νέα άρθρα. Απλά πράγματα!

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!
{ 5 comments… add one }
  • Μαρια November 17, 2018, 7:48 pm

    Ισως να ειναι ετσι, αλλα η” χημεια”, και απο τις δυο πλευρες εννοω, ειναι πολυ ομορφο πραγμα για μενα…δεν μπορω να αντισταθω….με συνεπαιρνει, με ξεσηκωνει, γεμιζει η καρδια και η ψυχη μου….νιωθω τοσο ομορφα. Μα αυτο δεν ειναι ερωτας τελικα? Κι αν τελικα πονεσω, δεν πειραζει….ειναι μερος της υπαρξης κι ο πονος…..δεν νομιζετε? Δλδ. προτεινετε να μην σχετζομαστε με καποιον που μας “ξεσηκωνει”? χωρις παθος, χωρις ενταση, χωρις αυτη την ” ορμη”… Μα πως αλλιως να ερωτευτει κανεις? Με το μυαλο?

    • Dimitris Flamouris November 18, 2018, 6:22 pm

      Έχεις δίκιο όπως το σκέφτεσαι. Όπως λέω στο βιβλίο μου συνέχεια, η γνώση είναι δύναμη. Αν ξέρεις ότι δεν μπορείς να αντισταθείς στον πειρασμό και προτιμάς να νιώθεις την ένταση κι ας πονέσεις τότε μια χαρά. Κάποιος μπορεί να λέει τι χάρη έχει η σαλάτα; Γιατί να τη φάω για να είμαι υγιής; Εγώ θα φάω το παγωτό και την πίτσα κι ας βαρυστομαχιάσω κι ας πάρω κιλά. Γούστο του και καπέλο του. Όσο γνωρίζουμε τις συνέπειες των πράξεών μας τότε κανείς δεν μπορεί να μας πει τι να κάνουμε. Εσύ αποφασίζεις πώς θέλεις να ζήσεις τη ζωή σου. Το άρθρο απλά εξηγεί τις επιλογές σου…

      • Μαρια November 20, 2018, 9:18 pm

        Ευχαριστω για την απαντηση, και για την ευκαιρια που μου δινεις, να κανω δυο ερωτησεις για να καταλαβω, εννοεις πως ειναι παντα δεδομενο, μια σχεση που ξεκιναει με “χημεια” να καταληξει προβληματικη, κι αν αυτο ισχυει τελικα, μπορεις σε παρακαλω να μου δειξεις εναν αλλο τροπο να “ερωτευομαι” ? Η μηπως τελικα αλλο ερωτευομαι, και αλλο σχετιζομαι……

        • Dimitris Flamouris November 21, 2018, 5:58 am

          Μια σχέση που ξεκινάει με χημεία σημαίνει ότι ο άλλος μας θυμίζει αυτά που ζήσαμε στην παιδική μας ηλικία. Αν ήμασταν τυχεροί και είχαμε φροντιστικούς γονείς τότε σχέση αυτή έχει τις καλύτερες προοπτικές για να πάει καλά. Αυτή η κατάσταστη είναι η πολύ μικρή μειοψηφία δυστυχώς. Στις υπόλοιπες σχέσεις όταν ξεκινούν με χημεία τότε αναγκαστικά θα υπάρξει μια φάση όπου θα χρειαστεί να δεχθώ πως το συναίσθημα θα φύγει και θα χρειαστεί να κάνω αγώνα για να την κρατήσω και να μεταλλάξω το πάθος σε αγάπη. Είναι πολύ δύσκολο να αντέξουμε αυτή την αλλαγή γιατί είναι εθιστικό το πάθος. Άλλος τρόπος να ερωτεύεσαι δεν υπάρχει. Δεν ελέγχεις το συναίσθημά σου. Ίσως μετά από αποτελεσματική θεραπεία να το καταφέρεις. Αλλά, όπως πολύ ωραία λες, είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα το ερωτεύομαι από το σχετίζομαι…

        • iordanis iordanidis March 4, 2021, 4:25 pm

          όπως μέσα, έτσι και έξω..
          αν δεν αλλάξω μέσα.. το πρότυπο των σχέσεων μου..
          πάντα το πορτοκάλι θα βγάζει πορτοκαλάδα..
          όποιον και να γνωρίσω.. ότι και να κάνω..
          νομίζω δεν ενδιαφέρει η ψυχανάλυση του γιατί είμαι έτσι,
          αλλά το ποιος μπορώ να γίνω, ώστε να έχω την τέλεια σχέση.
          Οι διαφορές δίνουν πάθος, οι ομοιότητες γλύκα!
          και εμείς είμαστε ότι σπόρος που θέλουμε να είμαστε!
          ευχαριστω

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!