≡ Menu

Μια ΑΣΚΗΣΗ για να δεις ΓΙΑΤΙ σε σαμποτάρεις

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!

Όλοι έχουμε συμπεριφορές που δε μας αρέσουν. Γιατί φερόμαστε έτσι; Γιατί δεν μπορούμε να είμαστε πιο φυσιολογικοί; Γιατί σαμποτάρουμε τον εαυτό μας;

Υπάρχει μια άσκηση που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας, η οποία μπορεί να μας δυσκολέψει, αλλά αν την καταφέρουμε μπορεί να ρίξει φως, να δώσει εξηγήσεις και να μας απελευθερώσει.

Η Άσκηση – Μέρος 1

Διάλεξε κάτι συναισθηματικό στο οποίο ξέρεις ότι δεν τα πας πολύ καλά αυτή τη στιγμή και γράψ’το σε μια κόλλα χαρτί.

Για παράδειγμα:

  • Δεν μπορείς να ηρεμήσεις εύκολα και είσαι στην τσίτα.
  • Δεν διεκδικείς εύκολα αυτό που θέλεις.
  • Δεν εμπιστεύεσαι εύκολα.
  • Υποτιμάς συχνά τον εαυτό σου
  • Κλπ

Πολλές φορές βλέπουμε αυτά τα χαρακτηριστικά μας και είτε ντρεπόμαστε για αυτά είτε μας κάνει εντύπωση που φερόμαστε με αυτόν τον τρόπο. Γιατί είμαστε έτσι; Τι πρόβλημα έχουμε; Γιατί δεν μπορούμε να είμαστε πιο φυσιολογικοί;

Ψυχο-λογικό blog

Για να βρεις τις απαντήσεις συνέχισε στο δεύτερο μέρος της άσκησης.

Η Άσκηση – Μέρος 2

Βάλε αυτά που σημείωσες στην ακόλουθη πρόταση.

Πόσο ασφαλές θα ήταν να κάνεις αυτό……. Στην παιδική σου ηλικία.

Δηλαδή:

  • Πόσο ασφαλές θα ήταν να είσαι ήρεμος όταν ήσουν παιδί;
  • Πόσο ασφαλές θα ήταν να διεκδικείς αυτό που θέλεις όταν ήσουν παιδί;
  • Πόσο ασφαλές θα ήταν να εμπιστεύεσαι όταν ήσουν παιδί;
  • Πόσο ασφαλές θα ήταν να μην υποτιμάς τον εαυτό σου όταν ήσουν παιδί;
  • Κλπ

Τώρα προσπάθησε να σκεφτείς για ποιο λόγο ίσως να μην ήταν ασφαλές να έχεις αυτές τις συμπεριφορές στο παρελθόν.

Δηλαδή:

  • Δεν ήταν ασφαλές να είμαι ήρεμος διότι… ένας γονέας με μάλωνε συνέχεια για ό,τι κι αν έκανα και έπρεπε να είμαι στην τσίτα. Ή ένας γονέας ήταν πολύ αγχωτικός και τον ενοχλούσαν τα πάντα. Ή υπήρχαν πολλές φωνές στο σπίτι και ένιωθα διαρκώς ότι κινδυνεύω.
Ψυχο-λογικό blog
  • Δεν ήταν ασφαλές να διεκδικώ διότι… ήταν πολύ αυστηρό το περιβάλλον και υπήρχαν συγκεκριμένοι κανόνες που έπρεπε να ακολουθώ. Ή ένας γονέας αγχωνόταν ή στεναχωριόταν πολύ εύκολα και έπρεπε να πηγαίνω με τα νερά του γιατί δεν άντεχε να μην είναι τα πράγματα όπως τα ήθελε. Ή ένα από τα αδέρφια μου μάλωνε και στεναχωρούσε πολύ τους γονείς μου όταν διεκδικούσε και δεν ήθελα κι εγώ να τους στεναχωρώ έτσι γιατί έβλεπα πόσο τους διέλυε.
  • Δεν ήταν ασφαλές να εμπιστεύομαι διότι… ένας γονέας κάποτε με πρόδωσε όταν του εμπιστεύτηκα κάτι. Ή ένα από τα αδέρφια μου με κατέδιδε όποτε του έλεγα κάτι εμπιστευτικά. Ή ένας γονέας ήταν σκληρός μαζί μου και ένιωθα ότι δεν μπορούσα να βασιστώ επάνω του.
  • Δεν ήταν ασφαλές να μην υποτιμώ τον εαυτό μου διότι… ένας γονέας με ανταγωνιζόταν και ήθελε πάντα εκείνος να φαίνεται ο νικητής. Ή ένα από τα αδέρφια μου δεν «έλαμπε» όπως εγώ και ένας γονέας μου ζητούσε να μην δείχνω τις δικές μου ικανότητες για να μη νιώθει άσχημα το αδερφάκι μου. Ή όποτε περηφανευόμουν για κάτι δικό μου, αμέσως με συνέκριναν με κάποιο άλλο (παιδί, αδερφό/αδερφή) και έχανα στη σύγκριση, καθώς δεν ήμουν τόσο καλός όσο αυτοί.

Παρατήρησε πως όλες τις περιπτώσεις, αυτό που στην ενήλικη ζωή γίνεται πρόβλημα, ξεκινάει σαν μια πολύ έξυπνη στρατηγική προστασίας στην παιδική ηλικία.

Μας κάνουν εντύπωση αυτά που τώρα κάνουμε, διότι αποτυγχάνουμε να δούμε πως αυτό που φαίνεται περίεργο, ασυνήθιστο η προβληματικό στην ενήλικη ζωή είναι στην πραγματικότητα ένα απομεινάρι μιας προστατευτικής στρατηγικής που έβγαζε πολύ νόημα και ήταν πολύ βοηθητική στην παιδική ζωή.

Ψυχο-λογικό blog

Γιατί να το κάνεις

Το νόημα στο να κατανοήσουμε τις ρίζες μιας προοδευτικής στρατηγικής είναι ότι μπορούμε να μάθουμε να βλέπουμε ότι ίσως πλέον δεν χρειαζόμαστε αυτές τις στρατηγικές.

  • Δεν υπάρχει πια λόγος να μην είμαι ήρεμος, αφού τώρα είμαι ενήλικος και δεν υπάρχουν αυτοί οι συνεχείς κίνδυνοι στη ζωή μου.
  • Δεν υπάρχει ποια λόγος να μην διεκδικώ αφού δεν θα στεναχωρήσω κάνεναν αν το κάνω.
  • Δεν υπάρχει πια λόγος να μην εμπιστεύομαι αφού πρώτον οι άνθρωποι δεν είναι οι ίδιοι που με πλήγωσαν όταν ήμουνα μικρός, και δεύτερον εγώ μπορώ να διαχειριστώ πολύ καλύτερα το ενδεχόμενο μίας προδοσίας από ό,τι μπορούσα να το κάνω όταν ήμουν μικρός.
  • Δεν υπάρχει πια λόγος να υποτιμώ τον εαυτό μου αφού κανένας τώρα δεν κινδυνεύει από την προβολή του πραγματικού μου εαυτού.

Ενώ είναι κάτι απλό, αυτή η άσκηση μπορεί κάποιες φορές να είναι αρκετά δύσκολη. Ίσως χρειαστείς βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Ψυχο-λογικό blog

Δεν είναι απαραίτητο να συνεχίζουμε να εμπιστευόμαστε τις παιδικές στρατηγικές προστασίας μας, μόλις συνειδητοποιήσουμε τις συγκεκριμένες και ιδιαίτερες συνθήκες που κάποτε της έκαναν να είναι απαραίτητες και που δεν ισχύουν πια…

Εμπνευσμένο από βίντεο του School of life

Σου φάνηκε ενδιαφέρον το άρθρο που διάβασες; Τότε άφησε το email σου για να λαμβάνεις δωρεάν όλα τα νέα άρθρα!

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!
{ 2 comments… add one }
  • Νίκολ June 23, 2024, 8:48 am

    Καλημέρα και Καλή και Ευλογημένη Κυριακή συν Θεώ και με τις πρεσβείες της κ. Θεοτόκου….
    Φοβερό το άρθρο σου Δημήτρη και είναι κάτι που με απασχολεί κατά καιρούς….με καλυψες πλήρως και σε ευχαριστώ που μου ελυσες τυχόν απορίες που είχα….
    Καλή Φώτιση σε όλους!

  • Katie September 14, 2024, 4:28 pm

    Πολύ ωραία τα γράφετε κύριε Φλαμούρι,η αλήθεια είναι ότι έχω κουραστεί τόσο μα τόσο πολύ να προσπαθώ να αλλάξω τον εαυτό μου, βλέπω ότι όντως κουβαλάω πραγματα από την παιδική ηλικία μα δεν ξέρω πως να τα ξεφορτωθώ είναι τόσο ριζωμένα που πια είμαι” εγώ ” όλα αυτά

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!