Υπάρχουν πάρα πολλές συμβουλές για το πώς να αλλάξουμε τη ζωή μας. Όμως απαιτούν ιδιαίτερη προσπάθεια από εμάς και αυτό τις κάνει δύσκολο να εφαρμοστούν. Δεν είναι εύκολο να ξυπνάς στις 5 το πρωί, ούτε να τρέχεις 10χλμ κάθε μέρα.
Σε αυτό το άρθρο δίνονται διαφορετικές συμβουλές. Είναι μικρο-συνήθειες. Κάθε μικρο-συνήθεια εδώ διαρκεί ένα λεπτό το πολύ κάθε μέρα ή αφορά κάτι που κάνουν οι περισσότεροι. Κανένα από αυτά δεν θα μεταμορφώσει ή θα φέρει επανάσταση στη ζωή σας, αλλά μπορούν να σας βοηθήσουν να ζείτε λίγο καλύτερα κάθε μέρα και αυτό αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.
Όταν κάθε εργασία είναι τόσο μικρή, είναι δύσκολο να την παρακάμψετε, οπότε δεν υπάρχει ανάγκη για δύναμη της θέλησης. Η ομορφιά αυτού του τρόπου είναι ότι μετά από λίγο καιρό γίνεται φυσικό μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας, οπότε ενεργείτε προς το συμφέρον σας χωρίς καν να το συνειδητοποιήσετε!
Μην προσπαθήσετε να κάνετε τα πάντα σε αυτήν τη λίστα ταυτόχρονα, αλλά επιλέξτε αυτά που πιστεύετε ότι θα σας βοηθήσουν. Αργότερα μπορείτε να επιστρέψετε για περισσότερα ή να δημιουργήσετε τις δικές σας αλλαγές για να ταιριάζεουν στον τρόπο ζωής σας.
Ας αρχίσουμε!
# 1. Ξαπλώστε ανάσκελα και κρεμάστε το κεφάλι και τους ώμους σας από το κρεβάτι για δύο λεπτά.
Στην καθημερινή μας ζωή, δεν αναστρέφουμε αρκετά το σώμα μας. Αυτό το μικρό τέντωμα πριν πάτε για ύπνο βοηθά να ανοίξετε το στήθος και να ρίξετε λίγο αίμα στην καρδιά και τον εγκέφαλο. Αισθάνεστε επίσης καλά!
Για άτομα που ταλαιπωρούνται από δουλειές γραφείου ή τηλεργασίας, ανακουφίζει επίσης μερικές από τις ζημιές.
# 2. Απενεργοποιήστε την αυτόματη αναπαραγωγή επεισοδίων και αφήστε το χειριστήριο και το τηλέφωνό σας δίπλα στην τηλεόραση.
Οι υπηρεσίες ροής θέλουν να παρακολουθείτε περισσότερα, θέλουν να είστε εθισμένοι στην υπηρεσία τους. Συνήθιζα να παρακολουθώ 3 επεισόδια σε κάθε σειρά, όταν σχεδίαζα να παρακολουθήσω μόνο ένα, επειδή απαιτούσε προσπάθεια από εμένα για να σταματήσω όταν το επόμενο επεισόδιο έπαιζε αυτόματα.
Απενεργοποιήστε τη λειτουργία και βεβαιωθείτε ότι το τηλεχειριστήριο βρίσκεται δίπλα στην τηλεόραση, οπότε θα πρέπει να σηκωθείτε για να συνεχίσετε να παρακολουθείτε. Σας δίνει ένα στιγμιαίο διακόπτη για να επιλέξετε να κάνετε κάτι άλλο με το χρόνο σας και να μετακινήσετε το σώμα σας.
# 3. Ισορροπείστε στο ένα πόδι όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας το πρωί και το άλλο πόδι το βράδυ.
Δεν δίνουμε σημασία στην ισορροπία μας μέχρι να τη χάσουμε. Πόσο απίστευτο είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς μπορούν να ζήσουμε την πλειονότητα της ζωής μας και να παραμένουμε σταθεροί στα πόδια μας; Μετά από τραυματισμούς όμως ή με το γήρας, η ισορροπία μπορεί να μειωθεί και να συμβάλει σε οδυνηρές πτώσεις.
Ο χρόνος που μπορείτε να αφιερώσετε με το ένα πόδι είναι επίσης ένας εξαιρετικός δείκτης της συνολικής υγείας του εγκεφάλου.
# 4. Βεβαιωθείτε ότι το ισχίο σας πηγαίνει στο πίσω μέρος οποιασδήποτε επφάνειας που κάθεστε.
Το κενό που αφήνουμε ανάμεσα στους γλουτούς μας και την πλάτη του καθίσματος εξασθενεί τους μυς της πλάτης μας. Μην στοχεύετε στην τέλεια στάση σώματος. Βεβαιώστε μόνο ότι το ισχίο σας φτάνει πάντοτε μέχρι την πλάτη του καθίσματος. Κάνοντας αυτό, αισθάνεστε πιο φυσικές τις άλλες πτυχές της καλής στάσης καθίσματος.
# 5. Χρησιμοποιήστε ιστότοπους για κινητά και όχι εφαρμογές.
Ακολουθεί ένα μυστικό. Οι εφαρμογές για κινητά έχουν σχεδιαστεί για να σας κάνουν να απολαμβάνετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι καλή επιχειρηματική τακτική και θέλουν την προσοχή σας. Ωστόσο, οι ιστότοποι για κινητά είναι πολύ πιο αδέξιοι, επειδή οι προγραμματιστές έχουν πολύ λιγότερη ελευθερία να δημιουργήσουν μια υπέροχη εμπειρία για εσάς.
Εάν θέλετε να αφιερώσετε λιγότερο χρόνο στο τηλέφωνό σας, επιλέξτε τη φτωχότερη εμπειρία χρήστη. Όποιος έχει χρησιμοποιήσει τον ιστότοπο για κινητά του Instagram θα γνωρίζει ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να εθιστεί και ως επιπλέον νίκη, δεν λαμβάνετε ειδοποιήσεις!
# 6. Ακολουθήστε τον κανόνα 20–20–20.
Παραδόξως, οι άνθρωποι δεν εξελίχθηκαν για να περάσουν τις μισές ώρες αφύπνισης τους κοιτάζοντας μια οθόνη. Ο κανόνας 20-20-20 είναι απλός:
Ρυθμίστε ένα χρονοδιακόπτη για κάθε 20 λεπτά για να κοιτάτε μακριά από μια οθόνη για 20 δευτερόλεπτα σε ένα αντικείμενο που απέχει 20 πόδια (6 μέτρα).
Κοιτάξτε χωρίς ένταση στο αντικείμενο σε απόσταση. Το να ακολουθείτε αυτόν τον κανόνα δεν σας δίνει την άδεια να περάσετε 16 ώρες σε μια καρέκλα υπολογιστή, μπορεί όμως να σας βοηθήσει να μειώσετε την πίεση στα μάτια σας.
# 7. Θέστε το τηλέφωνό σας σε λειτουργία πτήσης, σε άλλο δωμάτιο πριν κοιμηθείτε.
Κατά πάσα πιθανότητα το 99% του χρόνου, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν ένα τηλεφώνημα στη μέση της νύχτας που έπρεπε να αντιμετωπίσουν επειγόντως. Δεν χρειάζεται να κοιμόμαστε με τα τηλέφωνά μας.
Το μπλε φως αργά το βράδυ μπερδεύει το ρολόι του σώματός μας. Η ανάγκη μας να ελέγξουμε το τηλέφωνό μας αμέσως με το που ξυπνήσουμε υποδεικνύει εθισμό. Αποκτήστε τον έλεγχο των πρωινών σας, αφήνοντας το τηλέφωνό σας σε άλλο δωμάτιο σε λειτουργία πτήσης. Τουλάχιστον θα έχετε επιπλέον κίνητρα για να σηκωθείτε από το κρεβάτι και να ξεκινήσετε τη μέρα σας.
#8. Πάντα να τρώτε πριν πάτε για ψώνια.
Οι έρευνες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ψωνίζουν με άδειο στομάχι είχαν περισσότερες πιθανότητες να αγοράσουν επιπλέον τρόφιμα για να ικανοποιήσουν την πείνα τους. Αλλά και περισσότερα αντικείμενα. Όποια και αν είναι η δίαιτα που λειτουργεί καλύτερα για εσάς, είναι ευκολότερο να αποφύγετε πειρασμούς όταν η κοιλιά σας είναι ικανοποιημένη.
# 9. Κάντε ένα διάλειμμα μετά το γεύμα σας, πριν περάσετε στο επιδόρπιο.
Μπορεί να χρειαστούν 15-20 λεπτά για να καταγράψει ο εγκέφαλός μας ότι είμαστε γεμάτοι καθώς επεξεργαζόμαστε το φαγητό μας. Αν περάσετε κατευθείαν στο επιδόρπιο, θα νιώσετε μόνο το φούσκωμα και τα φαινόμενα του κώματος μετά από αυτό!
# 10. Πιείτε νερό πριν φάτε.
Συγχέουμε την πείνα και τη δίψα πολύ εύκολα και πολλοί ενήλικες είναι χρόνια αφυδατωμένοι. Δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν από το γεύμα σας για να βεβαιωθείτε ότι τρώτε επειδή είστε πραγματικά πεινασμένοι.
# 11. Αφήστε ένα ποτήρι νερό δίπλα στο κρεβάτι σας όταν κοιμάστε.
Πιθανότατα να έχετε ακούσει τη συμβουλη: Πίνετε ένα ποτήρι νερό όταν ξυπνάτε. Αλλά το κάνετε; Βγάλτε το σώμα από την αφυδατωμένη του κατάσταση, έχοντας ένα ποτήρι νερό που σας κοιτάζει το πρωί όταν σηκώνεστε. Βάλτε το μπροστά από το ξυπνητήρι σας ώστε να μην μπορείτε να το αγνοήσετε.
# 12. Μη βάζετε ζάχαρη στο τσάι ή στον καφέ.
Δεν χρειαζόμαστε ζάχαρη στο τσάι και στον καφέ. Δεν χρειαζόμαστε πραγματικά ζάχαρη στα περισσότερα μέρη, αλλά τα ζεστά ροφήματα είναι ένα από τα λίγα μέρη όπου κάνουμε οι ίδιοι την πράξη του να την προσθέσουμε.
Οι περισσότεροι από εμάς παίρνουμε περισσότερο από αρκετή ζάχαρη, αν κρίνουμε από την έκρηξη του διαβήτη στον δυτικό κόσμο. Το σημαντικό στοιχείο για τη διακοπή αυτής της συνήθειας της ζάχαρης, είναι ότι οι γεύσεις μας προσαρμόζονται μετά από μερικές εβδομάδες, οπότε δε θα μας λείψει. Το δοκίμασα κι εγώ και πλέον πίνω τον espresso μου σκέτο και μου αρέσει!
# 13. Όχι οθόνες ενώ τρώτε.
Το να τρώμε προσεκτικά σημαίνει ότι δίνουμε στους γευστικούς μας κάλυκες την ευκαιρία να μας βοηθήσουν να απολαύσουμε το φαγητό μας. Δίνει στο μυαλό μας μια πολύ απαραίτητη ανάπαυση από το να είναι συνεχώς συνδεδεμένο και μας βοηθά να καταλάβουμε πότε είμαστε χορτάτοι, ώστε να μην φάμε υπερβολικά.
# 14. Κάθε φορά που πηγαίνετε για ψώνια αγοράστε φρούτα ή λαχανικά που δεν έχετε δοκιμάσει στο παρελθόν.
Είναι εύκολο να κολλήσουμε σε τρόφιμα που ξέρουμε ότι μας αρέσουν, αλλά το ανθρώπινο σώμα έχει σχεδιαστεί για μια ποικιλία θρεπτικών πηγών. Τα μοντέρνα σούπερ μάρκετ διαθέτουν μια τεράστια ποικιλία φρέσκων τροφίμων, οπότε είναι εύκολο να αγοράσουμε ένα καινούργιο φρούτο ή λαχανικό, επιπλέον από το συνηθισμένο μας κάθε φορά.
Τα διαφορετικά χρώματα των λαχανικών σημαίνουν διαφορετικά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, οπότε αναμειγνύοντάς τα μειώνουμε τις πιθανότητες σοβαρών ελλείψεων. Ως μπόνους, θα βρείτε νέα υγιεινά τρόφιμα που σας αρέσουν και μπορείτε να τα αξιοποιήσετε στο μέλλον!
# 15. Όποτε θέλετε να πιάσετε το κινητό σας για να τσεκάρετε κάτι, αναπνεύστε βαθιά για ένα λεπτό.
Ο μέσος δυτικός άνθρωπος ελέγχει το τηλέφωνό του 52 φορές την ημέρα. Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς στην αναπνοή όπως ο Rangan Chatterjee και ο James Nestor, σπάνια αναπνέουμε όσο πιο βαθιά πρέπει.
Μπορούμε να συνδυάσουμε το ένστικτό μας για να ελέγξουμε τα τηλέφωνά μας με μια αντίδραση να πάρουμε μια βαθιά ανάσα. Πριν αγγίξετε το τηλέφωνό σας, εισπνεύστε για 3 δευτερόλεπτα, κρατήστε το για 4 δευτερόλεπτα και αφήστε το για 5 δευτερόλεπτα. Αυτό μας εκπαιδεύει για να βελτιώσουμε την αναπνευστική μας ικανότητα και εισάγει μια καθυστέρηση όπου υπάρχει πιθανότητα να αποφασίσουμε ότι δεν χρειαζόμαστε το τηλέφωνό μας ούτως ή άλλως…
Η γνώση είναι δύναμη όπως λέω στο βιβλίο μου.
Σταματήστε να λέτε στον εαυτό σας ότι θα ξεκινήσετε μια νέα αδύνατη δύσκολη συνήθεια. Δεν λειτουργεί στην πράξη. Επιλέξτε μία ή περισσότερες από αυτές τις ρεαλιστικές μικρο-συνήθειες. Ίσως καμία να μην δουλέψει για εσάς, αλλά ελπίζω το άρθρο να σας εμπνεύσει να σκεφτείτε τη δική σας.
Από που θα ξεκινήσετε;
Σου φάνηκε ενδιαφέρον το άρθρο που διάβασες; Τότε άφησε το email σου για να λαμβάνεις δωρεάν όλα τα νέα άρθρα!
Καταπληκτικές συμβουλες και εύκολα εφαρμόσημες! Ευχαριστούμε!
Πολύ ενδιαφέροντα!
Πολύ καλό θα προσπαθήσω να εφερμοσω ότι μπορω
Μικρές συνήθειες – μικρές νίκες. Ευχαριστώ!
πολυ ενδιαφέρουσα ανάρτηση μας βοηθάει σε πολλα πράγματα κ συνήθειες σας ευχαριστούμε πολύ.
Πολύ σημαντικά, απλά και ευκολοεφαρμόσημα.