«Δε με καταλαβαίνει καθόλου. κάποιες φορές του μιλάω και είναι σαν να μιλάω σε τοίχο» θα παραπονεθεί στη φίλη της εκείνη.
«Δεν μπορώ άλλο την γκρίνια. Από το πρωί ως το βράδυ θα παραπονιέται για κάτι» θα πει στο φίλο του εκείνος.
Τι γίνεται εδώ; Γιατί παρατηρούμε τόσο συχνά αυτά τα σκηνικά μέσα στις σχέσεις; Υπάρχουν τρόποι να εξηγήσουμε τις διαφορές των δυο φύλλων;
Η απάντηση κατά τον John Gray (συγγραφέα του Οι γυναίκες είναι από την Αφροδίτη και οι άντρες από τον Άρη) είναι ΝΑΙ.
Παραθέτω κάποιες από τις απόψεις του από το βιβλίο Η Αφροδίτη φλέγεται ενώ ο Άρης παγώνει.
Βιολογικές διαφορές
Οι γυναίκες
Πολλές από τις παρεξηγήσεις ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες ίσως να οφείλονται στη διαφορετική τους βιολογία. Νέες έρευνες, κατά τον συγγραφέα, έρχονται να ρίξουν φως σε καταστάσεις τις οποίες μόνο με κοινωνικά στερεότυπα μπορούσαμε να εξηγήσουμε μέχρι τώρα.
Μετά από μια στρεσσογόνα ημέρα στις γυναίκες, το βιολογικό αποτέλεσμα είναι μια μείωση των επιπέδων της ορμόνης οξυτοκίνης. Γνωστή και ως η ορμόνη της αγάπης. Για να αναπληρώσουν τα αποθέματα της οξυτοκίνης τους οι γυναίκες έχουν ανάγκη να μιλήσουν, να συνδεθούν, να εκφραστούν, να φροντίσουν.
Γι αυτό το λόγο, εξηγεί ο Gray, παρατηρούμε μια γυναίκα να γυρίζει σπίτι και να μιλάει για την κάθε λεπτομέρεια της ημέρας της. Εκείνη τη στιγμή αυτό που συμβαίνει είναι ότι βιολογικά επαναφορτίζεται και οι ορμόνες της επανέρχονται στην κατάσταση ισορροπίας.
Οι άντρες
Ο τρόπος βιολογικής λειτουργίας του ανδρικού εγκεφάλου είναι διαφορετικός από αυτό των γυναικών. Μετά το τέλος μιας δύσκολης μέρας στη δουλειά τα επίπεδα της ορμόνης τεστοστερόνης είναι ιδιαίτερα χαμηλά στους άντρες. Έτσι όταν επιστρέφουν σπίτι έχουν ανάγκη να αναπληρώσουν αντίστοιχα και εκείνοι τα αποθέματά της ορμόνης τους που είναι σε έλλειμμα.
Ο τρόπος για να ανέβουν τα επίπεδα τεστοστερόνης στον εγκέφαλο είναι να κάτσει ο άντρας σιωπηλός και να δει τηλεόραση, υποστηρίζει ο Gray. Να κάτσει κάτω και να μην κάνει τίποτα. Να πάει στο εργαστήριό του, στο δωμάτιό του, ή όπου θα έχει την ησυχία του και να χαλαρώσει.
Άλλες ανάγκες
Αν η γυναίκα καθόταν κάτω αυτό δε θα τη βοηθούσε να αποβάλει το στρες της ημέρας. Η γυναίκα θέλει να συνδεθεί. Να φροντίσει. Ο άντρας δε θέλει να συνδεθεί. Θέλει να κάτσει να χαλαρώσει. Αν δεν γνωρίζουμε αυτές τις διαφορετικές βιολογικές ανάγκες των δυο φύλλων τότε μπορούν να προκύψουν πολλές παρεξηγήσεις ανάμεσα στα ζευγάρια.
Θα σταματήσουν οι γυναίκες να λένε: «Εδώ θα τη βγάλεις; Για σήκω να κάνεις καμιά δουλειά. Δεν είμαι εγώ η δούλα σου να τα κάνω όλα.»
Θα σταματήσουν και οι άντρες να λένε: «Θα σταματήσεις επιτέλους να μιλάς και να στριφογυρίζεις; Κάτσε κάτω με έχεις ζαλίσει»
Στην πράξη
Τι γίνεται όμως στην πράξη; Τι γίνεται όταν και οι δυο επιστρέφουν μετά από μια κουραστική μέρα σπίτι και πρέπει να συμβιώσουν στον ίδιο χώρο;
Για να δοθεί η βέλτιστη λύση σε αυτό το πρόβλημα θα χρειαστούμε ένα δεδομένο ακόμα. Στους άντρες αρέσει πολύ να περιποιούνται τις γυναίκες και να αναγνωρίζεται αυτό, ενώ στις γυναίκες αρέσει να τις περιποιούνται. Μάλιστα οι άντρες λαμβάνουν μεγάλη ευχαρίστηση από να λύνουν προβλήματα ενώ οι γυναίκες από τη σύνδεση με τους άλλους ανθρώπους, σύμφωνα με τον συγγραφέα, ο οποίος παραθέτει και την μακροχρόνια εμπειρία του στη συμβουλευτική ζευγαριών ως στοιχεία γι αυτό.
Το μεγάλο κόλπο
Θα χρειαστεί να οριστούν προτεραιότητες. Ποιανού οι ανάγκες θα ικανοποιηθούν πρώτες;
Η απάντηση είναι: Οι κυρίες προηγούνται! λέει ο Gray.
Φροντίζοντας να είναι καλά η κυρία του σπιτιού τότε είναι καλά και όλο το σπίτι.
Πώς όμως θα μπορεί ο άντρας να μπει στη διαδικασία να κάνει συζήτηση όταν το μόνο που θέλει να κάνει είναι να λιώσει στην τηλεόραση; Τι έχει να κερδίσει; Πώς θα γίνει ελκυστικό γι αυτόν να συμμετέχει στην προσπάθεια;
Η αντιμετώπιση που προτείνει ο Gray, είναι πως το μεγάλο κόλπο είναι να αντιμετωπίσει την κατάσταση σαν να λύνει ένα πρόβλημα!
Αυτό το οποίο απαιτείται από εκείνον είναι στην ουσία να ακούει τη γυναίκα του. Δε χρειάζεται σχεδόν ούτε να μιλάει. Απλά να είναι εκεί. Έστω για δέκα λεπτά. Κάνοντας που και που κανένα ήχο, όπως «Αα», «Ναι, ε;» «Τι λες;» «Χμμ».
Απλά πράγματα…
Χρειάζεται να είναι όμως παρών. Όχι να τα λέει και να βλέπει ειδήσεις.
Το μαγικό στην κατάσταση όμως είναι ότι αν εκείνη τη στιγμή σκέφτεται τώρα ποια είναι η σωστή έκφραση για να απαντήσει, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιδράσει, τότε όλη αυτή η άσκηση αποκτά ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για αυτόν. Δεν ακούει παθητικά τη γυναίκα.
Λύνει το γρίφο της επικοινωνίας!
Αυτό είναι πολύ διαφορετικό πράγμα γιατί στον άντρα αρέσει να λύνει γρίφους. Έχει βρεθεί σε έρευνες ότι οι άντρες σκέφτονται καλύτερα με το αριστερό ημισφαίριο ενώ οι γυναίκες σκέφτονται το ίδιο καλά και με τα δυο, έτσι το κομμάτι επίλυσης προβλημάτων είναι ιδιαίτερα οξυμένο στους πρώτους.
Το ευχαριστώ
Στο τέλος των δέκα λεπτών βέβαια, θα χρειαστεί και η γυναίκα να παίξει το δικό της ρόλο. Να πει «ευχαριστώ που με άκουσες, νιώθω καλύτερα» και να επιβραβεύσει την προσπάθεια. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξήσει πάρα πολύ την κινητοποίηση στον άντρα για να επαναλάβει τη συμπεριφορά και επίσης θα συμβάλει στην αύξηση τεστοστερόνης του στην εξισορρόπηση των δικών του ορμονών. Όλοι κερδίζουν. Και εκείνος έλυσε το πρόβλημα και πήρε επιβράβευση και αυτόν τον ηρέμησε και εκείνη εκφράστηκε και επαναφόρτισε τα επίπεδα οξυτοκίνης της.
Αυτή η άσκηση, σύμφωνα με τον Gray, δοκιμάστηκε σε πολλά ζευγάρια που ζήτησαν τη συμβουλή του με επιτυχή αποτελέσματα.
Υποσημείωση…
Με τους σημερινούς ρυθμούς και την ισότητα στην αγορά εργασίας, ολοένα και περισσότερες γυναίκες μπορεί να γυρίζουν σπίτι τους με τα επίπεδα τεστοστερόνης τους μειωμένα μετά από μια αγχωτική μέρα. Ακριβώς όπως και οι άντρες. Έτσι δεν είναι απίθανο να δούμε τους ρόλους που περιγράφονται εδώ αντεστραμμένους. Μπορεί να δούμε τις γυναίκες να επιστρέφουν στο σπίτι με διάθεση για ησυχία και απομόνωση ώστε να επαναφορτιστούν και όχι με διάθεση για σύνδεση.
Η κατάσταση τότε είναι λίγο πιο πολύπλοκη και θα συζητηθεί πιθανώς σε άλλο άρθρο. Οι βασικές βιολογικές ανάγκες του άντρα για ξεκούραση και της γυναίκας για φροντίδα, όμως παραμένουν και τότε, υποστηρίζει ο Gray.
Συμπεράσμα
Είναι πολλές και σημαντικές οι βιολογικές αλλά και οι κοινωνικές διαφορές ανάμεσα στα δυο φύλλα και είναι αδύνατον να εξαντληθούν σε ένα άρθρο μόνο. Πολλές φορές νιώθουμε πως ο άλλος αδυνατεί να μας καταλάβει. Αναγκαστικά κρίνουμε εξ ιδίων και αυτό μας οδηγεί στην απομόνωση και την απογοήτευση. Η γνώση όμως είναι δύναμη. Αν γνωρίζαμε τη βιολογική βάση των συμπεριφορών του άλλου φύλλου τότε θα κρίναμε πολύ διαφορετικά την τελική συμπεριφορά του. Με μεγαλύτερη επιείκεια.
Κατανοώντας τι γίνεται στο ορμονικό επίπεδο άντρες και γυναίκες μπορούν να συνεργαστούν ευκολότερα για να δημιουργήσουν μια περισσότερο αρμονική σχέση, σύμφωνα με την συμβολευτική εμπειρία του Gray.
Μια σχέση έτσι ακριβώς όπως τη θέλουν.
Μια σχέση που δε χάνεται στη μετάφραση…
Το υλικό σε αυτό το άρθρο είναι κυρίως από το βιβλίο: Η Αφροδίτη φλέγεται ο Άρης παγώνει του John Gray
Σου φάνηκε ενδιαφέρον το άρθρο που διάβασες; Τότε άφησε το email σου για να λαμβάνεις δωρεάν όλα τα νέα άρθρα!
Καλό στα λόγια στη πράξη πολύ δυσκολο
Εχεις δίκιο. Αν γνωρίζουμε το συμβαίνει όμως θα μπορούμε να δείξουμε μεγαλύτερη κατανόηση εκατερωθεν. Αλλιώς μόνο παρεξηγήσεις!