≡ Menu

Μην πετυχαίνεις τους στόχους σου, για να είσαι ευτυχισμένος…!

Man_flies_Iceland
Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!

Ζούμε σε μια εποχή όπου καλούμαστε διαρκώς να θέτουμε στόχους και να προσπαθούμε να τους πετύχουμε. Καλούμαστε να βρούμε το όνειρό μας και μετά να το πραγματοποιήσουμε. Επαγγέλματα όπως αυτό του Life Coach, γνωρίζουν άνθηση καθώς εξειδικεύονται στο να διδάσκουν χρήσιμες τεχνικές, οι οποίες μας βοηθάνε να μείνουμε κινητοποιημένοι και να εκπληρώσουμε τις επιθυμίες μας.

Όλα αυτά ακούγονται πολύ ωραία. Τελικά όμως, μας κάνει η επίτευξη των στόχων μας πιο ευτυχισμένους;

Η απάντηση είναι: Είναι πιο περίπλοκο…

Το ταξίδι όχι η Ιθάκη

Οι έρευνες δείχνουν πως αυτό που καθορίζει το πόσο ευτυχισμένοι νιώθουμε είναι η πορεία για την επίτευξη του στόχου και όχι το τελικό αποτέλεσμα.

Αν απολαμβάνουμε την προσπάθεια τότε θα αντλήσουμε και μεγάλη ικανοποίηση από την όλη διαδικασία ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από το αν θα επιτύχουμε το στόχο μας (μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις είναι καλύτερα να μην τα καταφέρνουμε καν…)

Ένας ηθοποιός περνάει πολύ πιο ευτυχισμένα τη ζωή του αν αγαπάει τη δουλειά του. Αν του αρέσει αυτό που κάνει θα βιώνει μεγαλύτερη ευτυχία από όση θα νιώσει αν κερδίσει το Όσκαρ.

Σε τυπικές έρευνες (Οι μύθοι της Ευτυχίας, Sonja Lyubomirksy, Εκδόσεις Αλκυών) όταν ερωτήθηκαν άτομα για το πόσο διήρκεσε η αύξηση της ευτυχίας τους μετά από την απονομή ενός βραβείου, οι περισσότεροι απάντησαν κάτι σαν: «Μία μέρα». Το χάρηκαν για μια μέρα και μετά η ζωή συνεχίστηκε. Αντιθέτως, η προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου κρατάει πολύ περισσότερο.

Έτσι αν την απολαμβάνουμε θα νιώθουμε χαρά και ικανοποίηση μόνο και μόνο επιδιώκοντας το στόχο μας ή δουλεύοντας γι αυτόν.

Το ταξίδι μας κάνει καλύτερους!

Κατά τη διαδικασία επίτευξης των στόχων μας είναι πολύ πιθανό να μας δοθεί η ευκαιρία να αναπτύξουμε τις δυνατότητές μας. Να αποκτήσουμε νέες εμπειρίες, να κοινωνικοποιηθούμε, να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, να μάθουμε και να αγωνιστούμε.

Η διαρκής ενασχόληση με το στόχο μας, μπορεί να συνοδεύεται από συνεχόμενες προκλήσεις και την ικανοποίηση που θα λαμβάνουμε όταν θα τις ξεπερνάμε.

Ο άνθρωπος έχει μια έμφυτη ανάγκη για να αντιμετωπίζει προκλήσεις και να χρησιμοποιεί τις δυνατότητές του στο μέγιστο, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, έτσι παίρνει διαρκώς μικρές δόσεις ευτυχίας όσο προσπαθεί να φτάσει στο τελικό αποτέλεσμα.

Ας πάρουμε το παράδειγμα κάποιου ο οποίος σπούδασε ένα αντικείμενο που του άρεσε. Αν συγκρίναμε την ευτυχία του κατά την αποφοίτηση με την ευτυχία που άντλησε κατά τη διάρκεια των σπουδών του, είναι εύκολο να καταλάβουμε πόσο μεγαλύτερη βαρύτητα έχει το να έχει περάσει τέσσερα ενδιαφέροντα χρόνια γεμάτα γνώσεις και εμπειρίες. Ακόμα και αν δεν πάρει το πτυχίο στο τέλος, τόσο οι γνώσεις που αποκόμισε όσο και οι εμπειρίες της φοιτητικής ζωής, τα άτομα που γνώρισε, τα νέα περιβάλλοντα μέσα στα οποία βρέθηκε αλλά και οι προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει θα τον έχουν κάνει πολύ πλουσιότερο σαν άνθρωπο.

Η προσπάθεια για την επίτευξη ενός στόχου επίσης μπορεί να δώσει δομή, νόημα και σκοπό στην καθημερινότητά μας. Δημιουργεί υποχρεώσεις και ασχολίες και μπορεί να αναπτύξει περαιτέρω τον κοινωνικό μας περίγυρο.

Η αίσθηση σκοπού είναι πολύ σημαντική για την ευτυχία κάθε ατόμου. Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η τελική επίτευξη ενός στόχου, ενώ είναι το θεμιτό αποτέλεσμα, ταυτόχρονα προκαλεί μια αποκλιμάκωση της δημιουργικής έντασης που ο δρόμος προς το αποτέλεσμα είχε επιφέρει. Άλλες φορές μπορεί να επιφέρει κορεσμό, ακόμα και απογοήτευση.

Βρες ένα στόχο

Γι αυτό βρες ένα στόχο τον οποίο θα ήθελες να εκπληρώσεις και μην αναλώνεσαι στο αν θα τα καταφέρεις. Αρκεί να απολαμβάνεις την προσπάθεια που απαιτείται να καταβάλλεις.

Αν μάλιστα ο στόχος αυτός είναι ρεαλιστικός, αυθεντικός, μη υλιστικός και δεν επηρεάζει άλλες πτυχές της ζωής σου (πχ. να μάθεις να παίζεις καλά πιάνο, να μαγειρεύεις, να αθλείσαι τρεις φορές τη βδομάδα, να γίνεις πολύ καλός πωλητής στον τομέα που σου αρέσει) τότε αυξάνονται ακόμα περισσότερο οι πιθανότητες να αντλήσεις ευτυχία από αυτόν.

Ιδιαίτερη σημασία έχει όμως να μην είσαι προσκολλημένος στο αποτέλεσμα. Να μην προσδοκάς να πάει το εγχείρημά σου σύμφωνα με το αρχικό σου σχέδιο. Να είσαι ευέλικτος και ανοικτός στην εμπειρία. Διαφορετικά είναι πιθανό να βιώσεις την απογοήτευση που οι υψηλές προσδοκίες μπορούν να επιφέρουν.

Αν θέλεις να γίνεις ευτυχισμένος μη βάλεις την ευτυχία σαν σκοπό σου. Μπορεί η επιδίωξη της ευτυχίας να είναι δικαίωμα του καθενός, όμως τελικά το μυστικό φαίνεται πως είναι στην ευτυχία της επιδίωξης!


Σου φάνηκε ενδιαφέρον το άρθρο που διάβασες; Τότε άφησε το email σου για να λαμβάνεις δωρεάν όλα τα νέα άρθρα!

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!