≡ Menu

Τέσσερα πράγματα να αποφύγεις όταν σε κυριεύει το άγχος

Man-Zipline-Tasmania
Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις όταν σε κυριεύει το άγχος; Ίσως ο καλύτερος τρόπος να αντιδράσεις να μην είναι αυτός που νομίζεις

Όλοι γνωρίζουμε τα συμπτώματα του άγχους. Η καρδιά σου χτυπάει πιο γρήγορα, η αναπνοή γίνεται πιο βραχεία και ίσως σφίγγεται το στήθος σου ή νιώθεις μια δυσφορία στην καρδιά σου. Αυτές είναι οι τυπικές αντιδράσεις και το μυαλό σου βάζει τον οργανισμό σου στης διαδικασία φυγής ή αντίδρασης (fight or flight mode). Μπορεί ακόμα να νιώσεις μια παράλυση και ανίκανος να κινηθείς.

Πολλοί από τους τρόπους με τους οποίους αντιδράς στο άγχος δεν είναι βοηθητικοί και έχουν το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο καλύτερος τρόπος να χειριστείς το άγχος και την ανησυχία δεν είναι αυτός που νομίζεις.

Παρακάτω περιγράφονται τέσσερις τρόποι που δε σε βοηθούν καθόλου.

Προσπαθείς να κάνεις το άγχος να περάσει

Αυτή η στρατηγική απλά δε δουλεύει. Δεν μπορείς να διώξεις το άγχος απλά και μόνο επειδή το θέλεις. Το άγχος είναι ένα σήμα από το μυαλό μας ότι χρειάζεται να προσέξουμε κάτι προκειμένου να επιβιώσουμε. Έτσι προγραμματίστηκε πριν από χιλιάδες χρόνια. Υπάρχει αυξημένη έκκριση κορτιζόλης που προετοιμάζει το σώμα μας είτε για να παλέψει είτε για να τρέξει μακριά. Μπορεί να μην έχει να κάνει καθόλου με τις καταστάσεις που τώρα ζεις αλλά αν προσπαθήσεις να το καταπνίξεις το μόνο που θα πετύχεις είναι να το δυναμώσεις κι άλλο.

Ψάχνεις για επιβεβαίωση πως όλα είναι καλά

Πολλοί από εμάς όταν συμβεί κάτι το οποίο μας ανησυχεί ψάχνουμε για πληροφορίες που θα μας καθησυχάσουν. Ψάχνουμε το ίντερνετ ή ρωτάμε τους φίλους μας ώστε να νιώσουμε ασφαλείς. Το πρόβλημα είναι ότι η ζωή είναι αρκετά πολύπλοκη και δεν υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις για τις περισσότερες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε. Δεν μπορείς να προβλέψεις το μέλλον ή να έχεις πλήρη ασφάλεια.

Αν ο σύντροφός σου είναι κάπως πιο απόμακρος θα ανησυχήσεις. Αν τον ρωτήσεις τι συμβαίνει, πιθανώς να σου πει τίποτα. Ακόμα και αν σε βεβαιώσει γι αυτό όμως, μάλλον δε θα τον πιστέψεις.

Αυτή η αίσθηση κούρασης που νιώθεις τελευταία κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι τίποτα σπουδαίο. Όταν ψάχνεις στο ίντερνετ απεγνωσμένα, όμως, για να δεις τι είναι (πχ, για να αποκλείσεις το ενδεχόμενο να είναι καρκίνος), μπορεί να βρεις όλων των ειδών τις πληροφορίες που μπορεί να σε τρομάξουν. Θα βρεις πιθανά σενάρια τα οποία ούτε και τα είχες σκεφτεί και θα νιώσεις ακόμα χειρότερα.

Ιδεομυρηκάζεις και δε σταματάς να εξετάζεις όλα τα ενδεχόμενα

Η ανησυχία είναι η γνωστική διάσταση του άγχους. Αρκετοί άνθρωποι αντιδρούν στο άγχος αρχίζοντας να αναλύουν την κατάσταση. Δε σταματούν να αναλύουν διαφορετικά σενάρια και όλα τα ενδεχόμενα. Ενώ κάποια ανάλυση και ερμηνεία είναι βοηθητική όταν το παρακάνουμε οι συνέπειες είναι πολύ δυσάρεστες. Οι σκέψεις μας επαναλαμβάνονται και γίνονται σύντομα αρνητικές. Αρχίζουμε να αμφισβητούμε τον εαυτό μας ή δεν μπορούμε να το αφήσουμε και τσεκάρουμε emails και social media συνέχεια. Σύντομα μπαίνουμε όλο και βαθύτερα σε «Γιατί δε με πήρε τηλέφωνο; Είναι κάτι που είπα; Ίσως έκανα καμιά βλακεία. Μα γιατί πρέπει να είμαι τόσο βαρετός όλη την ώρα» κοκ.

Αποφυγή

Όταν αγχώνεσαι πολλές φορές θέλεις απλά να αποφύγεις το δύσκολο συναίσθημα. Νιώθεις μια ισχυρή τάση να αποδράσεις και να μη βιώσεις τη δυσάρεστη κατάσταση, είτε αυτό είναι μια δύσκολη εργασία ή κάποιος ο οποίος σου συμπεριφέρθηκε άσχημα. Η δράση σου αυτή καταλαγιάζει το άγχος σου βραχυπρόθεσμα. Το κακό είναι όμως ότι μεσοπρόθεσμα μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει. Την επόμενη φορά θα είναι ακόμα πιο δύσκολα καθώς θα αρχίσεις να βλέπεις τον εαυτό σου σαν κάποιο ο οποίος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση και θα γιγαντώνεις εσωτερικά τη δυσκολία που αντιμετωπίζεις. Η λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να κάνεις ακριβώς το αντίθετο. Όταν εσκεμμένα αντιμετωπίζεις δύσκολες καταστάσεις, ο φόβος αρχίζει και καταλαγιάζει μετά από λίγο καθώς ο εγκέφαλός σου καταγράφει ότι τίποτα το τρομερό δε συμβαίνει.

Τι πρέπει να κάνεις λοιπόν;

Το ποιο σημαντικό πράγμα με το άγχος, με το φόβο είναι το αντίθετο από αυτό που νομίζεις. Πρέπει να δουλέψεις ώστε να αποδεχθείς το άγχος σου. Αν δεν μπορείς να το αποφύγεις δεν έχεις άλλη επιλογή από το να αποδεχθείς όπως είναι και να υπάρξεις μαζί του. Να το παρατηρήσεις ενσυνείδητα αντί να αντιδράς αυτόματα σε αυτό.

Μόλις αρχίσεις να παρατηρείς ότι το άγχος σου υπάρχει αλλάζει και η σχέση σου μαζί του. Μπορείς να εκτιμήσεις αν υπάρχει μια πραγματική απειλή ή κάτι επείγον το οποίο απαιτεί να δράσεις. Σταματώντας να επενδύεις όλο σου το συναίσθημα σε αυτό απελευθερώνεις συναισθηματικούς πόρους για να βρεις έναν τρόπο να αντιμετωπίσεις την κατάσταση. Μπορεί ακόμα να αποφασίσεις να ανεχτείς το άγχος σου και να προχωρήσεις ούτως ή άλλως, ώστε να μη χάσεις μια ευκαιρία που σου παρουσιάστηκε.

Αν πάλι το άγχος σου είναι τόσο έντονο ώστε δεν μπορείς να σκεφτείς ή να κάνεις το οτιδήποτε, τότε απλά πάρε βαθιές αναπνοές. Οι βαθιές αναπνοές δίνουν το σήμα στον εγκέφαλό μας ότι όλα είναι καλά, ότι δεν υπάρχει απειλή γύρω μας. Νιώσε τα πόδια σου στη γη και παρατήρησε το περιβάλλον σου. Θα συνειδητοποιήσεις ότι μάλλον τίποτα δε συμβαίνει. Είναι κυρίως στο μυαλό σου η κρίση που βιώνεις. Αν καταφέρεις και το κάνεις θα μπορέσεις να νιώσεις μια αίσθηση γείωσης και ασφάλειας παρά την ανασφάλεια που το άγχος σου προκαλεί.

Μην παραδίνεσαι στο άγχος. Δες το γι αυτό που είναι. Το αποτέλεσμα σκέψεων που κάνει το μυαλό σου και τίποτα παραπάνω. Τρεις βαθιές αναπνοές και η ζωή είναι ήδη καλύτερη!

Το άρθρο στηρίζεται σε δημοσίευση του αμερικάνικου website www.psychologytoday.com

 

 


Αφήνεις email, σου έρχονται όλα τα νέα άρθρα. Απλά πράγματα!

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!
{ 2 comments… add one }
  • Efthymia October 9, 2017, 9:38 am

    Συγχαρητήρια για την εκπομπή που μεταδόθηκε χθες το βράδυ από τον Εν Λευκώ, ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση!

    • Dimitris Flamouris October 9, 2017, 10:06 am

      Σας ευχαριστώ πολύ!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!