≡ Menu

Πώς να περάσετε τις πιο ευτυχισμένες γιορτές! (σύμφωνα με τη θετική ψυχολογία)

christmas-new-zealand
Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!

Καθώς πλησιάζει η Πρωτοχρονιά οι ετοιμασίες για την υποδοχή του νέου έτους φουντώνουν. Που να κάνω ρεβεγιόν; Ποιους να καλέσω; Σε ποιο μέρος να πάω; Τι δώρα να πάρω; Θα προλάβω να τα έχω όλα έτοιμα για την αλλαγή της χρονιάς;

Σε προηγούμενο άρθρο δόθηκαν συμβουλές για όσους τα Χριστούγεννα δεν είναι η αγαπημένη εποχή του χρόνου. Σε αυτό το άρθρο θα συζητήσουμε τι να κάνουν οι άλλοι μισοί. Εκείνοι που περιμένουν πως και πως το τέλος του Δεκέμβρη.

Με ποιους να περάσω την Πρωτοχρονιά;

Με κοντινά σου πρόσωπα και ανθρώπους που αγαπάς. Στη μακροβιότερη έρευνα της Ψυχολογίας το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ κατέληξε ότι ο ισχυρότερος παράγοντας ευτυχίας είναι οι κοντινές ανθρώπινες σχέσεις. Όχι απαραίτητα οι συγγενικές. Η συναισθηματική σύνδεση είναι το κριτήριο εγγύτητας. Οι άνθρωποι με τους οποίους νιώθεις ωραία όταν βρίσκονται γύρω σου.

Στην πράξη: Δε χρειάζεται να πας στο κοσμικό ρεβεγιόν για να περάσεις μια αξέχαστη πρωτοχρονιά. Πήγαινε σε αγαπημένους φίλους (ή πηγαίνετε μαζί στο ρεβεγιόν) ή στην οικογένεια.

Τι δώρα να πάρεις φέτος στους αγαπημένους σου ανθρώπους;

Κάνε δώρο μια εμπειρία, όχι ένα αντικείμενο, όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενο άρθρο, αν το κριτήριο αγοράς ενός δώρου είναι να αυξήσεις την ευτυχία του παραλήπτη. Σύμφωνα με έρευνες της Θετικής Ψυχολογίας οι εμπειρίες ωριμάζουν ενώ τα δώρα φθείρονται. Μια λάθος εμπειρία την ξεχνάμε ενώ ένα λάθος δώρο είναι πάντα μπροστά μας και μας θυμίζει ότι αυτός που μας το πήρε δε μας σκέφτηκε. Επίσης οι εμπειρίες είναι από τη φύση τους πιο κοινωνικές οπότε μπορούν να αυξήσουν την ευτυχία μας και λόγω των ανθρώπινων σχέσεων που προάγουν. Ειδικά αν θέλεις να βελτιώσεις και την ψυχική υγεία του φίλου σου, μπορείς να του κάνεις δώρο ένα σεμινάριο.

Στην πράξη: Κάνε δώρο μια εμπειρία. Ένα μασάζ, ένα μάθημα φωτογραφίας, ιππασίας, γλυπτικής, ράφτινγκ ή ένα σεμινάριο!

Πόσες ετοιμασίες να κάνεις;

Με δυο λέξεις: Πολύ λίγες.

Η πρωτοχρονιά του 2000 ήταν μια σημαντική ημερομηνία για πολλούς και έτσι οι θετικοί ψυχολόγοι βρήκαν την ευκαιρία να διενεργήσουν την έρευνα. Πριν την πρωτοχρονιά ρώτησαν πολλά νοικοκυριά πόσες ετοιμασίες έκαναν για την νύχτα της αλλαγής του χρόνου. Μετά την αλλαγή κάλεσαν τα ίδια άτομα και τους ρώτησαν πώς πέρασαν. Αυτό που βρήκαν ήταν ότι όσοι είχαν κάνει τις περισσότερες ετοιμασίες πέρασαν χειρότερα από όσους είχαν κάνει τις λιγότερες. Αυτό συνέβη διότι όσο περισσότερες προετοιμασίες κάνουμε, όσο θέλουμε να είναι τα πάντα στην εντέλεια τόσο περισσότερες προσδοκίες επενδύουμε στην βραδιά αυτή. Οι προσδοκίες είναι όμως ο χειρότερος εχθρός της ευτυχίας. Όταν όλα πρέπει να είναι τέλεια τότε οποιαδήποτε φυσιολογική παρασπονδία έχει μεγάλο ψυχικό κόστος. Αν δεν είναι το φαγητό ακριβώς όπως θα το ήθελα θα στεναχωρηθώ. Αν δε χορέψει ο κόσμος όσο περίμενα θα νομίζω ότι δεν πέρασε καλά και θα τους πιέσω να χορέψουν και μάλλον θα τους αγχώσω. Αν το φόρεμα και τα παπούτσια δεν είναι τόσο αστραφτερά όσο τα φανταζόμουν θα καταστραφεί η βραδιά μου. Αν το μαλλί δεν πετύχει τότε η αποτυχία είναι σίγουρη.

Από την άλλη, αν βρεθούμε οι φίλοι μαγειρέψουμε και το δούμε πώς θα πάει τότε δύσκολα να αποτύχει, καθώς δεν έχουμε θέσει τον πήχη ψηλά. Μπορούμε να περάσουμε καλά και με ένα γκουρμέ φαγητό και με μια πίτσα. Και με ωραίο κρασί και με μια μπύρα. Και αν είμαστε ντυμένοι με τζην ή με τουαλέτα. Μπορούμε να περάσουμε καλά ακόμα και αν οι χαρτοπετσέτες δεν ταιριάζουν ακριβώς με το τραπεζομάντηλο… Όσο πιο χαλαροί είμαστε τόσο πιο πιθανό να ευχαριστηθούμε τη βραδιά μας και να είμαστε ανοιχτοί στο απρόοπτο. Χωρίς το άγχος και την πίεση που δημιουργούν οι προσδοκίες.

Όταν έχουμε υψηλές προσδοκίες, ακόμα και να παν όλα όπως τα φανταζόμασταν, θα αντλήσουμε πολύ μικρή ικανοποίηση καθώς δε θα υπάρχει χώρος για την έκπληξη. Και συχνά είναι η έκπληξη η οποία ευθύνεται για την απόλαυση, όπως συχνά αποτυπώνεται από τις έρευνες.

Στην πράξη: Αν κάνεις ρεβεγιόν στο σπίτι σου ετοίμασε τα βασικά και άσε τη βραδιά να κυλήσει αυθόρμητα. Αν βγεις έξω βάλε τα ρούχα που σου αρέσουν χωρίς να τρελαθείς για το τελικό αποτέλεσμα. Κανείς δε θα το προσέχει μετά από λίγο.

Αν ψάχνεις τι να φορέσεις, φόρεσε το χαμόγελό σου και αυτό θα την κάνει μια βραδιά διαφορετική από όλες τις άλλες!

 

 


Αφήνεις email, σου έρχονται όλα τα νέα άρθρα. Απλά πράγματα!

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!
{ 1 comment… add one }
  • ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΟΝΤΟΣ December 27, 2017, 1:20 pm

    Χρόνια Καλά και ήρεμα εύχομαι. Όπως ακριβώς τα λές, έτσι γίνεται στην έως τώρα ζωή μου ηοποία διανύει το 71ο έτος. Ότι προγραμμάτιζα ή προσδοκούσα, δέν γινόταν, ή ήταν με απογοητευτικό τρόπο. Φίλες και φίλοι : αφήστε την ζωή να τα φέρει όπως αυτή θέλει, και κάνετε διορθωτικές κινήσεις όταν φθάνει η ημέρα που περιμένατε. Μετριάστε τις προσδοκίες χωρίς να απογοητευτείτε, για να νοιώσετε καλύτερ μετά. Καλή Χρονιά όσο μπορεί. Με αγάπη, Γιωρ. Γκοντος

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!