≡ Menu

Με ποιον σύντροφο θα καταλήξεις;

Ψυχο-λογικό blog
Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!

Αλλάζεις συντρόφους, ψάχνεις καινούριους. Ενθουσιάζεσαι, απογοητεύεσαι και πάλι από την αρχή. Βρίσκεις κουράγιο και βγαίνεις εκεί έξω ξανά για να αναμετρηθείς με τις συνθήκες. Με ποιον θα μείνεις όμως στο τέλος; Ποιος θα κερδίσει τη μάχη με έπαθλο ένα μέρος δίπλα σου, για τα χρόνια που έρχονται;

Αν ο χρόνος δε σε καταβάλει πρώτος, βέβαια…

Ποιος κερδίζει τη μάχη;

Τη μάχη δεν την κερδίζει ο καλύτερος. Δεν την κερδίζει αυτός που σε ανεβάζει στα σύννεφα. Δεν την κερδίζει ο ομορφότερος, ο εξυπνότερος, ο πιο καλός, ο πιο περιποιητικός, ο πιο γλυκός, ο πιο μορφωμένος, ο πιο σέξυ.

Στην μάχη αυτή, την πιο σημαντική για τη ζωή σου, νικητής είναι πιο πιθανό να αναδειχθεί αυτός του οποίου τα ελαττώματα μπορείς να ανεχθείς. Αυτός, τον οποίο, στις δύσκολες στιγμές του, τον αντέχεις. Αυτός, του οποίου τα χούγια και τις παραξενιές δε βρίσκεις πολύ προσβλητικές.

Η διαδικασία της ηδονικής προσαρμογής

Γιατί ωραία τα προτερήματα, ωραίο το χιούμορ, η ομορφιά, η περιποίηση, η εξυπνάδα αλλά μετά από λίγο τα συνηθίζεις. Μετά από λίγο επέρχεται αυτό που οι θετικοί ψυχολόγοι ονομάζουν ηδονική προσαρμογή. Μια αμείλικτη, αλλά και πολύ φυσιολογική διαδικασία.

Προσαρμόζεσαι στο καλό και γίνεται απλά το background της σχέσης. Γίνεται το δεδομένο, το σίγουρο. Δεν το προσέχεις πια. Τα «αρνητικά» του συντρόφου σου όμως, δηλαδή τα χαρακτηριστικά του που εσένα δε σου αρέσουν, αυτά δεν τα συνηθίζεις, ίσως ποτέ.

Από τη φύση μας είμαστε προγραμματισμένοι να προσέχουμε περισσότερο τα αρνητικά από ό,τι τα θετικά γύρω μας. Μια κληρονομιά, σύμφωνα με την εξελικτική ψυχολογία, από τότε που ζούσαμε στις στέπες της Αφρικής και ο,τιδήποτε βλέπαμε και ακούγαμε γύρω μας ήταν κίνδυνος πρωτού αποδειχθεί άκακο ή μη. Μπορεί να μην ακούγεται πολλά υποσχόμενη από πλευράς ευτυχίας, αλλά μας βοήθησε δραστικά τότε να επιζήσουμε σαν είδος.

Έτσι, συνεχίζουμε και είμαστε περισσότερο ευαίσθητοι στους «κινδύνους» των σχέσεών μας, σε αυτά που μας ενοχλούν.

Εκ φύσεως θυμόμαστε πιο έντονα τα αρνητικά

Αυτό σημαίνει ότι μας προκαλούν περισσότερο συναίσθημα και κατά συνέπεια τα θυμόμαστε πιο έντονα. Η μνήμη είναι άμεση συνάρτηση του συναισθήματος και όσο πιο έντονο το συναίσθημα που ένα γεγονός μας προκαλεί, τόσο πιο εύκολα και πιο έντονα το ανακαλούμε στη μνήμη μας. Είναι απλά ο τρόπος λειτουργίας του εγκεφάλου μας, όπως αμέτρητες μελέτες έχουν δείξει…

Μπορεί με τον σύντροφό μας να μας αρέσουν τα ίδια μέρη για να βγαίνουμε, όμως εμείς θα θυμόμαστε τη μια φορά που διαφωνήσαμε έντονα για την έξοδό μας.

Ίσως να είναι καλός και περιποιητικός, όμως εμείς, μετά από λίγο, θα εστιάζουμε στο ότι του αρέσει να βλέπει πάντα μπάλα. Ακόμα και αν είναι έξυπνη και μας φροντίζει εμείς, όταν περάσει λίγος καιρός, θα εξαντλούμε την προσοχή μας στο ότι κάνει δυο ώρες να βγει από το μπάνιο.

Δεν είναι αδυναμία μας αυτή η μεροληπτική εστίαση. Είναι η φύση μας.

Γι αυτό, ίσως, να αποτελεί φυσική συνέπεια το γεγονός ότι θα μείνουμε με τον σύντροφο του οποίου τα «αρνητικά» μπορούμε να ανεχθούμε.

Το τριαντάφυλλο

Εκτός και αν…

Εκτός και αν καταφέρουμε να καταπολεμήσουμε την ηδονική προσαρμογή με την πιο σίγουρη συνταγή. Την ευγνωμοσύνη. Εστιάζοντας συνειδητά στα «θετικά» του, την καλοσύνη του, την ομορφιά του, τη φροντίδα του, το χιούμορ του, μπορούμε να καταφέρουμε να συνεχίσουμε για πολύ καιρό να νιώθουμε ευτυχισμένοι που είναι στη ζωή μας.

Ο κάθε άνθρωπος είναι σαν ένα τριαντάφυλλο, όπως  λέω στο  βιβλίο μου Ψυχο-λογικές Σχέσεις. Αν πούμε ότι έχει αγκάθια, θα έχουμε δίκιο. Αν πούμε ότι έχει όμορφο άνθος, πάλι θα έχουμε δίκιο. Το που θα επιλέξουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας, θα καθορίσει και τη διάθεσή μας. Θα καθορίσει την ποιότητα της σχέσης μας.

Ας επιλέξουμε το δεύτερο για να γεμίσουμε τη ζωή μας με όμορφα λουλούδια και όχι με τα λιγότερο κοφτερά αγκάθια…

Μας αξίζει!


Σου φάνηκε ενδιαφέρον το άρθρο που διάβασες; Τότε άφησε το email σου για να λαμβάνεις δωρεάν όλα τα νέα άρθρα!

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!
{ 9 comments… add one }
 • Έφη Κωνσταντοπούλου June 26, 2018, 5:59 am

  Ωραίο άρθρο!!!!

 • Maria October 19, 2018, 9:51 am

  To receive your interesting articles

 • Νέλλη October 27, 2018, 9:17 pm

  Πολύ αληθινά και πραγματικά τα γραφόμενα σου. Έχω ταυτιστεί με πολλά από αυτά. Πόσο δίκιο έχεις.

 • Chara December 8, 2018, 10:22 pm

  Πολυ ωραίο αρθρο!με το να εστιάζουμε στα θετικα όντως αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη και νομίζω ότι “βλέπουμε” και πιο πολύ τα θετικά… όπου εστιάσουμε, αυτό βλέπουμε

 • Anonymous thinker May 6, 2019, 10:40 am

  Διάβασα αυτό το άρθρο ψάχνοντας τρόπο επικοινωνίας σχετικά με το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο site της Huffington Post, σχετικά με το τι είναι η αγάπη.

  Τελικά την είναι η αγάπη; τελικά αν συμβιβαστούμε, αγαπάμε;

  Επειδή γράφετε ότι είστε και μαθηματικός και επειδή η θεωρία από την πράξη απέχει κάμποσο, θέλω να θέσω το εξής – θεωρητικό, δυστυχώς – ερώτημα.

  Επηρεάζει η οικονομική ανεξαρτησία τον τρόπο ζωής σε βαθμό που να ρυθμίζει τις επιλογές ζωής των ανθρώπων;

  Εξυνος άνθρωπος είστε, καταλαβαίνετε τι εννοώ.

  PS Καλή η θεωρία, αλλά στην πράξη πολλά θεωρήματα ανατρέπονται!

  We are who we are

 • Παναγιώτης January 12, 2020, 10:00 pm

  focus λοιπον – το κλειδί της συναισθηματικής νοημοσύνης. το έθεσες πολυ γλαφυρά με το τριαντάφυλλο Δημήτρη

 • Παύλος ΛΑΙΝΟΠΟΥΛΟΣ March 8, 2020, 9:28 pm

  Όταν αγαπάς
  Αγαπάς, δεν υπάρχουν ούτε οικονομικοί όροι ούτε τίποτα.
  Και βέβαια η αγάπη θα πρέπει να πηγαίνει και να έρχεται αμφότερα.

  Ο Δημήτρης πάντα μέσα στο νόημα των σχέσεων για όσους μπορούν να κατανοήσουν,
  και να μπουν στα λόγια του.

 • Red Thingy March 9, 2020, 12:13 pm

  Θα ήθελα να σχολιάσω, ως παθούσα για τους κινδύνους όμως που υπάρχουν σε αυτή τη προσέγγιση… Παρότι μου αρέσει και τη πρέσβευα για πάρα πολλά χρόνια, εστιάζω στα θετικά, όμως κατέληξα να μη βλέπω τα αρνητικά ή να έχω άρνηση. Με αποτέλεσμα να μη βλέπω ότι με εκμεταλλεύονται στη δουλειά μου, να μη βλέπω ότι ήμουν δυστυχισμένη στη σχέση μου. Μου πήρε χρόνια να συνέλθω και να ξαναεμπιστευτω άλλο άνθρωπο, και ίσως ακόμα να μη μπορώ. Φυσικά είχα και άλλα θέματα που με ώθησαν στο άλλο άκρο, αλλά ήθελα να πω τη σκέψη μου, ότι το εμπεριέχει αυτό άκρο. Τα πάντα με μέτρο…

  Συμφωνώ βέβαια μέσ’τις άκρες με τα υπόλοιπα.

 • Βασίλειος Τ March 24, 2021, 12:10 am

  Πολύ εύστοχη η παρομοίωση με το τριαντάφυλλο!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!