≡ Menu

Ποια είναι τελικά η ευτυχισμένη ζωή;

70th-birthday-man
Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!

Τι χρειάζεται για να είσαι ευτυχισμένη/ος; Πότε η ζωή σου σε ικανοποιεί και σε γεμίζει; Ο καθένας έχει τα δικά του όνειρα, τις δικές του φιλοδοξίες, τα δικά του προτερήματα και τις ιδιαιτερότητές του. Πώς, λοιπόν, να απαντηθεί ένα τόσο γενικό ερώτημα; Και πώς μπορείς να βγάλεις ένα συμπέρασμα για μια ολόκληρη ζωή; Οποιοσδήποτε θα προσπαθούσε να δώσει μια επιστημονική και όχι φιλοσοφική απάντηση στο ερώτημα αυτό θα έπρεπε να μελετήσει ανθρώπους για ολόκληρη τη ζωή τους και να την παρακολουθήσει σε κάθε της βήμα. Ακούγεται αδύνατον!

Κι όμως, το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έκανε ακριβώς αυτό.

Ξεκίνησε να παρακολουθεί 734 νεαρούς, 16-18 ετών το 1938 και συνεχίζει ακόμα και τώρα με όσους είναι εν ζωή. 268 από αυτούς, γόνοι πλούσιων οικογενειών, ήταν μέλη του κολεγίου ενώ οι υπόλοιποι κατάγονταν από τις φτωχότερες γειτονιές της Βοστώνης. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες ξεκίνησαν από το μηδέν και έφτασαν να αποκτήσουν τα πάντα! Κάποιοι άλλοι ακολούθησαν την ακριβώς αντίθετη πορεία…

Κατά τη διάρκεια της ζωής τους οι συμμετέχοντες έκαναν κάθε δυο χρόνια ιατρικές και ψυχολογικές εξετάσεις ώστε να διαπιστώνεται ποια ήταν η κατάστασή τους ολιστικά. Οι ερευνητές έκαναν συνεντεύξεις στους γύρω τους, στις γυναίκες τους, στα παιδιά τους για να συγκρίνουν τα όσα έλεγαν οι ίδιοι με τα όσα οι συγγενείς τους πίστευαν γι αυτούς. Μετά από 78 έτη έρευνας, τέσσερις γενιές ερευνητών και χιλιάδες δεδομένα τι μπορούμε να μάθουμε από αυτή τη γιγάντια, μοναδική μελέτη όσον αφορά το ποια ζωή είναι τελικά η ευτυχισμένη ζωή;

Το συμπέρασμα είναι αδιαμφισβήτητο

Η ευτυχισμένη ζωή είναι αυτή με την καλύτερη ποιότητα ανθρωπίνων σχέσεων. Ή αλλιώς, όσο πιο κοντινές, ζεστές σχέσεις είχαν στη ζωή τους οι συμμετέχοντες τόσο πιο ευτυχισμένοι δήλωναν. Όταν είχαν ανθρώπους γύρω τους να τους καταλαβαίνουν, να τους στηρίζουν, να μοιράζονται τις χαρές και τις δυσκολίες τους. Κανένας άλλος παράγοντας δεν είχε ανάλογη σημασία. Πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν η ποιότητα και όχι η ποσότητα των σχέσεων που ήταν καθοριστική. Οι άνθρωποι αυτοί, όταν, στην αρχή της έρευνας, ρωτήθηκαν τι θα ήθελαν από τη ζωή τους, έδωσαν όλοι παραπλήσιες απαντήσεις. Όλοι ονειρευόντουσαν μια ζωή με χρήματα, με φήμη, με δύναμη. Στο τέλος, όμως, άλλοι παράγοντες καθόρισαν την ποιότητα του βίου τους.

img_2190

Μάθε κι εσύ από αυτή την απίστευτη έρευνα και επανεστίασε στο τί είναι πραγματικά σημαντικό στη δική σου ζωή. Όποτε αγχώνεσαι για τη δουλειά και για το πρότζεκτ που δε βγαίνει, σκέψου ότι η ποιότητα της ζωής σου δεν εξαρτάται από την επιτυχία σου. Εξαρτάται από το πόσο συνδέεσαι με τους γύρω σου. Αν δεν προλαβαίνεις να δεις τους κολλητούς σου, τους συγγενείς σου, τα παιδιά σου, τους γονείς σου, επειδή δεν υπάρχει χρόνος, πάρε μια ανάσα και δώσε μια ευκαιρία στον εαυτό σου να νοιώσει το δώρο της κοντινής ανθρώπινης επαφής. Αν για κάποιο λόγο βρέθηκες μόνη/ος σε αυτή τη φάση της ζωής σου, πάλι, δεν πειράζει. Βρες ένα σύλλογο, ένα κοινωνικό χόμπυ, μια ομάδα να ενταχθείς και σύντομα θα δεις την ευτυχία να σου χτυπάει ξανά την πόρτα.

Είναι πολύ εύκολο να ξεχαστούμε στη σύγχρονη κοινωνία των γρήγορων ρυθμών, των πολλών απαιτήσεων και της ηλεκτρονικής επαφής/απομόνωσης. Σε μια κοινωνία όπου η προσήλωση στα likes και στα shares γίνεται κάποιες φορές τρόπος να υπάρχεις. Η ζωή που αξίζει να ζήσουμε, όμως, είναι η ζωή όπου κυριαρχεί το πραγματικό, ουσιαστικό μοίρασμα, όχι το ηλεκτρονικό.

Γι’ αυτό, φρόντισε και πότισε τις σχέσεις σου. Είναι το έδαφος όπου φυτρώνει το λουλούδι της ευτυχίας σου!

dsc_0852

 

 


Σου φάνηκε ενδιαφέρον το άρθρο που διάβασες; Τότε άφησε το email σου για να λαμβάνεις δωρεάν όλα τα νέα άρθρα!

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!
{ 2 comments… add one }
  • Σοφια Μαυριδου November 19, 2016, 8:28 am

    Πολύ όμορφο άρθρο!!! Σε ευχαριστούμε που μας εμπνέεις!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!