≡ Menu

Ποια είναι η σύσταση της ευτυχίας;

man-jumping-trampoline
Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!

Από τι εξαρτάται η ευτυχία μας; Όλοι έχουν να πουν κάτι πάνω στο θέμα από την προσωπική τους εμπειρία. Τι λέει όμως η επιστήμη της θετικής ψυχολογίας; Ποια είναι τα ευρήματα για τη σύσταση της ευτυχίας; Τα αποτελέσματα μπορεί να σας εκπλήξουν!

Πώς θα συμπλήρωνες την παρακάτω φράση;

«Θα είμαι ευτυχισμένος όταν…»

Οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) οι άνθρωποι θα σκεφτόντουσαν μια κατάσταση μέσα στην οποία θα ένιωθαν πολύ καλύτερα από ό,τι τώρα. Θα προσπαθούσαν να βρουν ένα σύνολο εξωτερικών συνθηκών οι οποίες αν υπήρχαν στη ζωή τους, τότε η ζωή τους θα ήταν πολύ πιο όμορφη. Για παράδειγμα:

«Θα είμαι ευτυχισμένος όταν κερδίσω το Τζόκερ»

«Θα είμαι ευτυχισμένος όταν βρω σύντροφο»

«Θα είμαι ευτυχισμένος όταν πάω αυτό το ταξίδι που πάντα ονερευόμουν»

Είναι όμως αυτό αλήθεια; Εξαρτάται όντως η ευτυχία σου από τις εξωτερικές συνθήκες της ζωή σου; Η απάντηση που δίνουν οι έρευνες του τομέα της θετικής ψυχολογίας είναι: ΝΑΙ. Αλλά όχι τόσο όσο νομίζεις… Συγκεκριμένα έχει βρεθεί ότι η ευτυχία μας εξαρτάται κατά 50% από τα γονίδιά μας, κατά 40% από τον τρόπο σκέψης μας και κατά 10% από τις εξωτερικές καταστάσεις.

Τα γονίδια

Τα γονίδιά μας είναι το DNA μας. Δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώσαμε. Δεν είναι η ανατροφή που μας έδωσαν οι γονείς μας. Είναι το γενετικό υλικό από το οποίο είμαστε φτιαγμένοι. Όπως η φαλάκρα ή ο καρκίνος του μαστού είναι κληρονομικές καταστάσεις σε ένα ποσοστό, έτσι και η ευτυχία είναι κληρονομική κατά 50%. Όλοι γεννιόμαστε με ένα προκαθορισμένο γενετικό επίπεδο ευτυχίας, με μια συγκεκριμένη προδιάθεση. Είναι κάτι το οποίο μας δόθηκε και δεν είναι στον έλεγχό μας. Αυτό που είναι στον έλεγχό μας, όμως, είναι το πώς θα διαχειριστούμε από εκεί και πέρα αυτό που μας έδωσε η φύση.

Οι εξωτερικές συνθήκες

Εδώ συμπεριλαμβάνονται όλες οι καταστάσεις της ζωής μας. Αν έχουμε πολλά χρήματα ή όχι. Αν έχουμε σύντροφο ή όχι. Αν έχουμε σπουδάσει η όχι. Αν ζούμε στην εξοχή ή στην πόλη. Αν έχουμε δουλειά ή όχι. Αν έχουμε παιδιά ή όχι. Αν είμαστε όμορφοι ή αθλητικοί, αν έχουμε φίλους, αν ταξιδεύουμε. Αν έχουμε ακριβό αυτοκίνητο, ή σπίτι, ή σκάφος, ή τσάντα, ή κινητό. Δεν είμαστε ανεξάρτητοι από το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Η διάθεσή μας είναι φυσιολογικό να επηρεάζεται από όσα συμβαίνουν γύρω μας. Υπάρχουν κάποιες καταστάσεις οι οποίες είναι πιο πιθανό να μας κάνουν να νιώθουμε ευτυχισμένοι από άλλες. Το να έχουμε φίλους ή το να έχουμε χρήματα, το να είμαστε σε σχέση ή να κάνουμε ταξίδια, το να ζούμε σε ένα ωραίο σπίτι, όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν θετικά την ευτυχία μας. Κατά 10%…

Ο τρόπος σκέψης μας

Ο τρόπος αντιμετώπισης των καταστάσεων είναι αυτό το οποίο επηρεάζει την ευτυχία μας και όχι οι καταστάσεις οι ίδιες, όπως έλεγε ο Επίκουρος. Αν κάνουν σε κάποιον δώρο ένα ταξίδι αυτός μπορεί να πει: «Τέλεια! Καινούρια μέρη, διαφορετικοί άνθρωποι, νέες εμπειρίες!» και θα νιώσει ευτυχισμένος. Ή μπορεί να πει: «Ωχ! Που να τρέχω τώρα. Αεροπλάνα, άγχος άγνωστες καταστάσεις, φόβος για τρομοκρατικές ενέργειες» και θα νιώσει δυστυχισμένος… Το εξωτερικό ερέθισμα είναι το ίδιο: Κάποιος του έκανε δώρο ένα ταξίδι. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε το ερέθισμα, όμως, καθόρισε τη δική του διάθεση. Πήρες προαγωγή; Μπορείς να πεις: «Τέλεια! Περισσότερα χρήματα, πιο ενδιαφέρον αντικείμενο, εξέλιξη!» και να χαρείς. Μπορείς να πεις: «Ωχ! Περισσότερες ευθύνες, πιο πολλή δουλειά. Καλά ήμουν στην ησυχία μου» και να χαλαστείς.

Το ίδιο συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή μας. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που φαίνεται να τα έχουν όλα, χρήματα, φίλους, σχέσεις κι όμως είναι πολύ δυστυχισμένοι. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μοιάζει να μην έχουν τίποτα κι όμως αποπνέουν γαλήνη και ευτυχία. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τη ζωή, το 40% της ευτυχίας τους, έχει θετικό πρόσημο.

Αναλώνουμε τη ζωή μας εστιασμένοι στο να βελτιώσουμε τις συνθήκες που μας περιβάλλουν. Παλεύουμε να αποκτήσουμε όλα τα αγαθά τα οποία νομίζουμε ότι θα μας κάνουν να είμαστε πιο ευτυχισμένοι. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ίσως καταφέρουμε να αλλάξουμε το 10% της ευτυχίας μας. Κι όμως, ίσως δε χρειάζεται να αλλάξουμε τίποτα. Η ευτυχία είναι στο μπόι μας όπως έχει πει ο Καζαντζάκης. Μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι με όσα έχουμε αν αποφασίσουμε να αφιερώσουμε την ενέργειά μας στο να δουλέψουμε τον τρόπο σκέψης μας, το 40% της ευτυχίας μας.

Την επόμενη φορά που θα νιώσεις δυστυχισμένος για κάτι, την επόμενη φορά που θα δυσανασχετήσεις με όσα η ζωή σου έχει μοιράσει, πάρε μια ανάσα και αναλογίσου τον τρόπο που αντιμετωπίζεις την κατάσταση σου. Ίσως εκεί να είναι το μυστικό για να νιώσεις καλύτερα. Οι έρευνες της θετικής ψυχολογίας πλέον αποδεικνύουν αυτό το οποίο ο Σωκράτης είχε πει περισσότερα από δυο χιλιάδες χρόνια πριν. «Αν δεν είσαι ευτυχισμένος με αυτά που έχεις, δε θα είσαι ευτυχισμένος ούτε και με αυτά που θα ήθελες να έχεις»

 


Σου φάνηκε ενδιαφέρον το άρθρο που διάβασες; Τότε άφησε το email σου για να λαμβάνεις δωρεάν όλα τα νέα άρθρα!

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!
{ 2 comments… add one }
  • Vittorio April 23, 2017, 12:28 pm

    English versione please!

  • Angeliki July 17, 2018, 2:56 am

    Συγχαρητήρια. Εξαιρετικό άρθρο. Μπράβο σου. Τελικά είναι πως βλεπουμε τη ζωή. Εαν έχουμε θετικη στάση η οχι. Σε ευχαριστουμε γιατί μοιράζεσαι τις ιδέες και γνώσεις σου. Αυτό σημαινει οτι νοιάζεσαι για τον κοσμο γύρω σου. Να είσαι πάντα καλά

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!