≡ Menu

Ένα παιδί θα μας φέρει πιο κοντά… Χμμμ

ζευγάρι μαλώνει
Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!
Facebook
Twitter

Τι γίνεται όταν ένα ζευγάρι αποφασίσει να κάνει παιδί; Το παιδί όντως φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά;

Η πορεία ενός ζευγαριού περνάει από πολλά σκαμπανεβάσματα. Οι σχέσεις ήταν ανέκαθεν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα και στην εποχή μας έχουμε την ψευδαίσθηση ότι είναι ακόμα δυσκολότερες. Η αλήθεια είναι ότι ίσως οι σχέσεις τώρα να είναι διαφορετικά δύσκολες από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στην περισσότερο «ελεύθερη» εποχή μας υπάρχουν πολύ περισσότερες προσδοκίες από τις σχέσεις σε σύγκριση με τις παλιότερες, πιο «πειθαρχημένες» εποχές…

Τι συμβαίνει όταν ένα ζευγάρι αρκετών χρόνων αντιμετωπίζει δυσκολίες στη συμβίωση;

Η συμβουλή

Πολύ συχνά και εκείνος και εκείνη θα συζητήσουν με φίλους και θα ακούσουν τη συμβουλή:

«Να κάνετε ένα παιδί. Τόσα χρόνια είστε μαζί. Ένα παιδί θα σας ανανεώσει. Θα σας φέρει πιο κοντά»

Η ανανέωση

Ένα παιδί όντως σε φέρνει πιο κοντά με τον άλλον. Πολύ κοντά. Η αλληλεξάρτηση αυξάνεται κατακόρυφα καθώς ένα νέο πλάσμα εισέρχεται στη σχέση και αλλάζει άρδην τις ισορροπίες.

Οι σύντροφοι μεταλλάσσονται πλέον σε γονείς.

Η σχέση μετατρέπεται πλέον σε οικογένεια.

Όλα γίνονται ξανά καινούρια και μπορεί να συντελέσει στην ανανέωση της σχέσης για λίγο. Νέες εμπειρίες φέρνουν νέες προκλήσεις και σπάζουν τη ρουτίνα.

Η ανανέωση είναι γεγονός!

Το πρόβλημα

Ταυτόχρονα το πρόβλημα με αυτή την καλοπροαίρετη συμβουλή είναι ότι είναι…σωστή!

Οι δυο σύντροφοι, και τώρα γονείς, έρχονται πιο κοντά με τον ερχομό ενός παιδιού.

Το πλάσμα αυτό όμως, είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σε χρόνο και ενέργεια και από τους δυο συντρόφους. Η ζωή τους αλλάζει ριζικά. Ο ύπνος τους διαταράσσεται, οι προτεραιότητες αλλάζουν και όλες οι ισορροπίες της σχέσης επαναορίζονται. Και όλα συμβαίνουν μέσα σε ένα πλαίσιο τεράστιας ευθύνης, άγχους και πολλές φορές φόβου.

Και εδώ είναι το θέμα.

Όταν καλείσαι να διαπραγματευτείς τις νέες πρωτόγνωρες συνθήκες βοηθάει πολύ να νιώθεις ότι είσαι μια ομάδα με τον σύντροφό σου. Να νιώθεις ότι μπορείς να στηριχτείς επάνω του κι εκείνος σε σένα.

Αν όμως δυο άνθρωποι αποφασίσουν να κάνουν παιδί γιατί αλλιώς θα χώριζαν, αν κάνουν παιδί επειδή η σχέση τους είχε πάρει τον κατήφορο ή είχε βαλτώσει τότε είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει το κατάλληλο κλίμα ώστε να ανταπεξέλθουν και να διαπραγματευτούν επιτυχώς τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που η έλευση ενός παιδιού αναπόφευκτα θα παρουσιάσει.

Όπως πριν αλλά επί εκατό…

Το παιδί θα φέρει τους δυο ανθρώπους πιο κοντά, όμως εκείνοι αντέχουν να είναι πιο κοντά; Ίσως να ήταν καλύτερα στο καθεστώς απόστασης που ζούσαν μέχρι τότε.

Για κάποιο λόγο η σχέση παρουσίαζε τα προβλήματα πριν το παιδί. Αν σε εκείνη την κατάσταση το ζευγάρι δυσκολεύονταν τότε η νέα κατάσταση θα παρουσιάσει βαθμός δυσκολίας επί εκατό. Αν το ζευγάρι δεν άντεχε πριν, είναι πολύ πιθανό να τα παρατήσει και μετά.

Χρειάζεται μεγάλος βαθμός συνεννόησης και σύμπνοιας, αλληλοκατανόησης και αλληλοϋποστήριξης για να μπορέσουν οι δυο γονείς να αντέξουν και να ενσωματώσουν τις αλλαγές που η έλευση ενός παιδιού φέρνει στη ζωή τους.

Δεν είναι όλα μόνο δύσκολα

Το παιδί φέρνει και πολλές χαρές στη ζωή ενός ζευγαριού. Πρωτόγνωρες εμπειρίες, καινούρια πολύ δυνατά συναισθήματα και ευκαιρίες για ανάπτυξη και εξέλιξη. Το να είσαι γονέας είναι βαθιά εγγεγραμμένο στο DNA μας και η φύση έχει φροντίσει να μας μεταμορφώνει κυριολεκτικά όταν γινόμαστε γονείς ώστε να φροντίζουμε τα αδύναμα πλάσματα και να εξασφαλίζεται η επιβίωσή τους.

Δεν υπάρχουν μόνο δύσκολες στιγμές αλλά και πολλές μοναδικές όμορφες, γλυκές, απίστευτες.

Τρία προς ένα

Ταυτόχρονα οι άνθρωποι επηρεαζόμαστε πολύ περισσότερο από τα αρνητικά συναισθήματα από ό,τι από τα θετικά. Μας μένουν πολύ παραπάνω. Εγγράφονται μέσα μας πολύ πιο ισχυρά. Αυτή είναι η φύση μας. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι χρειαζόμαστε μια αναλογία τρία θετικά συναισθήματα προς κάθε ένα αρνητικό για να καταφέρνουμε να ακυρώνουμε την επίδραση του. Και δεν έχει σημασία η ποιότητα, αλλά η ποσότητα των συναισθημάτων.

Το παιδί θα μας προκαλέσει πολλά θετικά αλλά και πολλά αρνητικά συναισθήματα. Είναι φυσιολογικό. Προβλέπεται.

Αν όμως ο σύντροφός μας δεν είναι επίσης πηγή θετικών συναισθημάτων για εμάς τότε η φυσική μας ευαισθησία στο αρνητικό μόνο επιβαρυντικά μπορεί να λειτουργήσει για τη δική μας διάθεση και ψυχική υγεία.

Ειδικά μέσα στο πλαίσιο μιας οικογένειας όπου όλα είναι πιο έντονα, οι γονείς μπορεί να αισθανθούν ευκολότερα εγκλωβισμένοι, αβοήθητοι και αγανακτισμένοι. Και αυτά τα συναισθήματα μειώνουν ακόμα περισσότερο τις ψυχικές αντοχές.

Συμπέρασμα

Ένα παιδί μπορεί να αποτελέσει ένα υπέροχο γεγονός στη ζωή ενός ζευγαριού. Μπορεί να το εξελίξει και να χαρίσει νέες πρωτόγνωρες εμπειρίες. Αναγκαστικά θα φέρει το ζευγάρι πιο κοντά. Πολύ κοντά. Αν όμως το ζευγάρι δεν αντέχει να είναι πολύ κοντά τότε οι αναπόφευκτες δυσκολίες και προκλήσεις που ένα παιδί επίσης φέρνει, θα τεστάρουν τη συνοχή του και θα απειλήσουν σημαντικά την ευτυχία όλων των μερών.

Αν σκέφτεστε να κάνετε παιδί με τον σύντροφό σας, τότε μην κάνετε ένα παιδί για να φτιάξει η σχέση σας

Φτιάξτε όμως τη σχέση σας για να κάνετε αν θέλετε ένα παιδί.

 

 


Σου φάνηκε ενδιαφέρον το άρθρο που διάβασες; Τότε άφησε το email σου για να λαμβάνεις δωρεάν όλα τα νέα άρθρα!

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!
Facebook
Twitter
{ 2 comments… add one }
  • Angeliki Ιούλιος 18, 2018, 3:40 πμ

    Εξαιρετικό αρθρο. Αλλά η σημερινή κοινωνία θεωρεί πως για να προχωρησει η σχεση και να μην παλιώσει επιβάλλεται ενα παιδί.Είτε είσαι έτοιμος είτε οχι. Και δεν ακουμε την φωνη μεσα μας αλλά τους γυρω μας για συμβουλές.Τότε είναι που θα στραβωσουν όλα. Σημασια έχει η σχέση σου να είναι ουσιαστική και να μην δίνεις σημασια σε εξωγενείς παράγοντες. Και όποτε νιωσεις ετοιμος για παιδί θα γινει την καταλληλη στιγμη.

    • Dimitris Flamouris Ιούλιος 18, 2018, 10:32 πμ

      Οι λόγοι για τους οποίους κάνουν παιδιά οι άνθρωποι είναι αρκετά πολύπλοκοι και η κοινωνική πίεση είναι ένας από αυτούς (και μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικός). Όπως λες αν δεν ακούμε τη φωνή μέσα μας τότε αυξάνονται οι κίνδυνοι να στραβώσουν τα πράγματα. Και δυστυχώς τότε γυρισμός δεν υπάρχει.

Leave a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!