≡ Menu

Τα μυστικά για ευτυχισμένες διακοπές!

couple_boat
Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!
Facebook
Google+
http://dimitrisflamouris.com/2017/08/08/happy-diakopes/
Twitter

Ήρθε ο Αύγουστος και όλοι πιάνουμε θέση σε μια παραλία. Ή κάπου εκτός σπιτιού τέλος πάντων. Τι χρειάζεται για να εκμεταλλευτούμε ψυχικά στο έπακρο τον χρόνο μας; Πώς μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε την απόλαυση της πολυπόθητης αυτής περιόδου της χρονιάς;

Ας αρχίσουμε με μια ερώτηση.

Ποια πιστεύετε ότι είναι η πιο απολαυστική περίοδος των διακοπών; Πριν τις διακοπές; Κατά τη διάρκειά τους; Μετά τις διακοπές;

Σύμφωνα με τις έρευνες η περίοδος που είμαστε πιο ευτυχισμένοι αναφορικά με τις διακοπές μας είναι πριν αυτές αρχίσουν. Όταν τις περιμένουμε με ανυπομονησία και τις σχεδιάζουμε. Όταν τις προσμένουμε και τις πλάθουμε στο μυαλό μας σύμφωνα με τις προσδοκίες μας.

Η δεύτερη καλύτερη περίοδος των διακοπών είναι αφού έχουμε επιστρέψει από τον προορισμό μας. Όταν καθόμαστε στο σπίτι ή με φίλους και διηγούμαστε σε εκείνους ή σε εμάς το πώς τα περάσαμε. Είναι τότε που ξεχνάμε τις ατυχίες και τα στραβά και θυμόμαστε μόνο τις όμορφες στιγμές. Όταν τις εξωραΐζουμε και απωθούμε τις δυσκολίες που συναντήσαμε. Ειδικά όσο περνάει ο καιρός τόσο καλύτερες μας φαίνονται οι διακοπές μας.

Τελευταία από άποψη απόλαυσης είναι η περίοδος που όντως είμαστε σε διακοπές! Όταν είμαστε στον προορισμό που ονειρευτήκαμε και κάνουμε ή προσπαθούμε να κάνουμε όσα φανταστήκαμε ότι θέλαμε να γίνουν.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί ο χρόνος που είμαστε στις διακοπές μας είναι ο χειρότερος από τη σκοπιά της ευτυχίας; Πώς μπορούμε να αντλήσουμε μεγαλύτερη ικανοποίηση από την εμπειρία μας;

Οι προσδοκίες

Συχνά πριν πάμε στον προορισμό μας έχουμε στο μυαλό μας συγκεκριμένες προσδοκίες του πώς θέλουμε να περάσουμε. Που θέλουμε να πάμε, που να φάμε, μέχρι τι ώρα να κάτσουμε στην παραλία, ποια είναι η ώρα του ποτού, του μπάνιου. Έχουμε ονειρευτεί τη θάλασσα, την παραλία το ηλιοβασίλεμα. Η εμπειρία μας όμως θα υπόκειται σε όλους τους περιορισμούς της πραγματικότητας. Κάποιος θα αργήσει να ξυπνήσει, κάπου θα έχει κίνηση, θα έχει σίγουρα κόσμο στην παραλία τον οποίο θα βρίσκουμε ενοχλητικό. Δε θα έχει το φαγητό που θέλουμε, δε θα βρούμε θέση να φάμε ή τραπέζι για το ποτό μας. Ενώ όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικό να συμβούν, δεν τα περιλαμβάνουμε στον «σχεδιασμό» των διακοπών μας και έτσι η σύγκριση των αισιόδοξων προσδοκιών μας με την ρεαλιστική εξέλιξη της εμπειρίας μας προκαλεί ένα βαθμό δυσφορίας.

Αντίδοτο: Ένας βαθμός ανεκτικότητας είναι απαραίτητος στις διακοπές μας. Έχουμε το αίσθημα πως επειδή είναι η μοναδική στιγμή μέσα στο χρόνο που ξεκουραζόμαστε, όλα πρέπει να δουλεύουν ρολόι. Όλα πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τις επιθυμίες μας. Αυτή η έντονη ανάγκη είναι που μας προκαλεί τη δυσφορία όμως και όχι οι εκάστοτε συνθήκες. Προσαρμόζοντας τις προσδοκίες μας αυξάνουμε την απόλαυση. Εστίασε στο θετικό βίωμα. Δεν πειράζει αν έχει κόσμο η παραλία. Είναι καλύτερα από το να έχει κόσμο και να είσαι μέσα στο μετρό.

Το πρόγραμμα

Πηγαίνουμε διακοπές και θέλουμε συχνά να κάνουμε πολλά πράγματα. Να δούμε όλες τις παραλίες, να επισκεφθούμε όλα τα αξιοθέατα, να φάμε σε όσο πιο πολλές ταβέρνες γίνεται. Ειδικά αν πρόκειται για μέρη του εξωτερικού όπου έχουμε την αίσθηση ότι μια φορά μόνο θα πάμε σε αυτό το μέρος. Μας πιάνει μια μανία να τα κάνουμε όλα, να τα ζήσουμε όλα, που ξεχνάμε να ζήσουμε και αυτά τα οποία τελικά κάνουμε. Είμαστε με το βλέμμα στο ρολόι για την επόμενη δραστηριότητα ώστε να χωρέσουν όλα στο πρόγραμμά μας. Να μη μείνει τίποτα απ’ έξω. Είτε πρόκειται για ένα μουσείο ακόμα, είτε για φαγητό στο συγκεκριμένο μαγαζί είτε για απογευματινό κοκτέιλ στο κατάλληλο μπαρ. Έτσι η εμπειρία των διακοπών γεμίζει με άγχος.

Αντίδοτο: Ενώ ακούγεται θεμιτό να θέλω να κάνω όσο πιο πολλά πράγματα μπορώ, τι έχει μεγαλύτερη αξία τελικά; Να βιάσω τον εαυτό μου να σηκωθώ και να αλλάξω παραλία για να τις δω όλες ή να κάτσω εδώ που περνάω καλά και να απολαύσω; Τι θα μου δώσει μεγαλύτερη χαρά; Να δω όλα τα αξιοθέατα εν τάχει ή να αφήσω μερικά και να είμαι πιο χαλαρός; Να ακούσω το πρόγραμμα ή να ακούσω τι μου λέει το σώμα μου και η διάθεση μου;

Η μεγιστοποίηση της απόλαυσης μιας εμπειρίας έρχεται από το πόσο εστιασμένοι και αφοσιωμένοι σε αυτήν είμαστε κατά την πραγματοποίησή της και όχι από το γεγονός ότι την πραγματοποιήσαμε. Πόσο δοθήκαμε στην εμπειρία; Πόσο διασπασμένη ήταν η προσοχή μας; Πόσο σκεφτόμασταν την επόμενη δραστηριότητα;

Έχω ταξιδέψει πάρα πολύ και γνωρίζω από πρώτο χέρι πόσο διαφορά κάνει στην ευχαρίστηση ενός ταξιδιού το να τα κάνεις όλα από το να κάνεις μερικά αλλά να δίνεις τη σημασία που τους αρμόζει.

Οι διακοπές είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη. Διακοπή από το συνήθες πρόγραμμά μας. Είναι η στιγμή για να ρίξουμε τους ρυθμούς.. Είναι ο ποιοτικός χρόνος με φίλους ή/και οικογένεια. Ας εστιάσουμε όσο περισσότερο μπορούμε στο παρόν και είναι σίγουρο ότι οι φετινές διακοπές θα μας γίνουν αξέχαστα απολαυστικές!

 

 


Αφήνεις email, σου έρχονται όλα τα νέα άρθρα. Απλά πράγματα!

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!
Facebook
Google+
http://dimitrisflamouris.com/2017/08/08/happy-diakopes/
Twitter
{ 2 comments… add one }
  • ΧΡΥΣΑ αραμπατζη Αύγουστος 9, 2017, 11:05 πμ

    Λιγο πριν τις διακοπες μου διαβάζω το άρθρο σας! …ποσο δίκιο έχετε!!!!! Θα παω στον προορισμό μου και αυτη την φορα θα χαλαρώσω περιςςοτερ απο καθε άλλη….ευχαριστω!!

  • Χρύσα Μουζ. Αύγουστος 18, 2017, 11:43 πμ

    Έτσι ακριβώς έβλεπα πάντα τις διακοπές και τα ταξίδια και συχνά με κατηγορούσαν οι παρέες πως δεν έχω όρεξη να γυρνάω και να θέλω να δω όσο πιο πολλά γίνεται… Η ανάγνωση του άρθρου σας με ανακούφισε… 😊

Leave a Comment

Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!